Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 2    

A password will be emailed to you.

asimplefavor01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Egy kis szívesség

2018.09.13. (A Simple Favor) Stephanie (Anna Kendrick), az egyedülálló blogger anyuka nyugodt, kisvárosi élete egy csapásra megváltozik, mikor megismerkedik a gyönyörű és titokzatos Emilyvel (Blake Lively). Egy nap Stephanie-t felhívja újdonsült barátnője és egy kis szívességre kéri, ami váratlan események sorozatát indítja el. Emily rejtélyes módon eltűnik és az aggódó Stephanie blogja olvasóihoz valamint Emily jóképű férjéhez, Seanhoz (Henry Golding) fordul segítségért. Az eltűnt nő utáni nyomozás során sötét titkok kerülnek a felszínre, ami meghökkentő fordulatot hoz mindenki életébe. Darcey Bell nagy sikerű, briliáns regényéből készült misztikus thriller váratlan fordulataival, stílusos képi világával, feszes tempójával az első perctől az utolsóig fogva tartja nézőjét. Anna Kendrick és Blake Lively párosa remekel Paul Feig, a Női szervek, a Kém és a Koszorúslányok rendezőjének legújabb filmjében, aki ezúttal nem fél megmutatni a sötét oldalát.

KRITIKA

Mami noir-komédia – ízlelgessük ezt a furcsa zsánerelegyet, mivel kifejezetten kellemes bukék, zamatok és aromák szabadulnak fel Paul Feig értő kezei alatt. Ponyvamóka a köbön.

Szöllőskei Gábor

asimplefavor01A Holtodiglan és A lány a vonaton után egy újabb ún. domestic noir ütötte most fel a fejét, amelyben kertvárosi édesanyák családi zűrjei torkollnak beteg bűnügyekbe, amelyben a látszat a minden, és amiben a múlt mindig sokkal mocskosabb annál, mint amire számítanánk. A két fenti film egyébként szöges ellentétei egymásnak, hiszen míg David Fincher azonnal a csúcsra járatta ezt a műfajt, addig Tate Taylor inkább nevetségesbe torkolló komolykodással operált, s így a drámai és feszültségteremtő szándék rendesen félrespriccelt. A főként vígjátékokkal operáló Paul Feig (Koszorúslányok, Női szervek, A kém) azonban nem akarta meghazudtolni önmagát, és Darcey Bell regényét a saját ízvilága szerint pöccintette a vásznakra. A gyilkosságokkal, vérfertőzéssel és egyéb nyalánkságokkal megspékelt, csavaros (időnként túl is csavart), hamisítatlan ponyvából képes volt egy szuperlaza, szórakoztató kis bűnügyi történetet kreálni, amiben sosem tudni, ki mire készül, ki miként viszonyul a másikhoz, vagy hogyan játssza meg magát. Ebben a direktor segítségére volt két nagyszerű színésznő, a cuki/szent/édibédi vlogger anyukaként Anna Kendrick, valamint a kihívó/dög/rejtélyes/pszichopata mamiként Blake Lively. Rendes szereposztás nélkül nagyot bukhatott volna ez a film, hiszen sok esetben olcsó eszközökkel operál, ám Kendrick és a (kisebb, de hálásabb szerepben feltűnő) Lively alakításai még ezeket is szórakoztatóvá teszik. Negédes asimplefavor02beszélgetéseik és fehér fogakban bővelkedő széles mosolyaik mögött akár a legádázabb gondolatok is szárba szökkenhetnek, végig bizonytalanságban tartva a nézőt, amely a kellemes krimik egyik leglényegesebb eleme. Lively kifejezetten lubickol a karakterében, a XXI. század vérbeli femme fatale-ja lehetne ő, és ha több ilyen szerep megtalálja, simán összekacsinthatna Sharon Stone kilencvenes évekbeli verziójával is.
Ami pedig a történetet illeti, nos, néha a kevesebb több, ám ezt a mondást az alkotók nem igazán szívlelték meg, így a fináléra talán túltolják a meglepetéseket, a x-edik hökkentésre pedig már kezdünk immúnissá válni. Szerencsére ettől még nem lesz fanyar a végső szájíz, és egy olyan krimi-komédiát könyvelhetünk el, ami nem akart sokat markolni, és nem vette túlzottan komolyan önmagát sem, mindezt pedig nagyon jól tette. Mert épp ettől lesz könnyed és felhőtlen a szórakozás, és a nézőiből is így hozhatja elő a kis rejtett, bűnös, mocskos gondolatokat. A történetről egyébként szinte teljesen felesleges értekezni bővebben, legyen elég annyi, hogy két abszolút ellentétes életvitelű és habitusú édesanya, Stephanie és Emily összehaverkodnak, majd egy nap az utóbbi arra kéri az előbbit, hogy hozza el kisfiát a suliból. Ám Emily sosem tér haza, nyoma vész, így Stephanie nyomozni kezd utána, közben pedig közel kerül barátnője férjéhez, Seanhoz. Ennél többet vétek lenne megosztani az Egy kis szívességről, hiszen minden kis sztorirészlet egy-egy puzzledarabka, aminek kirakása természetesen a néző feladata. Szóval legyen elég annyi, hogy szerintünk üdítő volt Feigékkel végigjátszani ezt a röpke két órácskát.

voxmeter080

 

117 perc, amerikai

Egy kis szívesség, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 12 September 2018

Szólj hozzá!