Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 2    

A password will be emailed to you.

ITonya01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Én, Tonya

2018.02.01. (I, Tonya) Tonya Harding bulvártörténete a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó szabad szájú anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, s az élete innentől meredeken más irányt vett. Például egy, legnagyobb riválisa elleni merényletig. Tonya egyszeriben a legnagyobb közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt, neveltetése és ex-pasija áldozata. Az Én, Tonya az események szatirikus feldolgozása. Vagy lehet, hogy az élet ennyire abszurd fordulatokra volt képes?

OSCAR-DÍJ 2018
(Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney)

2 OSCAR-JELÖLÉS 2018
(Legjobb női főszereplő: Margot Robbie; Legjobb vágás)

KRITIKA

Tonya Harding, amerikai műkorcsolyázónőt a kilencvenes évek sport- és bulvárszcénája az egyik első számú közellenségként kezelte. Hogy rászolgált-e a címre, többek között ezt vizsgálja az igaz történeten alapuló szatíra.

Hungler Tímea

ITonya01Lévén, a valós események és az úgynevezett „incidens”, amely okán Tonya Harding nevét azok is megtanulhatták, akiknek soha semmi közük nem volt a flitteres kűrruhák és a leszúrt Rittbergerek világához, meglehetősen drámaiak voltak, a mozi rendezője, Craig Gillespie már azzal is húzott egy merészet, hogy a szatíra műfaján belül mesélte el a korcsolyázónő történetét. Igaz, ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen igaza volt: mégis, mennyire abszurd már, hogy egy nemzeti bajnokság és egy olimpia árnyékéban valaki képes belekeveredni a legfőbb riválisa elleni támadásba? (Nancy Kerrigannek majdnem eltört a lába, amikor egy edzés után egy teleszkópos bottal Tonya egyik közeli ismerősének a megbízásából ráhúztak egyet).
Az Én, Tonya nem csupán szatíra, de áldokumentumfilm is, ami lehetővé teszi, hogy a mozi ide-oda ugráljon az időben: egyrészt a főbb szereplők a kamerának vallanak a múltról és egymásról; másrészt – mindezt dramatizálva – Tonya életútjának főbb állomásait is nyomon követhetjük az első jégre csusszanásoktól kezdve a férjhezmenetelen át egészen az „incidensig”. És az életutat látva tényleg árnyaltabb képet kapunk a hölgyről. Tonya lényegében egyik abúzus kapcsolatból csöppent át egy másikba, amikor az őt állanITonya02dóan terrorizáló és érzelmileg ridegen tartó anyját (Allison Janney) egy olyan férjre (Sebastian Sten) cseréli, akivel alapműködésük része, hogy állandóan összeverekednek. Tonyának azt sem egyszerű elviselnie, hogy bármennyire technikás és tehetséges műkorcsolyázó, a háttere folytán nem felel meg az amerikai eszményképnek: lehet, hogy nagyokat ugrik, de rossz az ízlése, ami nem éppen előny egy olyan sportágban, amelyben az esztétikumnak és a „művészi kivitelnek” komoly szerep jut.
Attól azonban, hogy szentté avassuk, megmenti a hölgyet a mozi ironikus hangvétele: értjük a korcsolyázónő pszichológiai motivációit, és látjuk, hogy gyerekkorától kényszerpályán mozog, de a film azt is nyilvánvalóvá teszi, hogyan hárít magáról minden felelősséget (igaz, ebben a többi mellékszereplő szinten jól teljesít). Így a sportolónő „udvartartása” a férjével és az „incidens” megszervezéséért felelős baráttal, Shawnnal (Paul Walter Hauser) az élen, aki az összeesküvés-teóriáival és egyéb bizarr kényszerképzeteivel csak egy a mozi karikatúraszerű figurái közül.
Az Én, Tonya egy rémes frizurákkal villogó és remek alakítást nyújtó Margot Robbie-val a címszerepben mindezeken túl betekintés az Egyesült Államok white trash kultúrájába is – bónuszként pedig még néhány látványos kűrt is végignézhetünk benne.

voxmeter090

120 perc, amerikai

Én, Tonya, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 31 January 2018

Szólj hozzá!