Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 7    

A password will be emailed to you.

banomisenhaelitelazutokor01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Bánom is én, ha elítél az utókor

2019.01.24. (Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari) Hannah Arendt, Odesszai mészárlás, 1941, archív felvételek, antiszemita viccek, korhű lőfegyverek, Antonescu-idézetek. A fiatal rendezőnő, Mariana mindezt szeretné belesűríteni új, dramatizált, történelmi tablójába. A rendezés mellett a magánéletben is nehézségekkel kell megküzdenie, de mindkét területen helyt áll és nem enged az igazából.  “Bánom is én, ha elítél az utókor.” Ezzel a mondattal vette kezdetét a keleti fronton zajló etnikai tisztogatás, amiről 1941 nyarán a Minisztertanácsban hoztak döntést. A film kísérletet tesz arra, hogy megvilágítsa az Antonescu-idézet hátterét és elősegítse a történelmi múlttal való szembenézést. A próbák során múlt és jelen, fikció és valóság keveredik, ősi hiedelmek elevenednek meg, régi sebek szakadnak föl, és a politika is szeretné az egészet betiltani. Radu Jude Bánom is én, ha elítél az utókor című filmje egy groteszk, ám járható utat mutat a társadalmi méretű történelmi szembenézésre.  A film az idei Karlovy Vary Filmfesztiválon debütált, ahol a fesztivál történetének első román játékfilmjeként elnyerte fődíjat, a Kristály Glóbuszt, valamint az Europa Cinema Label díjat is. A filmet Románia a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelöli.

KRITIKA

A románok már megint előttünk járnak. Persze ők sem dédelgetnek illúziókat: az újhullám egyik vezéregyénisége, Radu Jude az 1941-es odesszai mészárlás kapcsán készített rendhagyó, érzékeny filmet a múlt feldolgozásáról.

Kovács Gellért

banomisenhaelitelazutokor01Hogy milyen bűnökkel kellene elszámolni a románok lelkiismeretének a holokauszttal kapcsolatban, nos, ez lenne a vezérgondolat, illetve erről is van szó – Jude hozzáállása az, ami nem mindennapi: szűk két és félórás alkotása film a filmben, pontosabban utcai, lefilmezett színház, s annak werkje, amelyben egy fiatal rendezőnő igyekszik egy rendhagyó „előadást” összehozni számos olyan művészi fogással, amely nem csak neki és a résztvevők számára, de kísérletét kívülről szemlélőknek is komoly tanulságokkal szolgálhat.
Jude mindig értett ahhoz, hogyan szemléltethet bonyolult társadalmi jelenségeket szatirikus humorral úgy, hogy a néző egyszerre érezze magát kényelmetlenül, s nagyon is felnőttként kezelve. A címbe emelt idézet Mihai Antonescutól, Románia egykori külügyminiszterétől és miniszterelnök-helyettesétől való. Jude ezt használja vezérfonalként, pontosabban azt vizsgálja a segítségével, hogy mi történik akkor, ha egy bátor és eltökélt művész az „egyszerű emberekből” is próbál valamiféle állásfoglalást kicsikarni saját hazájuk antiszemitizmusáról, történelemről, de leginkább arról, hogy mindezzel mit is kezdjen praktikusan az átlagpolgár, akitől elvileg egyre távolabb sodródnak a II. világháború borzalmai.
Kicsit sem kellemes film, de annál értékesebb. S mondanom sem kell, mennyire aktuális. Nem csak Romániában.

voxmeter075

A Bánom is én, ha elítél az utókor a Magyar Filmadatbázisban!

140 perc, román-német-bolgár-francia-cseh

Reviewed by Echte on 23 January 2019

Szólj hozzá!