Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 9    

A password will be emailed to you.

csakabajvanveled01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Csak a baj van veled!

2019.03.07. (En liberté!) A fiatalon megözvegyült rendőrnyomozó Yvonne megtudja, hogy férje mégsem a francia Riviéra hőse, hanem korrupt zsaru volt, és egy ártatlan férfi nyolc évet ült börtönben miatta. Úgy érzi, jóvátétellel tartozik az igazságtalanul büntetett Antoine-nak, aki viszont cserébe rendesen felforgatja az életét.

KRITIKA

Igazi, őrülten játékos és üdítően szórakoztató vígjáték Pierre Salvadori új filmje, amelynek főszereplője, Adéle Haenel még sosem volt ennyire szexi.

Csákvári Géza

csakabajvanveled01Érdemes időben érkezni a Csak a baj van veled! vetítésére, mert kőkemény tézissel indul már az elejefőcím alatt: egy mini akciófilmet látunk, amelyben egy, a francia Riviérán lévő kisváros legmenőbb zsaruját ismerjük meg. Bizonyos Jean Santit (Vincent Elbaz), aki lelőhetetlen, falakon átmegy, épületből ugrik ki, hogy elkapja a rosszfiúkat – Pierre Salvadori (Csak ön után!, Drágaságom, Mosás, vágás, ámítás) egyértelműen a kilencvenes évek zsarufilmjeit idézte meg, különös tekintettel azok paródiájára, Az utolsó akcióhősre hangolva. Persze hamar megtudjuk, hogy ez csak mese a szó többértelmű jelentésében: a szintén rendőr Yvonne Santi (Adéle Haenel) mesél a kisfiának az elhunyt apjáról. A pozitív hősről, akiről a főcím után rögtön a szobrát leplezik le.
Zseniális indítás, mert az első nézői reakció az, hogy „hú, most mi fog történni”? Salvadori pedig két kézzel szórja ránk az elmúlt évek legjobb minőségű groteszkjét. Yvonne-nak ugyanis rá kell jönnie, hogy a hős, akivel több éven keresztül együtt élt, inkább a környék legkorruptabb rendőre volt, és amiben, ahol és ahogyan él, az totális hazugság. Ezzel nyilván neki is szembesülnie kell, hiszen, „szintén rendőrként” ez nem tűnt fel neki. Mit tesz? Folyamatosan változtatja a gyerekének mesélt történetet Jeanról, amely a mozis hőskultusz rendkívül humoros dekonstrukciója a rendező részéről. Másrészt kiválaszt magának egyet volt férje áldozatai közül, jelesül Antoine-t (Pio Marmaï), aki ártatlanul ült nyolc évet a börtönben. Yvonne elkezdi követni a férfit, akivel eleinte úgy tűnik, minden rendben, párja, Agnés (Audrey Tautou) lelkesen csakabajvanveled02várja, ám egyszer csak kiderül: a börtön nem múlt el pszichés nyomok nélkül. Amikor pedig Antoine végezne magával, Yvonne előre lép a megfigyelői pozíciójából, ez pedig meghozza a hosszú expozíció után az igazi komédia-szituációt. Antoine rákattan Yvonne-ra, akibe azonban fülig szerelmes rendőr kollégája, Louis (Damien Bonnard) és, hát neki is muszáj nézőként drukkolnunk. Szerencsétlen pasi annyira odavan Yvonne-tól, hogy még azt sem hallja vagy látja, hogy egy sorozatgyilkos már nejlonzacskóba csomagolt testrészekkel akarja bevallani a bűneit.
Mindazonáltal a dióhéjban előadott dramaturgiai felállás is mutatja, Salvadori nem volt rest folyamatosan csűrni-csavarni a cselekmény stációit, és a karakterek érzelmi kilengéseit a maximumra tekerni. Tette mindezt a zsarufilmek és a groteszk műfaji sajátosságainak innovatív házasításával, így a Csak a baj van veled! legyen mindenkinek az élő példa, hogy igenis lehet a komédiával mit kezdeni művészi szinten. Ehhez persze kellett Salvadori egészen lenyűgöző képkomponálási képessége – nagyon tudja, hova érdemes rakni a kamerát –, valamint a remek színészek: Adéle Haenellel az élen, aki már nagyon sokféle drámai szerepben (Ördögök, 120 dobbanás percenként) bizonyított, de még sosem volt ennyire vonzó és érzéki. Simán elhittem, hogy mindenki azonnal beleszeret. Talán egy kicsit én is?

voxmeter075

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

108 perc, francia

Reviewed by Echte on 06 March 2019

Szólj hozzá!