Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 7    

A password will be emailed to you.

skyscraper01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (3 votes cast)

Felhőkarcoló

2018.07.12. (Skyscraper) Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek… a tűzvonal fölött.

KRITIKA

Kiszámítható, mint egy Szikla és egy üvegépület találkozása Hongkongban.

Villányi Dániel

skyscraper01Hogy milyen Dwayne Johnson új filmje? Pont olyan. A Felhőkarcoló nem okoz meglepetéseket: tökéletesen ugyanerre számítasz, amikor meghallod, hogy a Szikla egy kigyulladt és bűnözők által elfoglalt toronyházból akarja kimenteni a családját benne. Se nem jobb, se nem rosszabb — egy faék egyszerűségű akciófilm, ami pontosan hozza mindazt, amit vállal. Mondjuk nem vállal túl sokat.
Milyen lenne a Drágán add az életed! egy makulátlan jellemű, sérthetetlen főhőssel? Sokkal kevésbé érdekes, nem igaz? A Felhőkarcoló pedig nem csak lenyúlja John McClane kalandjainak lényegében az egész alapötletét, de még ki is lúgozza a főszereplőt. Komolyan az az érzésünk támadt a filmet nézve, hogy Dwayne Johnson karaktere csak azért féllábú benne, hogy legyen legalább még egy tulajdonsága amellett, hogy JÓ. Mert egyszerűen ez az egy szó használható rá: jó szakmailag, jó morálisan, jó érzelmileg, jó intellektuálisan és jó fizikailag (sőt, a fizika határain túl) is. Szóval túl sok izgalmas karakterpillanatot ne várjunk tőle — de a többiektől sem. A Felhőkarcoló azzal próbálta meg kicsit megvariálni a Drágán add az életed! sztoriját, hogy emelte a tétet az épületben ragadt családtagok számát illetően, még rá is gyújtotta a kócerájt mindenkire, illetve próbált valami szövevényesebb sztorit kreálni a rosszfiúk céljait illetően. Ebből az lett, hogy egyrészt a két plusz családtaggal olyannyira nem tudott mit kezdeni a film, hogy gyorsan le is kellett választania őket a fősztoriról. Másrészt a főhős mellé rendelt milliárdos és unalmas másik jófiú, valamint a kint akciózó, a paródia határait súroló 25 kilós és 25 éves női gonosz elveszik a teret a benti igazi főgenya elől, aki így teskyscraper02ljesen súlytalan marad, pláne mondjuk egy Alan Rickmanhez viszonyítva — akinek végső sorsát a Nakatomi Plazánál még a konkrét beállításban is megidézi a film. Külön mókás figyelni emellett azt a rettenetes igyekezetet, ahogyan a film két értelmezhető női szereplőjének össze akartak hozni egy közös akciójelenetet: szinte látni a vásznon kicsapódó forgatókönyvírói izzadtságcseppeket.
Van viszont egy szereplője a filmnek, aki szállít érdekes momentumokat, és aki még eredetinek is mondható: ő nem más, mint a címben jelzett felhőkarcoló. Az épület lényegében társfőszereplő ebben a filmben Dwayne Johnson mellett, és valóban különleges, jól működő dolgot sikerült kitalálni ebben a tekintetben az alkotóknak. Az eddig jobbára csak komédiákat jegyző rendező, Rawson Marshall Thurber (Kidobós – Sok flúg disznót győz, Családi üzelmek) kimondottan ügyesen használja a speciális tereket az akciószekvenciákban, mivel pedig a film nagy része a magasban játszódik, még a 3D is meglepően sok létjogosultságot kap.
Eredetiség zéró, a látvány átlagon felüli, minden egyéb meg pont olyan, mint amit várnál: aki eddig is kedvelte Dwayne Johnsont és a szimpla akciófilmeket, az a Felhőkarcolón is teljesen jól el fog szórakozni. Aki pedig nem, az vélhetően be sem fog ülni rá.

voxmeter060

102 perc, amerikai

Felhőkarcoló, 2.0 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 11 July 2018

Szólj hozzá!