Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 11    

A password will be emailed to you.

beautifulboy01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Csodálatos fiú

2019.01.31. (Beautiful Boy) David Sheff (az Oscar-jelölt Steve Carell – Foxcatcher, A nagy dobás) újságíróként már-már egészen hétköznapi, középosztálybeli életet él második feleségével és két gyermekükkel. Az idillt megtöri, hogy legnagyobb fia, az előző házasságából született Nic (az Oscar-jelölt Timothée Chalamet – Szólíts a neveden, Lady Bird) egyre súlyosbodó drogfüggőséggel küzd.  A különféle leszokási kísérletek, ígéretek, próbálkozások és elvonókúrák elvetélt kísérleteknek bizonyulnak. A fia állapotát kétségbeesetten megérteni próbáló David pedig kénytelen feltenni magának a kérdést: meddig terjed a szülő felelőssége? A szereteten kívül mit tehet még a fiáért, amit eddig nem tett meg? Veszélybe sodorhatja-e saját, és új családja életét pusztán azzal, hogy tovább reménykedik Nic gyógyulásában? Felix Van Groeningen, az Oscar-jelölt Alabama és Monroe rendezőjének első angol nyelvű filmje szokatlan nézőpontból mutatja be a drogfüggőséget: a filmben nem csak a beteg, de a közvetlen hozzátartozók nézőpontját is megismerjük. A Csodálatos fiú egyszerre két bestseller, David és Nic memoárja nyomán készült.

KRITIKA

A drog rossz, értem? Nagyon rossz. Tényleg. Ha most gondolsz is a sorok mögé némi iróniát, a filmet látva ezt biztosan elfelejted majd.

Tóth Csaba

beautifulboy01A Sheff család története egyáltalán nem egyedi, világszerte rengeteg otthonban borítja fel a családi békét az, hogy a gyerek drogfüggővé válik. Csakhogy David Sheff, az apa egy elismert újságíró, aki először egy cikkben, később pedig egy híressé váló könyvben dolgozta fel a famíliájuk drámáját. A legtöbb esetben a drogról és függőségről szóló könyveket leszokott vagy még mindig aktív drogosok írják, és nem a hozzátartozóik, ilyen értelemben David Sheff könyve friss hangot jelentett az addikcióról szóló könyvek tengerében, az pedig különösen izgalmassá tette a történetet, hogy később a fia, a drogról lejövő Nic is megírta a történetet a saját szemszögéből. A Csodálatos fiú nem elégszik meg egyikük vagy másikuk nézőpontjával, hanem egyszerre adja át mindkettőt, bár azért teljesen kiegyensúlyozottnak nem mondanám. Érezhető, hogy Felix van Groeningen (Alabama és Monroe) rendező az apát, Davidet tartja igazi főszereplőnek, tudván, hogy az ő szemszöge egy kicsit újszerűbb, és a legtöbb néző is vele fog jobban azonosulni, vagyis ő egy kicsit több játékidőt kap Nicnél, akinek a gyerekkorát például többnyire az apja visszaemlékezéseiből ismerhetjük meg.
beautifulboy02A Csodálatos fiú érzékenyen, biztos kézzel építkezve mutatja be az apa részéről a ráeszmélés különböző fázisait, a hitetlenségtől kezdve a segítség különböző fajtáinak (terapeuta, intézeti segítség stb.) bevetésén és mások vádolásán, valamint az önvádon keresztül egészen a tehetetlenség beismeréséig. Pont az utóbbiban rejlik a film igazi ereje. Nem sok film meri ugyanis ilyen nyíltan felvállalni, hogy bármennyire is próbál segíteni egy szülő, egy drogfüggőt nem tud megmenteni. Egyszerűen nem rajta múlik. A Csodálatos fiú olyankor a legerősebb, amikor David Sheff tehetetlenségét és az ebből fakadó kétségbeesését, végül pedig a teljes beletörődését ábrázolja. Steve Carell árnyalt játéka persze sokat hozzáad ahhoz, hogy mindez érzelmileg is megüsse az embert. A kábítószer-függő fiú, Nic szála már korántsem ennyire eredeti. Az anyagozás, az utcán a drog miatti lealjasodás, a leszokási kísérletek vagy éppen a visszaesés mind olyan dolgok, amiket számtalan más filmben láthattunk már, és e téren a Csodálatos fiú sem tud újat mutatni. Timothée Chalamet mélabús, alternatív költős, bölcsész sármja persze itt is kifogástalanul működik, és hozzájárul ahhoz, hogy olyankor sem utáljuk meg Nicet, amikor a tettei alapján bőven kiérdemelné azt.
A Csodálatos fiú képes a maga összetettségében ábrázolni egy komplex problémát, és bemutatni, hogy nem léteznek gyors megoldások, csak egy piszkosul nehéz és hosszú út, aminek szerencsés esetben valami jó vár a végén. De mindennek ára van.

voxmeter075

120 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 30 January 2019

Szólj hozzá!