Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 10    

A password will be emailed to you.

egyburkaegynadrág01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Egy burka, egy nadrág

2018.07.05. (Cherchez la femme) Amikor a férfi igazán szerelmes, ha kell, a burkát is magára ölti, hogy láthassa elzárt kedvesét. Egy jemeni idénymunka után muszlim fundamentalistaként tér vissza Mahmoud Párizsba. Szent küldetése, hogy Allah segítségével utat mutasson erkölcstelennek bélyegzett húgának, és eltiltja őt a barátjától. A szerelmesek azonban mindent elkövetnek, hogy láthassák egymást: a fiú burkát öltve érkezik a lopott randevúkra. A terv bejön, csak éppen van egy kis bökkenő: az álca annyira jól sikerül, hogy Mahmoud beleszeret… Az Egy burka, egy nadrág nagyon is aktuális kérdés köré szőtt, hamisítatlan francia vígjáték, amely bebizonyítja, hogy a szerelemhez vezető út nem ismer határokat.

KRITIKA

Euripidész óta tudjuk: a legkeményebb drámai műfaj az maga a komédia. Persze most nem mondom azt, hogy Sou Abadi író-rendező művének egyértelmű helye van az örök klasszikusok között, de bőven benne van a polgárpukkasztás lehetősége.

Csákvári Géza

egyburkaegynadrág01Elvégre vette ahhoz a bátorságot, hogy kulturális, civilizációs, de legfőképpen vallási különbségekből vasárnapi vígjátékot rendezzen. A film hőse Armand, aki iráni bevándorlók gyermekeként született Franciaországban, teljesen odavan Leiláért, az arab lányért. Már-már azt hinnénk, hogy egy idilli helyzetet látunk, amikor Leila bátyja, Mahmoud egy jemeni munka után iszlám fundamentalistaként tér vissza. Talán mondanom sem kell, nem igazán szívleli a húga perzsa barátját. Sőt, élete küldetéseként gondol arra, hogy az erkölcstelen húgát „megtisztítsa”. A szerelmesek azonban túljárnak az eszén: Armand a muszlim tradíciókat tisztelő nőnek öltözik, és fel is veszi azt a bizonyos burkát. A csel működik is – egészen addig, míg Mahmoud egyszer csak – egyfajta isteni szikra hatására beleszeret az új jövevénybe. Sou Abadira nyilván óriási hatással volt Billy Wilder Van, aki forrón szereti című remekműve, és kreatívan merít a nagy elődtől. De sajnos nem csak tőle: mintha indirekt módon Chris Columbus komédiáit is falta volna. A helyzetek és a poénok ezért óramű pontossággal jönnek, így, aki tapasztalt filmnéző, sejtheti, hogy mit fog a vásznon látni. Persze várhatjuk a nagy meglepetést…, vagy csak respektáljuk azt a tényt, hogy Abadi, ha óvatosan is, de tabutémával viccelődik.

voxmeter060

Az Egy burka, egy nadrág a Magyar Filmadatbázisban!

88 perc, francia

Reviewed by Echte on 04 July 2018

Szólj hozzá!