Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 11    

A password will be emailed to you.

django01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Django

2017.11.09. (Django) A történet Párizsban játszódik a II. világháború éveiben. Django Reinhardt ekkor a legkedveltebb gitárművész, őt tartják a swing királyának. Zenéjével mindenkit elvarázsol, koncertjeire tömegek járnak el, és nem csak a megszállt Párizs lakosai, hanem német katonák és tisztek is. Django zsenialitásának híre Berlinbe is eljut, ezért a németek elhívják őt a harmadik birodalom fővárosba egy olyan fellépésre, amelyen Goebbels, a hírhedt propaganda miniszter is jelen lesz. Djangot többen óva intik attól, hogy elfogadja a németek meghívását, mert Django nem csak remek gitárművész, de cigány származású is egyben, és ekkora már Párizsba is eljutnak a hírek arról, hogy a nácik miként bánnak a cigány emberekkel…

KRITIKA

Etienne Comar első nagyjátékfilmje, mint már korábban sok mű a filmtörténetben, a művész és a hatalom kényes viszonyát elemzi.

Csákvári Géza

django01Bár az alapötlet kissé elhasznált, de nem rossz gondolat, hiszen a tény, hogy a zseniális gitárvirtuóz Django Reinhardt 1943-ban valóban mindent megtett, hogy ne kelljen a hitleri Németországban koncerteznie, megérte, hogy belevágjanak egy újabb adaptációba.
A film Django (Reda Kateb) életének tehát azt a nagy, döntés körüli szegmensét bontja ki, amikor a Párizsban élő, sikerei csúcsán lévő gitárvirtuóz felismeri: akárhogy is szeretné, a művész nem fordíthat hátat csak úgy a politikának és a hatalomnak. Elkényeztetett zenei csillagként ugyanis Django sokáig úgy gondolta, neki, a lakókocsiban született, hazátlan vándorcigánynak nincs köze a fehérek körülötte zajló háborújához. Még az sem tántorította el sokáig ettől a nézőponttól, amikor a nácik roma társait kivégezték vagy elüldözték. A végzet azonban őt is utoléri, amikor a németek „visszautasíthatatlan” ajánlatot tesznek: katonák hangulatát kellene feldobnia, szupergázsiért. Úgy érzi, ezt már nem tudná tiszta lelkiismerettel megtenni, így várandós feleségével (őt alakítja Palya Bea, akit kizárólag színészként alkalmaz a rendező) és édesanyjával elmenekülnek. A kiváltságos művészből pedig egyszerű üldözött lesz.
Az idea, az üzenet csillagos ötös, kár, hogy Comar nem tudja a kohéziót a filmjében kézben tartani, és rengeteg unalomba fulladó, közhelyes és didaktikus jelenetet forgatott le, ahelyett, hogy a lényegre koncentrált volna. A zenei betétek pedig  – legyenek bármennyire is élvezetesek – nem integrálódnak be a filmbe, olyanok, mintha szünetek lennének egy véget nem érő szappanoperában. Kár, mert ez így inkább elszalasztott lehetőség, mintsem egy erős művészi állásfoglalás, amelyre a világnak ma is nagy szüksége lenne.

voxmeter055

A Django a Magyar Filmadatbázisban!

117 perc, francia

Django, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 08 November 2017

Szólj hozzá!