Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 11    

A password will be emailed to you.

creed01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Creed II

2019.01.03. (Creed II) Az élet kötéltánccá vált Adonis Creed számára. Személyes kötelezettségei és a következő nagy meccsre való felkészülése között megtalálni az egyensúlyt komoly kihívásnak bizonyul. Az, hogy ellenfele családja és a sajátja közös múlttal bír, csak feszültebbé teszi a közeledő megmérettetést a ringben. Rocky Balboa viszont mindvégig ott van mellette, így együtt néznek szembe régi sérelmeikkel, együtt jönnek rá, miért is érdemes küzdeni és együtt fedezik fel, hogy semmi sem fontosabb a családnál. A Creed II. visszanyúl az alapokhoz s újra rámutat, mitől is lesz valaki bajnok, és emlékezetünkbe vési, hogy bármerre tartunk, a múltunktól nem szabadulhatunk.

KRITIKA

2015 egyik legjobb filmje volt a Creed, amely egyszerre volt folytatása és remake-je az első Rockynak. A második rész pedig erre a szilárd alapra építkezve hozza el nekünk a 33 éve érő visszavágót Ivan Dragónak.

Forgács W. András

creed01Való igaz, hogy a negyedik Rockyt lehet önparodisztikusnak is venni – hiszen a tét nem kevesebb volt, mint a hidegháború megnyerése – de még így is nagyságrendekkel szórakoztatóbb volt, mint az azt követő ötödik rész. A Creed II pedig nem is kívánja hasonló magasságba srófolni a tétet, hiszen Adonis drámája fontosabb, még akkor is, ha nem lehet nem meghallani bizonyos áthallásokat a jelen nemzetközi politikai történéseivel.
A leginkább az zavar mondjuk A feláldozhatókkal kapcsolatban, hogy igazából semmit sem tettek hozzá az egykori akciósztárok visszatérésének kivételével a kánonhoz; azon kívül, hogy időnként panaszkodtak a visszereikre, és megpróbálták elhitetni velünk, hogy a nyugdíjkorhatáron innen még mindig ugyanúgy tudják aprítani az ellenfeleiket, mint azelőtt. Ha a Creed II-nek van bármilyen más hozzátétele az egyetemes filmművészethez, akkor az épp a könnyes nosztalgiával való szakítás: itt az apafigurák – mind Stallone, és mind az elképesztő alakítást nyújtó Dolph Lundgren – súlyos örökséget hagytak (akarva és akaratlanul is) gyermekeikre, ez pedig Ivan Drago esetében szó szerint értendő.
És ez az a pont, ahol egy kicsit panaszkodnék, hiszen a bő kétórás játékidőből a legizgalmasabb jeleneteket ő és a fiát játszó, a fogarasi havasok méreteivel vetekedő Florian Munteanu szolgáltatják. Hiszen Ivan creed02számára nemcsak a visszavágást jelentené Viktor győzelme Apollo Creed fia felett, de egy lehetőséget is a rehabilitálásra, és talán széttört családját is visszaszerezhetné – látszódjon ez bármennyire is valószínűtlennek. A Creed II nagyon okosan használja a Rocky IV örökségét, és valódi drámai alaphelyzetet ad az ellenfélnek szánt apa és fia párosnak, olyannyira, hogy az ember minden, kevésbé szabályos húzásuk ellenére szurkolni kezd nekik egy picit.
Michael B. Jordan pedig ismét bebizonyítja, hogy méltó örököse Sylvester Stallone-nak ebben a sorozatban: még a kevésbé érdekes jeleneteket is képes átélhetővé tennie, ebben pedig tökéletes partnere Tessa Thompson. Stallone pedig úgy kacsázik a háttérben, ahogyan azt csak egy a múlttal folyamatosan bírkózó apafigura tud.
A rendezőcsere azért érezhető: az előző rész direktorát, Ryan Cooglert a megfizethetőbb Steven Caple Jr. követte, aki az operatőrével együtt egy, a Creednél képileg kevésbé ambíciózus drámát hozott össze, a klasszikus sportfilm-dramaturgián nem túllépve, de ez nem számít. A Creed II ugyanis elég időt ad nekünk arra, hogy megszeressük a karaktereket, ezért nem kell vizuális virtuozitás ahhoz, hogy nekünk is fájjanak az ütések.
A Creed második része tehát folytatás létéből kifolyólag nem lesz annyira kiugró, mint az elődje, de nem is akar az lenni: magabiztosan tartja magát az utolsó menetig, és K.O. helyett pontozással jut tovább.

voxmeter080

130 perc, amerikai

Creed II, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 02 January 2019

Szólj hozzá!