Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 12    

A password will be emailed to you.

domino01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dominó

2019.05.30. (Domino) Egy koppenhágai rendőr társát egy titokzatos férfi meggyilkolja. A rendőr volt partnere szeretőjével kezd nyomozni az ügyben – mindketten küldetésként élik meg az elkövető levadászását. A hajsza közben akaratlanul egy CIA ügynök játszmájába csöppennek, és egy nemzetközi macska-egér játszmában futnak versenyt az idővel. Már nem csak a bosszúvágy hajtja őket, a puszta túlélésért is küzdeniük kell. Brian De Palma rendezőlegenda, a Hollywoodot a hetvenes években megreformáló filmesek egyike, akinek olyan filmtörténeti klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint a Carrie, az A sebhelyesarcú, az Aki legyőzte Al Caponét, vagy a Mission: Impossible. De Palma a thriller műfaj egyik legnagyobb élő rendezője, hét év után tér vissza egy kőkemény bűnügyi darabbal. A film nemzetközi koprodukcióban készült, a főszereplő Nicolaj Coster-Waldau (Trónok harca sorozat, Felvadászok, Egyiptom istenei, A csajok bosszúja) és Carice van Houten (Trónok harca sorozat, A WikiLeaks-botrány, Valkűr) mellett is igazi sztárparádé látható. Többek között Guy Pearce (Szigorúan bizalmas, Memento, A király beszéde, Vasember 3, Országúti bosszú), Nicolas Bro (Ádám almái, A nimfomániás, A 64-es betegnapló, Hadak útján), Søren Malling (Férfiak és csirkék, Egy háború, Emberrablás), és Paprika Steen (Bor, tangó, kapufa, Csak a szerelem számít) is szerepel a Dominóban.

KRITIKA

Már azelőtt összedől, mielőtt Brian De Palma megpöckölné a lapocskákat.

Kovács Gellért

domino01A legendás rendező gyűlöli legutóbbi művét, az meg jó ideje dobozban várta a bemutatóját. Az ilyen esetekben a legjobb, amit várhatunk, hogy a vélhető mozgókép-katasztrófa romjai alól csak-csak felcsillan egy jó film lehetősége. Hát itt nem csillan.
Pedig a 78 éves De Palma alkotói kedve önmagában még nem árulkodik kiégettségről: a közhelyes és zavarba ejtően hatástalan, nyomozós-terroristás Dominó minden egyes beállításából süt az ambíció: látszik rajta, hogy egy igazán szenvedélyes direktor készítette, aki ugyanúgy használ bravúrosnak szánt hosszú snitteket, hitchcocki suspense-eket, mint korábban, s az életmű régebbi darabjaihoz hasonlóan a zene is klasszikus nagyzenekari score. Csak éppen kicsit sincs egyben a film.
A színészek hiába szeretnének jók lenni (és amikor Nikolaj Coster-Waldau, de leginkább Guy Pearce nem talál fogást egy szerepen, ott tényleg baj van), a film első, még érdekesen lassú 10 perce után fájóan ügyetlenül botorkálunk előre a közhelyes, és igencsak rosszul megírt forgatókönyvben. Az akciójelenetek kisebb számban elfogadhatóak, de leginkább fáradtak, a történetnek se füle, se farka, a megrázónak szánt terrorcselekmények ábrázolása meg egyenesen kínos – ez a film bizony akkor sem lett volna jobb, ha Brian De Palma harmonikusan búcsúzott volna el európai koprodukciós partnereitől. A Dominó egyszerűen csak egy rossz mozi.

voxmeter030

89 perc, dán-francia-olasz-belga-holland

Reviewed by Echte on 29 May 2019

Szólj hozzá!