Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 4    

A password will be emailed to you.

longshot01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Csekély esély

2019.06.20. (Long Shot) A sors útjai totálisan kifürkészhetetlenek. Charlotte (Charlize Theron) gyönyörű, szuperintelligens, befolyásos nő, nem mellesleg az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Fred (Seth Rogen) tehetséges újságíró, egy nagyra nőtt gyerek, aki susogós szerkójában élvezi az élet örömeit. Kettejükben az égvilágon semmi közös nincs… kivéve, hogy a 16 éves Charlotte egyszer vigyázott a kiskamasz Fredre, aki persze egyből belezúgott a szőke hercegnőbe. És akkor sok-sok év után a férfi és a nő találkozik. A férfi legerősebb fegyverével, a humorával letaglózza a nőt, aki a stábjába egyből fel is veszi őt szövegírónak. Pár közösen átbeszélt szónoklattal később a két teljesen különböző ember között – döbbenet a köbön – felizzik az a bizonyos szikra, és egy világot átívelő románc veszi kezdetét lopott csókokkal, diplomata bálokkal, rivaldafénnyel, elnöki jelöléssel, és egy kis drogos beütéssel. Mert bármennyire csekély az esély, a lehetetlen néha tényleg valóra válik…

KRITIKA

Sztárom a párom: Seth Rogen és Charlize Theron szeret egymásba ebben a bolondos romkomban, ami pont annyira hihetetlen, mint amennyire vicces.

Soós Tamás

longshot01Akárhogy is vesszük, a romantikus vígjátékok végső soron egyetlen dolgon állnak vagy buknak: hogy megvan-e a kémia a főszereplők között. Ha szikrázik a levegő, a gyengébben megírt dialógokat is el tudják adni, ha nem, akár Woody Allen is diktálhatja a poénokat, akkor sem ragad magával a film. A Csekély esélyben az a szerencsés együttállás jön létre, hogy a páros is működik, és a viccek is jók – ráadásul az alapfelállás sem épp a megszokott. Seth Rogen nyomozóriportert, Charlize Theron külügyminisztert játszik, akik régről ismerik egymást, mert Theron még kamaszként bébiszittelte Rogent. És mivel az újságíró épp állás nélkül marad, miután egy jobbos médiamogul felvásárolta a független lapját, Theronnak meg javítania kéne az imidzsén (és a humorán), hogy jó eséllyel indulhasson az elnöki posztért, a külügyminiszter felveszi szövegírónak az újságírót, akivel egyre jobban megismerik egymást, felelevenítik a múltat, és mondani sem kell, mi történik utána. Leginkább móka és kacagás, mert a forgatókönyv meglepően gyakran vicces, méghozzá úgy, hogy a humor ennek a két, totálisan össze nem illő embernek a kémiájából fakad. Abból, ahogy felszabadultan bolondoznak, és őszintén megszeretik egymást. Biztosan lesznek, akiket zavarni fog, hogy a Csekély esélynek jóformán nincs története, sem komolyan vehető konfliktusa, mert a pár előtt nem áll valódi akadály, csak a miniszter tanácsadója, aki szerint soha nem fogadná el a közvélemény az elegáns, gyönyörű Theront a szedett-vedett, komolytalan Rogennel. Ehhez jön longshot02még hozzá, hogy a film több mint két órás – de valójában fele annyinak sem érződik. Hiába nincs pörgős sztori, simán elröppen a játékidő, mert Jonathan Levine rendező emlékezetes helyzetekkel szórta tele a filmet, és azt is tudja, hogy nincs romantikusabb, mint Springsteenre smárolni és szeretkezni (a Fire-re, mi másra). Levine, aki az Ó, anyám! című botlása után inkább újra a Fifti-fifti színvonalát hozza, csak annál egy sokkal mainstreamebb komédiában, azokból is előcsalogatja a fantasztikus humoristát, akikről nem ez jutna elsőre az eszünkbe. Ott van például Saul, azaz Bob Odenkirk, aki zseniális az elnök szerepében és persze Charlize Theron, aki bizonyítja, hogy egy vígjátékban is ugyanúgy megállja a helyét, mint akciófilmekben, drámákban és fantasykben. Akinek nem jön be Seth Rogen pihentebb füveshumora, annak sem kell aggódnia: a Csekély esély megszelídíti a Judd Apatow-istálló humorát, és még az olyan vulgáris poénokat, mint a szakállra élvezés, romantikusként tudja eladni. De tényleg. Korántsem tökéletes, de nagyon szerethető romkommal van dolgunk, aminek még a feleslegesen direkt politikai be- és kiszólásokat és a totálisan elszállt, nehezen hihető fordulatokat is meg lehet bocsátani, mert két órára felhőtlenül kikapcsol. Ha minden hollywoodi romkom ilyen jó lenne, egy rossz szavunk sem lehetne a műfajra.

voxmeter080

125 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 19 June 2019

Szólj hozzá!