Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 8    

A password will be emailed to you.

shoplifters01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Bolti tolvajok

2018.01.10. (Manbiki kazoku) Oszamu és a fia egy bolti lopás után összetalálkozik egy kislánnyal a dermesztő téli hidegben. Hazaviszik magukkal, és vacsorát adnak neki. Bár elsőre nem tűnik lelkesnek, egy idő után Oszamu felesége is beleegyezik abba, hogy befogadják a gyereket. A család pitiáner lopásokból próbál megélni, de így is a nyomor szélén tengődnek. Ennek ellenére boldognak tűnnek – mindaddig, míg egy váratlan esemény súlyos titkokat nem hoz a felszínre. Az őket összekötő szálak pattanásig feszülnek…

OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb idegen nyelvű film)

KRITIKA

Mire beleéljük magunkat a narratívába, kiderül, hogy újra kell gondolnunk mindent a történet legelejéről. Az idei cannes-i fődíjas mozi igazi slow burn.

Hungler Tímea

shoplifters01Érzelmi hullámvasútra ül fel a néző, ha a japán Koreeda Hirokazu misztikus, intim, lassan építkező moziját végignézi. Az elejtett szavakból, a véletlen történésekből fokozatosan derül ki, hogy a filmben megjelenített viszonyok sokkal összetettebbek, mint gondolnánk, közel sem olyan idilli a főszerepet játszó szegény család élete, mint elsőre látszik.
Osamu (Lily Franky), hogy apró, hétköznapi örömökben kiteljesedő családját ellássa, tinédzser fiával, Shotával (Kairo Jyo) összedolgozva rendszeresen elemel ezt-azt a boltokból. A hely, ahová a portyákból hazatérnek, nyomorúságos odú – mindenütt limlomok, papírhalmok, ételmaradékok és ruhakupacok jelzik, hogy a zsebkendőnyi területen alig fér el az öttagú család. Osamun és Shotán kívül a család még három nőből áll: a matriarchából, a nagymamából (Kirin Kiki), az őt rajongásig szerető húszas éveiben járó lányunokából, Akiból (Mayu Matsuoka) és Osamu nejéből, Nobuyóból (Sakura Ando).
Egy napon Osamu és Shota a bolti lopásból hazafelé tartva felfigyelnek egy kislányra, Jurira (Miyu Sasaki), aki egyértelműen a bántalmazás és az elhanyagolás jeleit mutatja. A kislányt megsajnálják, és emberbaráti gesztust gyakorolva hazaviszik, hogy megvacsoráztassák. A vacsorából reggeli lesz, majd Nobuyo rábeszéli a családot, hogy fogadja be a kislányt, ha mindez jogi értelemben emberrablásnak minősül shoplifters02is. Az érzelmi alapon meghozott döntés, a szegénységben is megmutatkozó szolidaritás csak még szimpatikusabbá teszi őket a néző szemében.
Ahogy azonban a történet halad előre, a jelek, hogy nem minden az, aminek látszik, egyre szaporodnak. Mire elfogadjuk, hogy nem a vérségi kötelék teszi a családot, és hogy egy támogató, szerető, összetartó és szegény közösséget látunk, kiderül, hogy Osamu és Nobuyo is dolgozik, a nagymamának pedig jár a havi özvegyi nyugdíj. Hiába mondogatja Osamu Shotának, hogy nincs értelme iskolába járni, a fiú mégis vágyakozással figyeli az iskolatáskával közlekedő gyerekeket, és roppant kínosnak találja azt is, amikor tetten érik őt fogadott húgával egy bolti lopáson.
A film utolsó szakaszában bekövetkező fordulatról természetesen nem mondunk semmit, azt azonban jeleznénk, hogy ez a szakasz is felülíródik a film zárlatával. Juri és Shota sorsának alakulása arra bírja rá a nézőt, hogy még az újraértelmezett történetet is újraértelmezze a befejezés fényében. A Bolti tolvajok rendezője, aki egy újsághír alapján maga írta a mozi forgatókönyvét is, filmjével épp arra ébreszti rá a nézőt, hogy az egyik ember igazsága nem lehet a másiké is, és nagyon könnyen előfordulhat, hogy az, amit rossznak gondolunk, valaki számára épp a jót jelenti.

voxmeter085

121 perc, japán

Bolti tolvajok, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 09 January 2019

Szólj hozzá!