Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 3    

A password will be emailed to you.

indivisibili01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Elválaszthatatlanok

2017.06.29. (Indivisibili) Daisy és Viola ikrek, mindketten gyönyörű tizennyolc éves lányok. Az egyetlen gond, hogy testük egy pontján a csípőjüknél össze vannak nőve, vagyis születésüktől fogva sziámi-ikrekként élnek. Mindketten nagyszerűen énekelnek, így helyi rendezvényeken, esküvőkön, születésnapokon lépnek fel. Lényegében ezzel ők tartják el az egész családjukat. Az egyik fellépésük után találkoznak egy orvossal, aki megvizsgálja őket, és megállapítja, hogy az ikrek műtéttel szétválaszthatók. Látszólag ez egy jó hír, ám ennek a családban mégsem örül mindenki.

KRITIKA

Ha valaki 18 évesen gyönyörű és tehetséges, akkor aztán igazán előtte az élet — de mi van, ha közben össze van nőve valakivel, szó szerint is?

Villányi Dániel

indivisibili01Az Elválaszthatatlanok főhősei egy sziámi ikerpár tagjai: két fiatal lány, akik okosak, vonzók, ígéretes énekesek — csak épp van az az apró szépséghibájuk, hogy a csípőjüknél összenőttek. Ez azonban nem zavarja őket szinte semmiben (legalábbis ők úgy hiszik): rendszeresen fellépnek mindenféle rendezvényeken a zenés produkciójukkal, afféle helyi nevezetességként és szerencsehozó kabalaként. Szép jövedelmet is termelnek a defektes családjuknak, így aztán amikor kiderül, hogy orvosilag simán el lehetne őket választani egymástól, nem mindenki örül a lehetőségnek — és ami a meglepőbb, hogy kettejük közül sem. Amíg eddig a konfliktusig eljut az Elválaszthatatlanok, az kimondottan élvezetes élmény: jó tempóban mesél, vizuálisan erős és ötletes, a benne tetten érhető karneváli hangulat, a groteszk-álomszerű kulisszák, a szatirikus vallási motívumok pedig akár még Federico Fellinit, vagy a jelenből a legjobb tanítványát, Paolo Sorrentinót is eszünkbe juttathatják. Ráadásul a főszereplő, színészként most debütáló igazi (nem sziámi) ikerpár is telitalálat, és a köztük lévő kapcsolat intim pillanataiból is sikerül elkapni néhányat. A gond akkor jön el, amikor a film a saját alapkonfliktusát annak felvázolása után nem igazán tudja jól továbbvinni semerre, így aztán körbe-körbe tipródik körülötte, a korábbi izgalmas hangnem- és zsánerkeverékből a szimpla melodrámáig eljutva. Mindezt pedig egy idő után semmiből jövő külső konfliktusokkal próbálja ellensúlyozni, és sajnos szájba rágja a felnövés-elszakadás nem túl bonyolult metaforáját is.

voxmeter060

100 perc, olasz

Elválaszthatatlanok, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 28 June 2017

Szólj hozzá!