Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 12    

A password will be emailed to you.

coldpursuit01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)

Dermesztő hajsza

2019.02.21. (Cold Pursuit) A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómunkás kezei között csak úgy hullanak a gengszterek a hófödte hegyekben… Négy évvel a nagy sikerű Az eltűnés sorrendjében című norvég thriller bemutatóját követően Hans Petter Moland rendező az egyedi hangulatú bosszútörténetet újra vászonra vitte napjaink egyik legnépszerűbb akcióhősével, a gyilkos tempójú Liam Neesonnal a főszerepben. Az Elrabolva sztárját most először láthatjuk egy skandináv rendező kezei alatt dolgozni, ami nem csak izgalmas akciókat, de sok humoros pillanatot is tartogat minden mozirajongó számára.

KRITIKA

Remake-et készíteni akkor érdemes, ha az újabb verzióval felülmúljuk az eredetit, pláne, ha az író-rendező ugyanaz a személy.

Csákvári Géza

coldpursuit01Jó példa erre Alfred Hitchcock és Az ember, aki túl sokat tudott esete, amely sokkal jobb volt James Stewarttal a főszerepben, mint a korábbi Leslie Banks-verzió. A norvég mester, Hans Petter Moland Az eltűnés sorrendjében című skandináv produkcióját forgatta újra Coloradóban: ez lett a Dermesztő hajsza. Sajnos a helyzet nem hitchcocki, mert az újrázás nem múlja felül semmiben sem az eredetit, sőt, sokszor hiányérzetünk is maradt. Pro primo: a főszereplő cseréje. A skandináv verzióban Stellan Skarsgård remekelt, istenien adta a kissé megroggyant apát, aki aztán nagyon durván bekattan a fia halála miatti bosszúhadjáratban. A Dermesztő hajszában Molandra kvázi rákényszerítették Liam Neesont, aki persze szintén remek színész, de akcióhősi múltja miatt alapból mindenki elvárja, hogy kíméletlenül gyilkoljon. Az eredeti sava-borsa a bevándorló szerb maffiózók cikizése volt, nyilván nem lehetett ugyanezt a hangnemet és stílust alkalmazni az amerikai verzióban az indián drogdílerekkel, mert az több mint inkorrekt lett volna. Ez pedig nagy baj, mert azon túl, hogy Moland egy kicsit újragondolta a bosszúfilmek műfaját, pont az inkorrekt humor volt az, ami a filmjét eredetivé és frissé tette. Szerencsére a Dermesztő hajsza sem lett humortalan, mert vannak remek poénok, csak éppen nem a legmélyebb előítéleteinket célozza meg, hanem mondjuk csak a helyzetekből és jellemekből fakadó szituációkat (persze ezek is működnek, pláne amikor Moland a groteszk felé tesz lépésket), az utóbbiakból pedig van bőven, itt még az utolsó verőember is kapott személyiséget. Ettől függetlenül a Dermesztő hajsza nem lett más, mint Az eltűnés sorrendjében szolgalelkű másolata.

voxmeter070

 

119 perc, brit-norvég-kanadai-amerikai

Dermesztő hajsza, 3.3 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 20 February 2019

Szólj hozzá!