Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 10    

A password will be emailed to you.

eszeveszetteskuvo01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eszeveszett esküvő

2017.12.14. (Le sens de la fête) Max, a nagy rutinnal bíró rendezvényszervező hiába vezényelte már le grandiózus események százait, arra még ő sincs felkészülve, ami a XVII. századi francia kastélyban és annak parkjában történik. Óriási stábjával jó előre megtervez mindent, hiszen a kastély és a park minden szegletében tökéletes ünnepi hangulatnak kell uralkodnia, a többszáz vendégnek és persze a maximalista, kőgazdag vőlegénynek olyan estét kell biztosítsanak, amelyre azok életük végéig emlékezni fognak. Néhány apró baki után viszont kártyavárként kezd összedőlni az este. Max pedig csak a fejét kapkodja, hogyan tudná megakadályozni a teljes káoszt és megmenteni a nászt.

KRITIKA

Az Életrevalók rendezői még mindig nagyon tudnak nevettetni.

Soós Tamás

eszeveszetteskuvo01Olivier Nakache és Eric Toledano alighanem örökre „az Életrevalók rendezői” maradnak. Vígjátékuk az afrikai vendégmunkás és a kerekesszékes milliomos kirügyező barátságáról minden idők egyik legnagyobb francia filmsikere, hazájában csak a Titanicot és az Isten hozott az Isten háta mögöttet látták többen, és mivel világszerte 426 millió dollárt csalt ki a nézők pénztárcájából, már el is készült az amerikai remake Bryan Cranston és Kevin Hart főszereplésével. Az Életrevalók bravúrját valószínűleg soha nem fogják megismételni, de abban semmi sem gátolja őket, hogy pofás kis vígjátékokat rakjanak össze, amikre legalább odafigyelnek az emberek, hiszen „az Életrevalók rendezői” alkottak megint valamit. Most például egy XVII. századi kastély parkjában rendezett luxusesküvőről szóló komédiát, aminek láttán lehet, hogy nem kapunk rekeszizomlázat a röhögéstől, de tök jól szórakozhatunk rajta, pláne, ha már unjuk az amerikai vígjátékokból áradó idiotizmust és trágárságot. Az Eszeveszett esküvő olyasmi, amit Robert Altman forgatott volna a kilencvenes években, amikor már túl volt a fénykorán, és a szentimentalizmus szele is megcsapta kicsit: egy sok szálon futó, de a legapróbb mellékszereplőkből is hús-vér embert faragó, keserédes poénokkal nevettető vígjáték, ami akkor a legviccesebb, amikor igazán életszagú. A francia rendezők remek karaktereket írtak: az öregedő esküvőszervezőt, Maxot, aki a legszívesebben már hagyná a eszeveszetteskuvo02fenébe az egészet, de sokat látott profiként vezényli le a problémás esküvőt, rögtön a szívünkbe zárjuk. De a mások nyelvtani hibáit kényszeresen kijavító pincért is, aki a rosszul fizető tanári állását hagyta ott a vendéglátózásért, vagy a nagymellényű, egomán énekest, DJ Jamest, aki be nem vallaná, hogy nem vágja a sznob arisztokraták által kért repertoárt, inkább spanyolul kamuzza a szöveget az ősrégi slágerekre.
Rengeteg szálon fut a sztori, így elkerülhetetlen, hogy valakinek gyengébb, másoknak emlékezetesebb poénok jussanak, de okos a dramaturgia, a rendezők szépen összefésülik a szálakat, és meglepetéseket is tartogatnak. A tempó lassú, de sosem vontatott, egy-egy viccre gyakran visszatérnek később, amikor nem várt következményeket okoz valakinek a ballépése, és ez hihetőbbé és feszesebbé is teszi a sokfelé kalandozó történetet. Nagyjelenet is akad, amin a közönség gurulni fog a nevetéstől, még akkor is, ha pont úgy és pont akkor romlik el minden, ahogy azt előre bemondanánk a filmtotón. Jók a trükkök, amivel a pincérek fedezik a nem várt késést (a szardíniás pogácsa karrierjének ezúttal leáldozott), és az is jó pont a rendezőknek, hogy nem csinálnak képeslapfilmet az Eszeveszett esküvőből, és nem mutogatják folyton a mesésen gyönyörű kastélyt. A színészek között most nincs olyan nagy felfedezés, mint Omar Sy volt az Életrevalókban, de mindenki karaktereset alakít, különösen Gilles Lellouche a fafejű énekesként és Adéle, aki Max mocskos szájú segédjeként egyfolytában veszekszik vele. Hogy összejönnek-e mégis a végén? Nem fogják kitalálni.

voxmeter075

117 perc, francia-kanadai-belga

Reviewed by Echte on 13 December 2017

Szólj hozzá!