Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 10    

A password will be emailed to you.

desierto01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.5/5 (2 votes cast)

Desierto: Az ördög országútja

2017.04.20. (Desierto) Egy csapat bevándorló megpróbál átkelni a mexikói határon, hogy eljusson az Egyesült Államokba, azonban útjukat állja egy távcsöves puskával felszerelt, önjelölt “igazságosztó”, akit nem kevés rasszista indulat fűt. Kíméletlen macska-egér játék kezdődik a sivatagban, amely során a zsigeri feszültség egy perce sem szűnik…

KRITIKA

Jeffrey Dean Morgan és Gael García Bernal halálos küzdelme a sivatagban a mexikói-amerikai határon.

Villányi Dániel

desierto01A szerencsétlen magyar alcímmel ellentétben sem országút, sem ördög nincs ebben a mexikói-francia filmben, csak emberek a sivatagban — és ez adott esetben sokkal izgalmasabb és félelmetesebb tud lenni. A nyitóképen egy magányos teherautó szeli át a napfelkelte simogatta pusztaságot: egy csapatnyi illegális mexikói bevándorlót visznek át az amerikai határon. Az embercsempészek kocsija azonban lerobban, a hátralévő utat gyalog kell megtenni, a kis csapatra pedig a kietlen tájban elkezd vadászni egy épp errefelé portyázó, bekattant, önjelölt határvadász. Aki a távcsöves puskájával és az erre kiképzett kutyájával szemrebbenés nélkül sorban gyilkolja meg a szerinte nemkívánatosakat, míg az események végül két férfi küzdelmére nem redukálódnak.
A filmet készítő Jonás Cuarón a neves mexikói rendező, Alfonso Cuarón (Anyádat is!, Az ember gyermeke) fia, aki a papának már a Gravitáció forgatókönyvébe is besegített, de önállóan ez az első mozifilmje. A pazar képi világ pedig úgy tűnik, családi vonás náluk: a Desierto maximálisan, időnként már-már szégyentelenül kihasználja a természeti környezet kopár szépségét, és az akciójeleneteket is látványosan vezényli le. Amiből akad jó néhány, mert a Desierto valójában egy nagyon egyszerű film, ami az ezernyi thrillerből és horrorból ismert, legszimplább sorozatgyilkosos történetsémát helyezi ezúttal kissé más közegbe, egy aktuális és forró témát jelentő szituációba. Az egy lélegzetre elmesélt sztori ez utóbbi ötlet révén kaphatna némi komplexitást is, de nem így történik. desierto02Például hiába szeretnénk végig a filmben csak egy kicsit többet megtudni ezekről a szereplőkről, a kíváncsiságunk nem elégül ki, a figurák pedig csak az őket alakító színészek erős jelenléte és karakterteremtő képessége miatt nem válnak teljesen érdektelenné. Miközben a film az említett történetséma bántó kliséibe is beleszalad: a korábban halálos pontosságú gyilkos a főhősre célozva már rendszeresen mellélő, a terepviszonyok mindig a dramaturgiai céloknak megfelelően alakulnak, aki pedig rossz ember, az alkoholista is.
A Desierto ettől függetlenül egy feszes és végig izgalmas film, ami csak azért hagy hiányérzetet, mert jóval több is lehetett volna belőle. Például egy kis elemeléssel olyan általános egzisztenciális dráma, mint a Párbaj, a részletekben és erkölcsi kérdésekben való mélyebb elmerüléssel pedig egy többrétegű mozi a bevándorlás nehéz kérdéséről. Utóbbi vonatkozásában persze politikai állásfoglalásnak is tekinthető a sztori szcenírozása, de néhány éve még azt mondtuk volna, hogy ezen a téren is a könnyű és didaktikus utat választotta — hisz ott húzza meg a határt, hogy valaki egyszerűen embernek tekinti-e a bevándorlókat, vagy sem. Nem a film érdeme, hogy az utóbbi idők fejleményei révén sajnos ez mára érvényes politikai állásfoglalássá vált.

voxmeter070

88 perc, mexikói-francia

Desierto: Az ördög országútja, 2.5 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 19 April 2017

Szólj hozzá!