Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 9    

A password will be emailed to you.

buried01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Élve eltemetve

2011.04.21. (Buried) Paul a USA haderő egyik beszállítója Irakban. Egy támadást követően egy koporsóban ébred fel, ahol egy öngyújtó és mobiltelefon van mellette. Hogy hogyan és miért került oda, csak emléktöredékei segítségével tudja kideríteni, ám a visszaszámlálás már megkezdődött, csakhogy a homokszemcsék pergése helyett az éltető oxigén fogyása a mérője.

KRITIKA

Lehet egy koporsóban játszódó, egyetlen szereplős film működőképes, hovatovább izgalmas? A válasz egyértelmű igen, sőt!

Balázs Bence

Paul Conroy (Ryan Reynolds), Irakban dolgozó teherautó-sofőr a föld alá temetve, egy koporsóban ébred fel. Maga mellett talál egy mobiltelefont és egy öngyújtót. Kevesebb mint másfél órája van arra, hogy kiszabaduljon, mielőtt elfogy a levegője.
Lehetetlen küldetésnek tűnik első hangzásra feszültséggel, drámával és történettel megtölteni egy ilyen szituációt, főleg úgy, hogy végig lebilincselő maradjon a film, de Rodrigo Cortes rendezőnek mégis sikerült. Minden egyes apró trükköt és technikát bevet annak érdekében, hogy Paul Conroy személyes poklát átérezzük. A világítással, a vágással, a kameramozgással, valamint a zajok-zörejek virtuóz alkalmazásával a klausztrofóbiát, a végzetes kilátástalanságot hátborzongatóan közelivé teszi. Meg kell említeni a forgatókönyvíró, Chris Sparling munkáját is. A Hitchcock inspirálta forgatókönyv ügyesen adagolja a feszültséget, miközben folyamatosan manipulálja a nézőket. Van benne néhány olyan nem valószerű megoldás, amelyet a közönségnek el kell fogadni, ahogy néha a pszichológiai realizmus is kissé megbicsaklik, de ezek összhatásban nem rontják le a filmet.
Mindez semmi sem lenne akkor, ha a főszereplő nem tudná átütő erővel életre kelteni a karakterét. Ryan Reynolds ezzel a szerepével végleg bizonyítja, hogy remek színész, méghozzá nem is akármilyen, ha lehetőséget kap. Paul Conroy az érzelmek teljes skáláját bemutatja az életéért folytatott küzdelemben, hisztéria, pánik, düh, félelem, a színész azonban végig uralja a játékát, nem esik túlzásokba. A Buried nem egy könnyű darab, szinte fizikailag nehéz végignézni, cserébe viszont egy nem mindennapi filmélmény jár, amely bőven a vége-főcím legördülése után is a néző fejében marad.

95 perc, spanyol-amerikai-francia

Élve eltemetve, 3.5 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 20 April 2011

Szólj hozzá!