Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 8    

A password will be emailed to you.

blackpanther01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (3 votes cast)

Fekete Párduc

2018.02.15. (Black Panther) A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T’Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.  Ám mikor egy nagy hatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T’Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára tétetik: a félelmetes összecsapás kimenetelén nem pusztán Wakanda, hanem az egész világ sorsa áll. Árulások és veszélyek közepette az ifjú uralkodónak maga mellé kell állítania szövetségeseit és felszínre kell engednie a Fekete Párduc minden erejét, hogy legyőzze ellenfeleit és biztonságban tudhassa népét.

7 OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb film; Legjobb látvány; Legjobb jelmez, Legjobb zene: Ludwig Göransson; Legjobb betétdal; Legjobb hangkeverés; Legjobb hangvágás)

KRITIKA

Több egzotikum, kevesebb humor, súlyosabb dráma, fontosabb üzenet – a feketék szuperhősének gyomrosait nem mindenki élvezi majd, ám az kétségtelen, hogy a Marvel továbbra sem fél az új irányoktól. És ez jó.

Szöllőskei Gábor

blackpanther01A stúdió érezhetően próbál folyamatosan újabb közönségeket megszólítani és bevonni ebbe a hősös-képregényes-univerzumos kavalkádba. Tavaly a Thor – Ragnarökkel pl. egy nagyobb lépést tettek a komédia irányába, és bebizonyították, hogy még egy olyan hősnek sem kell vérkomolyan vennie magát, mint amilyen a királydrámával nyitó asgardi istenség. És ha már trónkövetelés: a Fekete Párducban is egy birodalom legfelsőbb köreibe kapunk betekintést. Az  Afrikában található fiktív Wakandával pedig anélkül csempészték a science fictiont a sztoriba, hogy megidéztek volna amolyan Bosszúállók-módra bármiféle földönkívüli erőt/technikát/inváziót. Hiszen a Föld nemzetei úgy tudják, T’Challa az egyik legszegényebb állam királya, ám az álca mögött apró sárgolyónk legfejlettebb országa bújik meg. És ebből a sok évszázados rejtőzködő hagyományból ered a Fekete Párduc központi, a benne szereplő sakkfigurákat egymásnak ugrasztó konfliktusa is. Az apja halála után (az Amerika Kapitány – Polgárháborúban láthattuk) uralkodóvá előlépő T’Challa ugyanis Wakanda egyik legfőbb ellensége, Ulysses Klaue (Andy Serkis nagyszerűen érzi magát a szórakoztató szemétláda szerepében) hajkurászása közepette botlik bele, és néz párducszemet egy rejtélyes múltbeli figurával, Erik Killmongerrel, aki igényt tart a trónra, ráadásul jogosan. blackpanther02Konkrét célok vezérlik őt, a rendező állandó színésze, Michael B. Jordan pedig végre egy remek motivációkkal megspékelt gonoszt formálhatott meg. A Marvel rendre gyenge ellenlábasainak tömegében üdítő egy ilyen tisztességesen megírt antagonista. Persze ő csak az egyik oka annak, miért is más Fekete Párduc íze. Kell hozzá nyitottság, szó se róla. Egzotikumok dögivel: afrikai, fekete, törzsi szimbólumok, hagyományok, jelmezek, szokások, kultúra stb. sorjáznak itt megállás nélkül, amivel a világnak ezen a felén tán kevésbé tudnak azonosulni a nézők, ám Ryan Coogler író-rendező szerencsére érti a dolgát, és mindebbe egy nagyon is aktuális, sőt, univerzális üzenetet hajtogatott bele („falak helyett hidak”). Előző filmjei, A megálló és a Creed – Apollo fia után nem meglepő, hogy a Fekete Párduc is drámában a legerősebb, a Marveltől pedig korrekt lépés, hogy teret hagytak Coogler stílusának (ahogy Waititiének is a Thor – Ragnarökben). Vagyis zajlik itt is a királydráma, szól az afrikai hiphop, egymásnak feszülnek a rokonok, és persze beüt „a jó célért rossz eszközökkel” taktus is. Nem sugárzik eredetiség minden képkockáról, de legalább rendesen összeillesztették őket: van tét, nincs világmegváltás (nem is kell), és a karakterek sem két tollvonásból állnak. A nőknek például kifejezetten fontos szerep jut a királyi testőrség parancsnokától (Danai Gurira) kezdve T’Challa (ex)szerelmén (Lupita Nyong’o) át a 007-es kalandok Q-ját idéző laza és nagyszájú húgicáig (Letitia Wright). A Fekete Párduc nem rólunk szól, de ránk is hatással lehet.

voxmeter075

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

134 perc, amerikai

Fekete Párduc, 3.0 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 14 February 2018

Szólj hozzá!