Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 7    

A password will be emailed to you.

hanselgretel01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Boszorkányvadászok

2013.02.07. (Hansel & Gretel: Witch Hunters) Miután gyerekként rákaptak a vér ízére, János (Jeremy Remner) és Júlia (Gemma Arterton) önbíráskodó bosszúállók lettek, a megtorlás elszánt angyalai. Ám sejtelmük sincs róla, hogy most ők válnak prédává, és a boszorkányoknál sokkal hatalmasabb gonosszal kell szembenézniük, a saját múltjukkal.

KRITIKA

Jancsi és Juliska a szénné mesélt kannibál-boszis csetepatét követően felnőttként a vasorrú banyák mielőbbi szétcincálására esküdtek fel. Ebből a kellemesen trash-szagú sztoriból pedig a Náci zombik direktora eszkábált össze egy vérgőzös felnőtt-fantasyt.

Szöllőskei Gábor

Talán nem meglepő, hogy Abraham Lincoln vérszegény vámpírirtása után csak Grimmel-ámmal mertünk beülni egy olyan filmre, melyben a felnőtté érett János és Júlia boszorkányokvadász duóként aprítja végig a vidéket. Az sem volt jó előjel, hogy ezt a két évvel ezelőtt forgatott filmet a Paramount csak most tűzte vászonra. Indoklásuk szerint vártak egy kicsit, amíg Jeremy Renner a Bosszúállók és A Bourne hagyaték után még nagyobb húzónév lesz, és ez egyértelművé teszi, hogy még ők sem voltak elégedettek a mű színvonalával (a kritikusoknak sem vetítették le a filmet a tengerentúlon). De mielőtt beteljesítenénk félelmüket, le kell szögeznünk, hogy ennyire azért nem vészes a helyzet. Csodát természetesen ne várjunk, a Boszorkányvadászok pontosan olyan, mint amit egy ilyen sztoritól várnánk: felszínes, alantas ösztönökre építő és buta. De valahogy – és a fene egye meg, hogy ezt be kell ismernem – szórakoztató. Unalomnak legalábbis írmagját sem találjuk majd magunkban, a feszesre fogott játékidőbe sűrített megannyi akció egy percig sem készteti lankadásra figyelmünket.
És noha a tavalyi Abraham Lincoln, a vámpírvadász esetében legtöbbet hangoztatott negatívum, miszerint nem ártott volna a filmnek, ha nem veszi véresen komolyan önmagát, itt is fennáll, mégis van egy mozzanat, ami meglepően üdítővé teszi az élményt. Ez pedig az a bizonyos R-es besorolás (itthon 16-os karika). Itt aztán rendesen fröcsög a vér, robbannak a fejek és a testek, van káromkodás és meztelenség, a norvég rendező, Tommy Wirkola nem fogta vissza magát. Az már más kérdés, hogy mostanában az ehhez hasonló filmekben ábrázolt erőszak felett úgy siklunk el, mint az Oscar-szavazók Christopher Nolan mellett, és hogy mennyire helyes dolog az, ha egy szétloccsanó agyvelő látványát egy kólaittas böffentéssel tarkított vigyorral nyugtázunk. És mégis pont ettől a bevállalós felnőttstílustól lesz több valamicskével a Boszorkányvadászok egy direct-to-DVD-féle iszonyatnál. A drámai színészként sem utolsó Jeremy Renner mindenesetre nem ettől a filmtől várhatja a következő valamirevaló szerepajánlatot. A látványfelelősök viszont kitettek magukért, a kiállítás valóban megkapóra sikeredett, különösen a boszorkánymaszkok tekintetében tobzódhatunk. A végső nagy leszámolásban botorkáló banyák mintha a Hellraiserből léptek volna elő, az élükön Famke Janssennel, aki a GoldenEye és az X-Men: Az ellenállás vége után már lazán hozza a gyűlölnivaló nőstényt.
A Boszorkányvadászokból persze hiányzik a memóriakampó, így gyorsan a feledés homályába vész, ám amíg tart, és amíg kaphatók vagyunk egy kis látványos kaszabolásra, addig ébren tart és kikapcsol.

88 perc, német-amerikai

Boszorkányvadászok, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 06 February 2013

Szólj hozzá!