Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 5    

A password will be emailed to you.

happydeathday01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

Boldog halálnapot!

2017.11.16. (Happy Death Day) Tree csodálatosan beképzelt teremtés, aki egyetlen embert szeret feltétel nélkül: saját magát. Miután a születésnapján felébred aktuális egyéjszakás kalandja, Carter mellett (Israel Broussard), kénytelen rájönni, hogy élete gyökeres fordulatot vesz. Visszaszambázik a kolesz épületébe, ahol meghallgatja a szobatársa Lori (Roby Modine) és a dikákkör elnöke, Danielle (Rachel Matthews) epés megjegyzéseit, aztán beleveti magát a diákok megszokott életébe. Látszólag minden kerek, kerülgeti a szokásos aktivistákat az udvaron, flörtölget a tanárával, Gregoryval (Charles Aitken), mégis az a furcsa érzés vesz erőt rajta, hogy ezt a napot már átélte egyszer.  Éppen lezárná a bizarr születésnapot, amikor brutálisan meggyilkolja egy álarcos idegen… aztán másnap újra ott ébred az egyetlen ember mellett, aki szintén hisz abban, hogy különös erők játékszerévé vált. Tree naponta újraéli a rémes születésnapot, és félelmeit legyőzve egyre közelebb jut támadójához. Ha letépheti róla az álarcot, véget vethet pokoljárásának, ám ha nem, örökre az eszement időhurok rabja marad.

KRITIKA

Az érzés, hogy minden reggel ugyanarra a napra ébredünk, talán a kedves olvasónak sem újdonság. Ha azonban a fent említett nap nem csak átvitt értelemben, hanem valóban minden alkalommal ugyanaz a hétfő, akkor valószínűleg azonnal az Idétlen időkig ugrik be mindenkinek.

Forgács W. András

happydeathday01Azért írom, hogy “valószínűleg”, mert Harold Ramis időtálló (haha) komédiája már elég régen volt – és a Sikoly sem sokkal későbbi. Hogy mi köti össze a két filmet? A Boldog halálnapot! nem éppen a legbonyolultabb koncepción alapszik: ha az Idétlen időkig időhurka képes volt működtetni egy vígjátékot, akkor a testvérzsáner, a horror is működni fog. Nem nehéz elképzelni, hogy az elsősorban a Marvel X-Men animációs sorozatában nevet szerzett forgatókönyvíró, Scott Lobdell könyve eltölthetett pár évet Hollywood különböző archívumaiban, mire Christopher Landon megrendezhette: tipikusan az a filmötlet, ami elég jól hangzik egy liftben két emelet között, de ha a megvalósításra kerül a sor, már nem olyan egyszerű élvezetesre megcsinálni.
Christopher Landont a Disturbia és Parajelenségek franchise írása, valamint előző filmje, a Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére teljesen alkalmassá tette arra, hogy levezényelje ezt a nem különösebben invenciózus, de teljesen fogyasztható Sikoly-másolatot. Az első óra elég bágyadt ahhoz, hogy azon kezdjen el gondolkodni az egyszeri néző, vajon miért volt érdekesebb az Idétlen időkig, holott happydeathday02olyan óriási különbség nincs a két film eszközei között. Talán tényleg csak egy Harold Ramis-kaliberű író hiányzik ahhoz, hogy maradandóbb élményt nyújtson a film: a karakterek kartonlap-vékonyságúak, az ismétlődő epizódokban nincsen semmi emlékezetes vagy változatos, olyasmi, amit ne láttunk volna már korábban. Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz lenne a megvalósítás: csak éppen nincsen benne semmi új. A csavarok teljesen kiszámíthatóak, és nem különösebben érdekesek, az egyetlen valamirevaló, de fontos újítás az időhurokban, hogy Jessica Rothe karaktere bizony továbbviszi sérüléseit ciklusról ciklusra, ergó csak korlátozott alkalommal “halhat meg”. De végül is ennek sincs sok jelentősége később – ami elég nagy kihagyott ziccer.
Ha sikeresen átvészeltük az első órát, akkor a film is magára talál, és növeszt magának egy kis humorérzéket is – de a “horror rész” meglehetősen visszafogott, és úgy mondja fel a “maszkos gyilkos késsel a szőke nő ellen” zsáner minden elemét, hogy akár filmegyetemi szakdolgozatnak is nézhetnénk. A Boldog halálnapot! nem más, mint egy pedánsan összerakott Sikoly hasonmás, annak majd’ minden önreflexiójától mentesen. Nincs benne semmi visszataszító, de nem is nagyon érdekes. Másfél év múlva DVD-n jól fog jönni, ha nagyobb adag ruhát kell vasalni.

voxmeter065

96 perc, amerikai

Boldog halálnapot!, 4.7 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 15 November 2017

Szólj hozzá!