Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 1    

A password will be emailed to you.

borgmcenroe02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Borg/McEnroe

2017.10.05. (Borg/McEnroe) Wimbledon, 1980. Évtizedek óta a legcsapadékosabb nyár. Mindenki várja, hogy a világ első számú teniszezője, Björn Borg megszerezze az ötödik wimbledoni bajnoki címét. De csak kevesen tudnak a színfalak mögött zajló drámáról: a mindössze 24 éves Borg az összeomlás határán áll: fásult, kimerült, kételyek gyötrik. Eközben kihívójának, a húszéves John McEnroe-nak feltett szándéka, hogy letaszítja a trónról az eddigi bajnokot…

KRITIKA

Úton az 1980-as wimbledoni döntő felé, avagy a bajnokok ligája.

Hungler Tímea

borgmcenroe02A tenisztörténelem egyik legizgalmasabb rivalizálása volt annak idején a hallgatag svéd bajnok, Björn Borg és a trónkövetelő, forró fejű amerikai, John McEnroe versengése. Nem csupán az adott pikantériát a meccseiknek, hogy McEnroe egykori példaképét akarta legyőzni, de az is, hogy látszólag két mentalitás/embertípus csapott össze a teniszpályán: a hűvös, jól nevelt arisztokrata és a robbanékony, neveletlen plebejus.
Janus Metz mozija hasonló formai megoldásokat választott, mint az F1-ben játszódó Hajsza a győzelemért – jellemző epizódokat villant fel a múltból és a jelenből, hogy megmutassa, milyen is az a két ember, aki eljutott az 1980-as wimbledoni döntőig. Ezzel a mozaikszerű építkezéssel a rendező ugyanazt az izgalmat képes generálni, mint tette ezt Ron Howard a James Hunt és Niki Lauda párharcát bemutató filmben – ott a szezonzáró, mindent eldöntő japán nagydíjra hangolják rá az események a nézőt, itt pedig a wimbledoni döntőre. Tény, hogy a McEnroe-t bemutató etapok száma mintha kevesebb volna, mint a svéd teniszcsillag epizódjai, ám arra mindkettő elégnek bizonyul, hogy a két teniszező elnyerje a szimpátiánkat. Az igazi meccset, mint kiderül, nem is egymás, hanem önmaguk ellen vívják, magukat kell első körben legyőzniük ahhoz, hogy a nagy riválist is legyűrhessék.
Két igazi sportembert látunk gyeborgmcenroe01rekként, pályafutásuk csúcsán, férjként, fiúként, barátként, tanítványként, sztárként és magányosan a különböző epizódokban, miközben fokozatosan ráébredünk, hogy csak látszólag különböznek egymástól, de a lényegüket tekintve ugyanolyanok: képesek mindent és mindenkit feláldozni azért, hogy a legjobbak lehessenek a világon. Ugyanannak a személyiségtípusnak a variánsai ők ketten, csak – mint a flashbackekből kiderül – Borg megtanulta benntartani azt a gőzt, amit McEnroe bárhol, akár egy meccs közben is képes kiereszteni magából. Borg a fegyelmezettségéért azonban nagy árat fizet: csak kényszeres rituálékkal és babonákkal képes oldani a feszültségét.
Mindkét színész, aki a teniszlegendákat megformálja, telitalálat a szerepére. Sverrir Gudnason esetében a külső hasonlóság a rendkívül meggyőző, Shia LaBeouf választása McEnroe alakjára pedig a színész „fenegyerek”, „engedetlen lázadó” státusza miatt tűnik kitűnő választásnak.
Mire a mozi elérkezik a döntő labdamenetekig, tulajdonképpen mindegy is már, melyikük nyer, hiszen az, amit a pályán látunk, lényegében művészet, maga a tökéletes teniszmeccs két nagy bajnok előadásában. Épp ezért is olyan szívet melengető látni az utolsó epizódokban és a vége főcím előtt pergő archív fényképeken, hogyan alakult a két sztár közös sorsa a továbbiakban.

voxmeter075

A Borg/McEnroe a Magyar Filmadatbázisban!

107 perc, svéd-dán-finn

Borg/McEnroe, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 04 October 2017

Szólj hozzá!