Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 8    

A password will be emailed to you.

mollysgame01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

Elit játszma

2018.01.04. (Molly’s Game) Tegyél fel mindent egy lapra! Molly Bloom (Jessica Chastain) tehetséges profi síelő, aki az olimpiai aranyra hajt, ám egy baleset következtében fel kell adnia egész addigi sportolói karrierjét. A belevaló lány új álmok után néz: Los Angelesbe költözik, ahol személyi asszisztensként kezd el dolgozni, másodállásban pedig főnöke pókerklubja vezetésébe is besegít. Molly hirtelen a hollywoodi elit legbelsőbb köreiben találja magát, vendégei menő üzletemberek, híres sportolók, mozisztárok, rendezők.
Egy kis lelemény és kitartás árán Molly a legnívósabb klub élére küzdi fel magát, ahol percenként dollármilliók cserélnek gazdát. A sikeres vállalkozásra az orosz maffia is felfigyel, csakúgy, mint az FBI. A diszkréciót mindennél fontosabbnak tartó lány nehéz helyzetbe kerül: ha nem akar rács mögé kerülni, ki kell szolgáltatnia exkluzív ügyfeleit a kormány embereinek. Az egyetlen szövetségese, ügyvédje, Charlie Jaffey (Idris Elba), próbálja kihúzni őt a csávából: meg akarja mutatni a világnak, hogy az elveihez végsőkig ragaszkodó pókerhercegnő korrektebb játékot űz, mint ahogy azt elsőre bárki gondolná.

OSCAR-JELÖLÉS 2018
(Legjobb adaptált forgatókönyv: Aaron Sorkin)

KRITIKA

Minden Aaron Sorkin által írt film után felvetődött bennem a kérdés: vajon mennyi szükség van filmrendezőre, ha egy ilyen brutálisan sűrű dialógusokkal telepakolt forgatókönyvet kell megfilmesíteni?

Csákvári Géza

mollysgame01Nem hittem volna, hogy maga a kérdést ihlető személy adja majd meg a választ, mivel az Elit játszma olyan szuperkonzisztens, mint a korábban látható Sorkin alapú művek – pedig ezt nem csak írta, hanem életében először meg is rendezte. Egyszóval Sorkin sorait most maga Sorkin ültette át mozgóképre, és a látottakat tekintve nem látok semmiféle képírói hiányosságot az alkotásban.
Persze arra nem kell számítani, hogy ez egy igazi direktoriális mérce, elvégre az immár író-rendező triviálisan hazai pályán játszik. Az Elit játszma legtöbb jelenetében két ember beszélget, a párbeszédek pedig élettel teltek, amelyek egy-egy jó színésznek felér egy örömjátékkal. A főszerepet alakító Jessica Chastain például szó szerint lubickol Molly Bloomként. Sőt, ha szabad ilyet mondani, betyár jó. A filmszínészetben pedig kvalitásos partnere a méregdrága ügyvéded alakító Idris Elba is. Sőt, kapaszkodjunk meg, még a Molly apját alakító, s árnyalt játékáról nem éppen híres Kevin Costner is felkapaszkodott az aktori magasságokba.
De miről is van szó ebben a nettó biopicben? Molly Bloom önéletrajzi regénye alapján Sorkin bemutatja, hogyan lett síbajnok olimpikonból egy kisstílű póker-játékszervező titkárnője, aztán nagystílű, milliós játszmákat celebeknek szervező szerencsejáték-hercegnő, hogyan keveredett bele érintőlegesen az orosz maffia ügyeibe, illetve végül mindezt hátrahagyva miképpen vált évekkel később a hatóságok által kisemmizett vádlottá és elsőszámú közellenséggé. Mindez a lehető mollysgame02leghagyományosabb módon, a klasszikus dramaturgiai szabályok alapján elmesélve.
Annyira jól esik, hogy Sorkin nem innovátorkodik, nem akar megváltani filmnyelveket, újra gondolni zsánereket, de igazából még csak meglepni sem: csupán tisztességesen, profin elmesélni egy életút legizgalmasabb részeit. Amikor látok egy ilyen filmet, érzem csak igazán, hogy mennyire kevesen tudnak manapság arisztotelészi szempontok alapján mesélni. Az, hogy Sorkin, mint rendező, csak az írót szolgálja, egyértelmű: a drámai érzéke segített neki abban, hogy mikor dob be egy közelit, esetleg egy összetettebb montázst. Ha úgy tetszik, a ritmust a betűk világa determinálja.
Ami még igazán élvezhetővé teszi az Elit játszmát, az a karakterépítés. Sorkint nem érdeklik a hollywoodi szabályok e téren, nem is baj, annyira zseniális dramaturg, hogy nem kellenek neki a betartandó álomgyári szabályok, mint például a „kötelező karakterfejlődés”. Molly Bloom így már a kezdetek kezdetén is lehet az élő ellentmondás, személyisége egyszerre tud gyermeki és végzetesen felnőtt lenni – pont ettől drámai a sorsa. Egy igazi harcos, aki felveszi a küzdelmet nem csak a férfiakkal, hanem magával a hatalommal is, így az Elit játszma univerzális módon kapcsolódik számos film- és irodalomtörténeti klasszikushoz.

voxmeter085

140 perc, amerikai-kínai

Elit játszma, 3.7 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 03 January 2018

Szólj hozzá!