Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 6    

A password will be emailed to you.

colette01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Colette

2019.03.21. (Colette) A 20. század hajnalán Colette, a fiatal vidéki lány hozzámegy egy sikeres párizsi íróhoz. Colette megbabonázva tapasztalja meg az eleven párizsi életet, valamint a főváros szellemi és kulturális pezsgését. Férje rövidesen meggyőzi, hogy legyen a szellemírója, azaz a férfi nevében jelentesse meg életrajzi ihletésű történeteit. A vidéki lányról szóló, humoros könyv országos szenzációt arat, bestseller lesz és a kulturális élet egyik legfőbb beszédtémájává válik. A sikerek hamarosan a női egyenjogúsági mozgalom egyik úttörőjévé emelik Colette-et, aki szeretne kilépni férje árnyékából, s nemcsak a társadalmi konvenciókkal száll szembe, de forradalmasítja az irodalmat, a divatot és a nemi szerepeket is. A Colette megtörtént eseményeken alapul. Sidonie-Gabrielle Colette francia író, újságíró, színésznő, pantomimművész, akit 1948-ban irodalmi Nobel-díjra jelöltek a Gigi című művéért. A Gigi nagyszerű színházi sikert aratott, s több filmfeldolgozás is készült belőle, többek között az 1958-as hollywoodi musical, amely 9 Oscar-díjat nyert, s megkapta a legjobb film aranyszobrocskáját is. A Colette világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, a Sundance-en volt, s bejárta a világ filmfesztiváljait. Az alkotást számos díjra jelölték, többek között 4 Brit Független Filmdíj-jelölést kapott. A Colette rendezője, Wash Westmoreland készítette korábban az Oscar-díjas Megmaradt Alice-nak című drámát. A film részben Magyarországon készült. A címszerepet a kétszeres Oscar-jelölt Keira Knightley (Kódjátszma, Büszkeség és balítélet, Vágy és vezeklés, A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja, Ne engedj el, Szerelemre hangszerelve) játssza, valamint a filmben szerepel mellette többek között a kétszeres Golden Globe-jelölt Dominic West (Drót, Chicago, Tomb Raider, A viszony, A négyzet), Fiona Shaw (A fehér király, Az élet fája, Harry Potter-filmek, Fekete Dália), és több magyar színész is (Haumann Máté, Árpa Attila, Egres Katinka).

KRITIKA

Sidonie-Gabrielle Colette írónő és varietéművész élete igazi vászonra való tanmese egy nő öntudatra ébredéséről.

Hungler Tímea

colette01Azoknak a nézőknek, akik szeretik a klasszikus, kosztümös mozikat a hiteles korrajzzal, a Colette című film minden bizonnyal az egyik kedvence lesz. A századfordulós bohém Párizs a varietékkel, az irodalmi szalonokkal, a könyvkiadói világgal, az egyre merészebb uniszex divattal és a Bois De Boulogne-ban tett kiadós sétákkal, a pletykákból táplálkozó társasági élettel tökéletes háttérként szolgál a burgundiai falusi lány, Colette (Keira Knightley) fejlődés- és karriertörténetéhez.
Az írónő élettörténete – akit a neves Goncourt Akadémia is meghívott a soraiba, és halálakor állami temetésben részesült – igazi feminista mozi, amelyet nem mellesleg az a Wash Westmoreland rendezett, aki Julianne Moore-t hozzásegítette már egy Oscarhoz a Megmaradt Alice-nek című filmmel. Westmoreland, aki azóta elhunyt párjával, Richard Glatzerrel kezdett bele a Colette fejlesztésébe, egy hamisítatlan színészfilmet hozott tető alá, amely jutalomjáték mind a címszereplőnek, mind a Colette férjét, Willyt alakító Dominic Westnek.
colette02Colette fejlődéstörténetével szoros összefüggésben egy nem mindennapi, nyitott házasság történetét is nyomon követhetjük, amelyben a felesége tehetségén élősködő és nyerészkedő, hűtlen és manipulatív, ám roppant szórakoztató, nagydumás arszlán, vagyis Willy a borzalmas tulajdonságai ellenére sem tekinthető egyértelműen negatív figurának. Épp, hogy a komoly jellemhibáival járul hozzá ahhoz, hogy a neje elkezdi a saját útját járni, és öntudatra ébred mind a magán-, mind a szakmai életében.
Ennyiből is látszik, hogy a Colette nem annyira drámai alkotás, mint inkább egy könnyed, szabad szellemű, franciás darab – hősnőnk nem hajlandó belebetegedni sem a férje félrelépéseibe, sem abba, hogy „csak” szellemírója a házastársa neve alatt megjelenő bestsellereknek, inkább kihasználja azokat az előnyöket, amelyekkel a frigy együtt jár: társasági hölggyé válik, és maga is kalandozni kezd. Ez az önállósodás pedig fontos állomása a személyiségfejlődésének: nem csupán saját biszexualitására ébreszti rá, de arra is, hogy szeretné alanyi jogon átélni a sikert, és a saját neve alatt megjelentetni a műveit.
A rendező filmjében rendkívül komoly témákat feszeget a plagizálástól és a patriarchális értékrendtől kezdve az emancipáción keresztül a szexuális forradalomig és a művészi szabadságig. Teszi azonban mindezt játékosan és viccesen, inkább egy komplikált, kölcsönös tiszteleten alapuló, de főként az üzleti előnyöket szem előtt tartó házasságra helyezve a hangsúlyt, semmint az árulásokra, a könnyekre és a küzdelemre. A Colette egy klasszikus, szépen fotografált kosztümös film, amely – ha nem várunk ennél többet tőle – igazi kikapcsolódást jelent.

voxmeter075

111 perc, brit-amerikai-francia-magyar-holland

Reviewed by Echte on 20 March 2019

Szólj hozzá!