Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 6    

A password will be emailed to you.

truthordare01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Felelsz vagy mersz

2018.06.21. (Truth or Dare) A Blumhouse Productions (Boldog halálnapot, Tűnj el!, Széttörve) új thrillerében egy ártatlannak induló „felelsz vagy mersz” játék halálosra fordul, amikor valaki – vagy valami – elkezdi megbüntetni azokat, akik hazudnak, vagy nem merik megtenni, amit választottak.

KRITIKA

Insidious, Tűnj el!, Boldog halálnapot!… Vajon a Felelsz vagy mersz is folytatja a Blumhouse olcsó, de ötletes horrorfilmjeinek sikersorozatát?

Soós Tamás

truthordare01Nincs olyan társasjáték, amiről amerikai producerek ne tudnának horrorfilmet csinálni. Legutóbb az ouija tábla töltötte be elkerülhetetlen sorsát Michael Bay vigyázó szemei alatt, most pedig az üvegezésre, vagy ahogy az amerikaiak játsszák, a felelsz vagy merszre került sor. Mi lesz a következő, a Gazdálkodj okosan? Átkot szórnak a takarékbetétemre, és csődbe visz az OTP? Vagy jön a horroractivity, és ha valaki nem tudja egy perc alatt elmutogatni a párolt zöldséget vagy az amalgámtömést, ráküldik a Fűrész-széria összes forgatókönyvíróját, hogy valami fifikás halálnemet ötöljenek ki a számára? A Felelsz vagy merszben nagyjából ez történik, csak itt egy csapat, Mexikóban nyaraló kamasz játszik, ezért hanyagolniuk kell a belezést, a skalpolást, és egyéb vérben-gore-ban fürösztött elhalálozásokat, hiszen PG-13-as a korhatár, és az már a Blumhouse stúdió előző sikerfilmjének, a Boldog halálnapot!-nak is nagyon bejött. A Felelsz vagy merszben sajnos annyi csavar sincs, mint az Idétlen időkiget a Sikollyal keresztező Boldog halálnapot!-ban: tipikus kamaszhorror, annyi különbséggel, hogy a színészek nem zavaróan rosszak, a rendezés pedig profibb az átlagnál. Jeff Wadlow (Cry_Wolf – Kiálts farkast!, Kick-Ass 2) biztos kezű direktor, és kihozza az ötletből, amit ki lehet, még akkor is, ha csak annyiról van itt szó, hogy egy démon megszállja a „felelsz vagy mersz” játékot (!), és Mexikóból hazáig követi a fiatalokat, akiknek muszáj truthordare02tovább játszaniuk, és ha nem mondanak igazat, vagy nem merik megcsinálni a vállalást, akkor meghalnak. Ennyi: a háttérsztori (és a megoldás) agyzsibbasztó, irónia és humor a forgatás közelébe sem tévedt, így csak arra hagyatkozhatunk, hogy Wadlow legalább némi feszültséget csempész a játszmákba és kreativitást a vértelen halálesetekbe (toll a fejbe!, hullarészeg a háztetőn!). A Felelsz vagy mersz egy gonosz kis horror: azoknak a ’80-as évekbeli, erkölcscsősz slashereknek a hangulatát idézi meg, amiket csak a feddhetetlen szűzlányok tudtak túlélni, és aki szexelt bennük, az rögtön meghalt. Ma már 2018-at írunk, amikor a fiatalok lelki problémáival (öngyilkossággal, nemi erőszakkal) foglalkozó 13 okom volt… a legmenőbb tinisorozat, szóval a démon is változatosabban büntet, és arra int, hogy ne legyél tizenévesen partialkoholista, ne szeress bele a legjobb barátnőd faszijába, és persze semmiképp se bulizz Mexikóban! A Felelsz vagy mersz nagyon „2018-as” horror: nincs olyan infó, amit a tinik ne tudnának Facebookon két kattintással kinyomozni, a démon pedig úgy szállja meg az embereket, hogy egy elcseszett Snapchat-filterrel torzítja el az arcukat. Emiatt aztán gyorsan is fog öregedni a film, de az „egyszer nézős” horrorok közül ez a kevésbé fájdalmas kategória, mert van abban valami szórakoztató, ahogy halálosan komolyan veszik ezt a halálosan röhejes koncepciót.

voxmeter055

100 perc, amerikai

Felelsz vagy mersz, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 20 June 2018

Szólj hozzá!