Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 1    

A password will be emailed to you.

adogswayhome01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Egy kutya hazatér

2019.01.10. (A Dog’s Way Home) Mit tehet egy kutya, ha messzire kerül otthonról? Vágyakozik a gazdája után. És mit tesz egy olyan különleges, játékos kedvű, és makacs négylábú, mint Bella? Elindul. Hegyen-völgyön, havon és vadonon keresztülvágva, dacolva vadállatokkal, lavinával és ami a legveszélyesebb, az útjába akadó emberekkel keresi az otthonát, valamint a legjobb barátját, Lucast, meg az ő különleges családját. Bella több mint 600 kilométert tesz meg. Szerez barátokat, és néha menekülnie kell. Egypárszor megetetik, máskor az életéért küzd… de csak egy cél lebeg a szeme előtt: a hazatérés. Az Egy kutya négy élete című sikerkönyv írójának új regényéből készült film is ugyanazt a témát ünnepli: kutya és ember mindennél erősebb barátságát.

KRITIKA

És nem. Nem Lassie-nek hívják. Hanem Bellának. És az okozza a galibát vele, hogy pitbull-vér (is) csörgedezik az ereiben. Fáradtságos road movie-ja viszont azokat ragadhatja leginkább magával, akik azt sem tudják, ki az a Lassie. Vagy mindegy nekik, csak kutyás film legyen.

Kovács Gellért

adogswayhome01Igaz, Charles Martin Smith (Delfines kaland 1-2) az Egy kutya négy élete szerzőjének, W. Bruce Cameronnak második ebregénye alapján készült filmjében legalább a blöki igazi. Vagy hát legtöbbször az, hiszen megesik vele is, hogy a készítők a CGI-hasonmásával helyettesítik – leginkább akkor, amikor nevelőanyukájával, Anyacicával (aki egy házimacska), vagy kalandjai során megismert pumahúgával, Nagycicával játszik. Ők ugyanis a jelenetek nagy többségében számítógépes segítséggel elevenednek meg a vásznon, s különösen hangsúlyosan igaz ez a pumára. Így aztán bármennyire is érthető az alkotók választása, elég nagy nyitottság kell ahhoz, hogy ne érezzük videojátékos hatásúnak Bella 800 km-es teljesítménytúráját.
Bella szereti az embert, az ember szereti Bellát – ez az a gondolat, ami kizárólagosan érvényesül az Egy kutya hazatérben, s nem is lenne vele semmi baj, ha az emberkarakterek jellemét nem az határozná meg egyedül, hogy kedvelik, vagy nem kedvelik a címszereplőt. De ha őket nem sikerült bonyolultabbá tenni, legalább Bella narrációja lehetne picivel kreatívabb-szellemesebb.
Így hát, a Bella-barátok meghatódottsága is olyan, mintha mesterségesen generálták volna, az ellendrukkerek meg még náluk is élettelenebbek, úgyhogy maradnak nekünk még a kétségtelenül kedves, de egy igazán bájos filmhez sajnos nem feltétlenül elegendő kutyásfrázisok, amelyek már az Egy kutya négy életében is csak ennyire voltak elegendőek. Nagyjából pontosan ennyire.

voxmeter040

96 perc, amerikai

Egy kutya hazatér, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 09 January 2019

Szólj hozzá!