Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 6    

A password will be emailed to you.

astarisborn01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

Csillag születik

2018.10.04. (A Star Is Born) A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A világ legnagyobb popdívája, Lady Gaga hatalmas elődjeit követi: a történetet 1937 óta Janet Gaynor, Judy Garland és Barbra Streisand főszereplésével filmesítették meg. A modernizált változat egyben Bradley Cooper rendezői bemutatkozás is. A film egyes jeleneteit a 2017-es Coachellán forgatták, ahol Lady Gaga headlinerként lépett fel.

OSCAR-DÍJ 2019
(Legjobb betétdal)

7 OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb film; Legjobb férfi főszereplő: Bradley Cooper; Legjobb női főszereplő: Lady Gaga; Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Elliott; Legjobb adaptált forgatókönyv; Legjobb fényképezés: Matthew Libatique; Legjobb hangkeverés)

KRITIKA

Tiszta lappal érdemes nekiállni Bradley Cooper élete első rendezésének: megérdemli, hogy ne csak harmadik remake-ként, vagy egy majdnem Clint Eastwood dirigálta filmként tekintsünk rá.

Csákvári Géza

astarisborn01Minden szempontból kellemes csalódás volt a legújabb Csillag születik címmel ellátott produkció. Pedig kételyeink bőven lehettek, hiszen joggal tehettük fel a kérdést: mi szükség az 1937-es eredeti után egy harmadik remake-re? Mondjuk, amíg Clint Eastwood volt a kijelölt rendező, legalább volt ennek a ténynek némi pikantáriája, hogy a veterán direktor vajon mit kezd az alapanyaggal, és a film nagy sztárjával, Beyoncéval. Minden bizonnyal a popdíva személye érdekelte Eastwoodot, mert amikor kiderült, hogy az énekesnő terhes, és nem lesz elérhető, hirtelen mindenki elhagyta a fedélzetet. Mivel a projekt már túlságosan régóta volt előkészítés alatt – így a költségek is már jelentősnek számítottak –, a Warner egyfajta kármentés jeligével belement abba, hogy Bradley Cooper az egyik főszerep mellett meg is rendezhesse a művet. Méghozzá Lady Gagával.
Bevallom, nem gondoltam arra, hogy Bradley Cooopernek vannak komolyan vehető direktori kvalitásai. A Csillag születiket látva viszont el kell ismerni: van hozzá érzéke. Persze Cooper szempontjából mondhatjuk az egészet szerzői műnek is, hiszen hagyja önmagát drámai aktorként is kibontakozni. Azt kell, hogy mondjam ugyanis, hogy piszok jól alakítja a kiégett, szenvedélybeteg, alkoholista rocksztárt, astarisborn02Jackson Maine-t, aki talán az utolsó utáni pillanatban találkozik a csodálatos orgánummal rendelkező Allyvel (Lady Gaga). Cooper alakítása adja a film gerincét, konkrétan elhittem, hogy tényleg egy piás, a showbiz-t megvető, de abból élő, ennek az ellenmondását pedig elviselni nem tudó mizantrópot látok. Semmi allűr, totális az átváltozás. Ez dramaturgiailag is hat az összképre, tulajdonképpen a mellékszereplő sorsa a fontos, miközben mellékesen megszületik egy csillag – de ezt a történetet persze már ismerjük.
A szinte személyre szabott, kötelező szerepkört tulajdonképpen gond nélkül hozza Lady Gaga, de persze attól nem kell tartani, hogy nagy drámai színésznő lesz belőle. Épp elég nekünk, hogy egy csillag.  A két össze nem illő ember, az életet már nem igazán élvező Maine és az őt önzetlenül szerető Ally kálváriája végül szintén ad annyi pluszt a műnek, hogy a tanmeséből tulajdonképpen igazi romantikus dráma is kibontakozik, amely szintén értékelhető új réteget és értelmezési, illetve élvezeti lehetőséget szolgáltat a nézőnek. Ezek a tények már egészen összetett alkotássá varázsolják a Csillag születiket, amely így már bőven kiemelkedik a hollywoodi tucatművek közül. Egyszóval nem hittem volna korábban, de most azt írom: várom Bradley Cooper következő rendezését.

voxmeter085

135 perc, amerikai

Csillag születik, 4.7 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 03 October 2018

Szólj hozzá!