Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 3    

A password will be emailed to you.

eter01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Éter

2019.05.16. (Eter) A 20. század elején, a világháború árnyékában egy lengyel orvos mániákusan kísérletezik az éterrel, a kvintesszenciával, ami megfosztja pácienseit szabad akaratuktól, tudatuktól, ugyanakkor teljesen megszünteti fájdalomérzetüket. Amikor egy fiatal nő belehal egy kudarcos kísérletébe, halálra ítélik, és a bitófától csak az utolsó pillanatban menekül meg. Az orvos a Monarchia hadseregében találja magát, ahol parancsnoka jóváhagyásával katonaorvosként folytatja a kísérletezést, minden morális gátlás nélkül manipulálva az embereket. Az Éter a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó tudós, Faust történetének újragondolása. „Annak idején négy éven át folytattam intenzív tanulmányokat a fizika területén, sajnos kiderült, hogy bár szeretem a fizikát, ez a kapcsolat egyoldalú, így aztán felismertem, hogy valami másba kell fognom, soha leszek Nobel-díjas tudós. Az Éter első tanulmányaim visszatükröződése, állandó érdeklődésemé a tudományok iránt” – nyilatkozta Krzysztof Zanussi korábban a budapesti forgatás szünetében. Zanussi az európai művészfilm meghatározó alakja, egyik utolsó nagy mestere. Filmjeit (Közjáték, Illumináció, A falon túl, Imperatívusz, A nyugodt Nap éve, Csendes érintés, Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség) számos nemzetközi filmfesztiválon díjazták. Az Éter a fausti történet és Frankenstein doktor alakjának megidézése. A film nemzetközi koprodukcióban és szereplőgárdával valósult meg. A főszereplő Jacek Poniedzialek (A varsói csata, 1920, Az érem másik oldala) mellett egyik főszereplője László Zsolt (Esti Kornél csodálatos utazása, A napfény íze, A hídember, Kontroll, Ópium: Egy elmebeteg nő naplója), továbbá Andrzej Chyra (Az ő nevében, A végrehajtó, Mindannyian krisztusok vagyunk). A részben Magyarországon forgatott filmet a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatta, illetve számos magyar filmes vett részt az elkészítésében. Az Éter a Laokoon Filmgroup koprodukciójában készült, ko-producerei Rajna Gábor, Sipos Gábor, Stalter Judit.

KRITIKA

Dr. Frankenstein összeolvad Fausttal, hogy Szabó István történelmi trilógiája előtt tisztelegjenek. Egy idén 80 esztendős európai mester filmjében.

eter01

Kovács Gellért

Krzysztof Zanussi az a rendező, akit a régi nagy lengyel direktorok közül Polanski, Wajda és Kieslowski mellett a legtöbbször emlegetnek a mozirajongók. S közülük valószínűleg az ő alkotásait látták a legkevesebben. Bár messze nem a Magyarországon is forgatott, szigorú hangvételű Éter a legjobbja, de mivel sokat visszaad, pontosabban elismétel az életműben megfogalmazott dilemmák közül, tulajdonképpen alkalmas lehet arra, hogy bevezessen Zanussi világába.
Kicsit olyan ez a film, mintha összegyúrták volna a Mephistót, a Redl ezredest és a Hanussent, s az egészet az I. világháborút megelőző időszakba helyezték volna, némi Mary Shelley-s beütéssel. Főhőse egy érzéketlen orvos (szerepneve csak annyi, hogy Doktor), aki erőszakoskodik egy fiatal lánnyal, s éterrel próbálja meg elkábítani. Áldozata azonnal meghal, a férfi pedig csak az uralkodói kegyelemnek köszönhetően ússza meg a bitófát. Egy erődbe kerül, ahol tovább kísérletezik. Természetesen mi mással, mint az éterrel.
Zanussi persze elsősorban arról értekezik (bár sokszor el is kalandozik nem igazán fontos cselekményszálak felé), hogy hol vannak a tudomány határai, illetve hol lapul a határ az emberiség szolgálata és a gonosz hatalomvágy között. Kosztümös, sokszor igen festményszerű képekkel operáló műve lassú, néha kissé zavaros, de az kétségtelen, hogy kiváló terepet biztosít a színészeknek, hogy nagyot játszhassanak. S ez nem csak a főszereplőre, Jacek Poniedzialekre értendő, hanem az olyan kiváló, fontos mellékalakokra is, mint amilyet Andrzej Chyra, vagy a mi László Zsoltunk alakít!

voxmeter060

118 perc, lengyel-ukrán-litván-magyar-olasz

Reviewed by Echte on 15 May 2019

Szólj hozzá!