Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 11    

A password will be emailed to you.

donbass01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Donyeci történetek

2018.11.08. (Donbass) A Donyec-vidéken, Ukrajna keleti részén a manipuláció hatására elkezd szétmorzsolódni a társadalom. A háborút itt békének hívják, a politikai propagandát igazságnak, és a gyűlöletet szeretetnek.

KRITIKA

Szergej Loznyica mintha egy hírriporter mindentlátó szemével mutatná meg azokat a szituációkat, amelyek a kelet-ukrajnai konfliktusok során keletkeztek az anyaország és az oroszok által támogatott, militarista Donyecki Népköztársaság között.

Szalkai Réka

donbass01A katonák túlkapásai, a pincékben kuksoló emberek és ott a törtető, szőke nő látogatása, az egymást ürülékkel dobáló politikusok csetepatéi, értelmetlen robbantások és halálok, amikor még a filmesek sem élnek túl – hihetetlen, hogy mindez a szomszédos országban zajlik, mi meg szinte alig hallunk róla valamit. Loznyicának talán ez a legszikárabb, ugyanakkor legpörgősebb filmje is, egy pillanatra sem hagyja nyugton a nézőt, és biztos, hogy további utánajárásra készteti a befogadót.  Mert az információkat nem szájbarágósan tálalja, nem egyfajta pamfletként, vagy éppen történelmi dokumentumfilmként áll a témához. Maga a szüzsé is egymáshoz csupán csak egy-egy véletlen momentumban kapcsolódó történetszálakból áll, nincsen egyetlen, a céljaiért meghalni is képes főhős sem. A főszereplő maga a szürreális politikai szituáció, amely átrendezi az emberek életét, akik annak megfelelően cselekszenek, reagálnak, mint a madzagon rángatott marionettbábuk. Ez még a magát teljhatalmúnak érző, korrupt katonai vezetőre is igaz – hiszen jelen politikai helyzetben való pozíciója teszi csak lehetővé, és juttatja eszébe talán azt is, hogy úgy viselkedjen, ahogy. Loznyica nem pszichologizál, nem elmélkedik, s nem is dramatizál: a kőkemény, naturalista képek, keserű iróniával áthatott párbeszédek a nézőben azonban még így is felkeltik a szomorú felháborodás érzetét.

voxmeter080

A Donyeci történetek a Magyar Filmadatbázisban!

110 perc, ukrán-német-francia-holland-román

Reviewed by Echte on 07 November 2018

Szólj hozzá!