Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 9    

A password will be emailed to you.

emlekszemrad02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Emlékszem rád

2017.11.02. (Ég man þig) Egy háromfős reykjavíki társaság egy eldugott vidéki kisvárosba érkezik, hogy felújítsanak és vendégházzá alakítsanak egy régi épületet. A háznak azonban sötét múltja van, amire furcsa és rejtélyes történések, beazonosíthatatlan hangok vezetik rá az új lakókat. A megmagyarázhatatlan események új szintre lépnek, amikor a helyi temetőből két kereszt is a házhoz kerül, egy idős hölgy pedig felakasztja magát egy templomban. A történtek ráadásul látszólag kapcsolódnak egy ötvenes években megtörtént eseményhez. A trió egy pszichiáter segítségével kezd nyomozásba, ám az igazság még őket is váratlanul éri.

KRITIKA

Egyet fizet, kettőt kap. Ebben az izlandi horrorfilmben nem egy, hanem két rémisztő történetet is kapunk a pénzünkért, ráadásul az alkotók a két sztorit ügyesen kötik össze a végén.

Tóth Csaba

emlekszemrad01A Hetedik főcímének direkt lenyúlása még nem sok jót ígér, ám maga a film egész eredeti módon közelíti meg a már kissé elcsépelt szellemgyerek tematikát. Az Emlékszem rád egy darabig kissé zavarba ejtő moziélmény, lévén párhuzamosan követünk két olyan történetet, amelyeken sokáig nem nagyon látszik, hogy pontosan mi közük van egymáshoz. Yrsa Sigurðardóttir regénye, illetve az abból készült mozi trükkös egy darab, mert nem csak a két szál közti kapcsolódásokkal tartja ébren az olvasó/néző figyelmét, hanem az időkezelése is mesteri. Képes meglepni minket, pedig egy horror-rajongó 2017-ben már tényleg hiheti azt, hogy ő már mindent látott.
Az egyik sztori főhőse Freyr, az orvos, aki próbálja túltenni magát kisfia elvesztésén, és helyettesítőként be kell ugrania egy öngyilkossági ügyben patológus-munkát végezni. Amit azonban a holttesten talál, az nemcsak egy régi, rejtélyes esetre és néhány megmagyarázhatatlan halálesetre hívja fel a figyelmét, hanem számára érthetetlen módon a kisfia eltűnéséhez is kapcsolódik. A másik szálon közben három fiatalt láthatunk, akik egy Isten háta mögötti partszakaszon vásárolnak meg egy több évtizede lakatlan, romos házat, hogy pár hónap alatt a nyári szezonra turistaszállást csináljanak belőle. Csakhogy hőseink emlekszemrad02nincsenek tisztában a hely sötét történetével, és mivel két lányról, valamint egy fiúról van szó, ahol az utóbbi mindkét vasat igyekszik a tűzben tartani, ennek nem igazán lehet jó vége. Ráadásul ez egy olyan hely, ahol a térerőt hírből sem ismerik, agyas főszereplőink pedig nem hoztak rádiót magukkal…
Óskar Thór Axelsson rendező nagyon ügyes, amikor csak hangulatot és feszültséget kell teremteni, viszont nem bízik eléggé a filmjében ahhoz, hogy ne nyúljon a kelletéténél gyakrabban a jump scare-ekhez, márpedig ebben a Démonok között után nem igazán tud labdába rúgni. Az erős történetet és az izgalmas cselekményvezetést némileg rombolja, hogy a szereplők gyakran nem hús-vér figuraként, hanem igazi, ostoba horrorszereplőként viselkednek, akik az éjszakai gyanús zajra egyedül indulnak el körbenézni zseblámpával, és sérült lábbal is képesek lemászni egy gyanús, újonnan felfedezett pincébe hullanézőbe, amikor tudják, hogy a barátaikra csak pár percet kéne várni. Azt meg továbbra sem értem, hogy a sört miért a patakban kell hűteni, amikor simán, a levegőn sem lehet sokkal több 5-10 foknál…
Az Emlékszem rád egy érdekesen elmesélt, és sokszor kifejezetten izgalmas horrorfilm, ám néhány olcsó forgatókönyvírói húzás miatt mégsem tud igazán emlékezetessé válni. A műfaj szerelmesei azonban nem tévednek vele nagyot.

voxmeter070

105 perc, izlandi

Emlékszem rád, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 01 November 2017

Szólj hozzá!