Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 4    

A password will be emailed to you.

deadinaweek01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Bérgyilkost fogadtam

2018.11.01. (Dead in a Week: Or Your Money Back) William tíz sikertelen öngyilkossági kísérlet után megbíz egy idősödő bérgyilkost a feladat professzionális végrehajtásával. A bérgyilkos egy hetet kap a megbízás teljesítésére, és szerződésben rögzítik, ha ennyi idő alatt nem sikerül a túlvilágra küldeni a fiatalembert, akkor a megbízó visszakapja a pénzét. William azonban váratlanul találkozik álmai nőjével, így szeretne elállni a megállapodástól. Azonban egyáltalán nem egyszerű egy aláírt szerződéstől visszalépni. A Bérgyilkost fogadtam, a finn Aki Kaurismäki kultfilmjének szabad adaptációja. A fekete komédia a legjobb brit hagyományokat követi. A film világpremierje az Edinburgh Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A Bérgyilkost fogadtam főbb szerepeiben a kétszeres Oscar-jelölt, BAFTA-díjas Tom Wilkinson (Alul semmi, A Grand Budapest Hotel, A hálószobában, Michael Clayton, Snowden), a BAFTA-díjra jelölt Aneurin Barnard (Dunkirk, Háború és Béke) és Christopher Eccleston (Thor: Sötét világ, Sekély sírhant, G.I. Joe: A Kobra árnyéka) látható.

KRITIKA

Bár a magyar címe ugyanaz, ez bizony nem egy Kaurismäki-film.

Hungler Tímea

deadinaweek01Mit tesz az öngyilkosjelölt, ha a vágyott halál többszöri nekifutásra sem akar összejönni? A brit fekete komédia szerint bérgyilkost fogad. A lét elviselhetetlen könnyűségétől szenvedő írópalánta, William (Aneurin Barnard) épp ezt teszi – miután egy híd peremén állva ismét csak kudarcot vall a próbálkozása, felfogadja a profi bérgyilkost, Leslie-t (Tom Wilkinson), aki szakmai becsületszavát adja, hogy egy héten belül megoldja a problémáját.
A morbid alaphelyzet épp az abszurditása folytán akár még vicces is lehetne, ha a filmet rendezőként és íróként is jegyző Tom Edmunds nem akarná mindenáron kihangsúlyozni, hogy Leslie foglalkozása mennyire hétköznapi meló – kvótát váró nagyfőnökkel, kelet-európai konkurenciával, nyugdíjalappal, szerződéssel, katalógussal, amiből ki lehet választani a halálnemet, bérgyilkos szövetséggel és egy központi irodával, ahol a titkárnőtől kell elkérni a munkaeszközt.
Az érdeklődésünk még tovább lanyhul, amikor belibben a képbe a szerelem, vagyis Ellie (Freya Mavor), a szerkesztő, aki láss csodát, egy könyvkiadó képviseletében fantáziát lát William kéziratában. A szárba szökkenő románc és a karrier ígérete természetesen megkavarja a dolgokat, miközben az óra már ketyeg: az a bizonyos egy hét, amit a bérgyilkos határidőként vállalt, elkezdődött. És hogy mi a mozi tanulsága? Öngyilkossággal és halállal tényleg csak akkor viccelődjünk, ha viccesek vagyunk.

voxmeter040

A Bérgyilkost fogadtam a Magyar Filmadatbázisban!

90 perc, brit

 

Bérgyilkost fogadtam, 3.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 31 October 2018

Szólj hozzá!