Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 6    

A password will be emailed to you.

swimmingwithmen01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Férfiak fecskében

2018.07.12. (Swimming with Men) Eric, a londoni könyvelő egyre kiábrándultabban éli unalmas és örömtelen életét. Egy nap azonban rádöbben: csak akkor lehet újra boldog, ha sikerül visszahódítania feleségét. A megoldáshoz vezető úton váratlanul és szinte akarata ellenére egy férfiakból álló szinkronúszócsapatban találja magát. A milánói világbajnokságra készülő, sokszínű társaság testvérként fogadja be Ericet, és miközben a „piramis” és „virág” figurákat gyakorolják edzőjük, a tűzrőlpattant Susan vezetésével, együtt segítik új barátjukat a boldogság felé vezető úton.

KRITIKA

Férfiak az életközepi válság… közepén.

Arányi Zsuzsanna

swimmingwithmen01Oliver Parker (Othello, Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember, St. Trinian’s – Nem apácazárda, Johnny English újratöltve) vígjátékának főszereplője egy apatikus londoni könyvelő, Eric (Rob Brydon), akiből már csak a számok csiholnak elő némi lelkesedést. Érzi, hogy valami nagyon nem stimmel, de megfogalmazni azt és tenni bármit képtelen, így legtöbbször a helyi uszodában bújik el a saját élete elől. „Bűzlesz a klórtól” – jegyzi meg egy alkalommal a fia, mintha legalábbis a kocsmapultot támasztotta volna addig Eric… a bosszúság oka, hogy a felesége támogatása helyett apja a medencébe menekült. A belül forrongó, mégis egykedvű könyvelő egy alkalommal épp szokásos szenvedélyének hódol, aztán tempózás közben nem bírja megállni, hogy ne kotyogjon bele az ott gyakorló amatőr férfi szinkronúszó csoport heti rendes edzésébe: tudományosan levezeti, hogy akkor tudják csak jól megcsinálni az alakzatot, ha megszabadulnak egy csapattagtól. Persze a történet lényege, hogy Eric élete épp abban a fázisában van, hogy meg sem fordul a fejében, nem csökkenteni kéne az úszóklub állományát (amiről senkinek egy szót se!), hanem bővíteni: méghozzá vele. Amikor kezelhetetlenségig fajuló ön- és életutálata miatt eltaszítja magától a feleségét és kamasz fiát, csatlakozik a sokféle embertípusból álló társasághoz, akik ugyan a felszínen alig tudnak valamit egymásról, valójában nagyon is mély közöttük a kötelék és mindig utána nyúlnak fuldokló swimmingwithmen02társaiknak. Ahogy Eric egyre jobban elmerül a számára eddig ismeretlen virágformációk világában, kezd rájönni arra, mi is számít az életben, és mit hozhat még számára a jövő.
A Férfiak fecskében furcsa bogarakból álló szereplői ellenére meglepően életszagú filmecske a legkomolyabb férfidilemmákról és gyötrelmekről, az egyik legnőiesebb sport világába ágyazva. A hihetetlenül kedves és invenciózus alapvetésből készült film azonban csak a szükséges minimumot hozza. Nem engedi a nézőt közel egyik karakterhez sem (még a főszereplővel sem építünk ki semmilyen kapcsolatot), ami persze lehet tudatos, hogy a hangsúly a csoportdinamikán legyen, de sajnos klór ide vagy oda, nem működik a kémia. Külön-külön érdekesek lennének a figurák, de ha összeállnak, remeg a piramisformáció. Haragudni persze nem lehet rájuk, egymás nyakába esve is szimpatikus bagázs. Nagyon hiányoznak azonban az önmagában úgy-ahogy helytálló poénok helyett a jól felépített interakciók, amik azért nem tudnak megszületni, mert semelyik figura sincs rendesen kidolgozva, és a szituációk is sablonosak, amikbe kerülnek. A végeredmény bájos, de hullámokat nem ver.

voxmeter065

96 perc, brit

Férfiak fecskében, 3.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 11 July 2018

Szólj hozzá!