Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 10    

A password will be emailed to you.

mazerunner01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Az Útvesztő: Tűzpróba

2015.09.17. (Maze Runner: The Scorch Trials) Az Útvesztő csak a kezdet volt. Thomas (Dylan O’Brian) és társai hiába reménykedtek benne, hogy ha kijutnak a titokzatos pokolból, a régi életük várja őket. A falak túloldalán nem a béke, hanem újabb borzalmak leselkednek rájuk. A világ rémisztően megváltozott; a rend felbomlott, az anarchia és a pusztulás az úr: félig emberi lények vadásznak az utolsó túlélőkre és az utolsó túlélők pedig az Útvesztő szökevényei nyomába erednek.
A csapat a Veszett elől menekülve átmeneti biztonságra lel, ám amikor rájönnek, hogy ez is csak egy csapda, folytatják a menekülést: a perzseltföldön azonban minden pillanat új meglepetést és új izgalmat hoz és ki tudja, hogy merre találják a többi lázadót, akinek a keresésére indultak.

KRITIKA

Míg a szereplők kiszabadultak a labirintusból, a készítők most sétáltak csak bele egy útvesztőbe.

Arányi Zsuzsanna

mazerunner01Thomas (Dylan O’Brien) és társai ugyan kijutottak az első részben megismert útvesztőből, de nem sokkal később már visszasírják a Tisztást, az azt körülvevő gyilkos terepet is. A világ ugyanis már csak nyomokban emlékeztet hajdani önmagára: felszínét a perzselő Nap felégette, egy gyilkos kór pedig az emberiség java részét zombivá változtatta. A csapatot „megmentőik” egy szigorúan őrzött helyre viszik, ahol csak annak nem gyúl ki a villogó „vigyázz, csapda” neonszöveg az agyában, akit épp egy traumatikus élmény után végre biztonságos helyre vittek, megfelelő élelemmel és ellátással. Őrzőik pedig pontosan erre apellálnak, bár azért amikor az Útvesztők túlélőit (több kísérleti laboratóriumként funkcionáló labirintus is volt) sorra elkezdik kivonni a közösségből, és „egy farmra” viszik, ahol boldogabb élet vár rájuk, akkor kicsit röhögve horkant fel az ember, és visszaemlékszik a rejtélyes körülmények között, hasonló kísérő szöveggel eltűnő húsvéti nyuszis sztorikra.
Minden bukdácsolása ellenére én kifejezetten kedveltem az első részt, annak erényeiből a második etapra azonban gyakorlatilag semmi nem maradt. A karakterek nemhogy kibontakoznának, de inkább visszafejlődnek, a főszereplőn kívül teljesen felcserélhetőek/kihagyhatóak. Jóindulattal is csak sztorikezdeményről beszélhetünk, a valós, megalapozott események száma konvergál a nulla felé. A sztori ingatag lábakon áll, és sok a logikátlan lépés, a szereplők pedig csak futkosnak egyik pontból a másikba, így a narratíva töredezett és repetitív, mintha csak pályákon mennénk végig egy kevéssé kreatív számítógépes játékban: új helyszín – veszély – szabadulás. Ennek, mondjuk, pozitív oldala is van, a különböző „világokat” igényesen mazerunner02valósították meg, és az akciószcénákra egyébiránt nem lehet panasz, de a film így csak egy irgalmatlan hosszú átvezetőnek tűnik a sorozat két darabja között. Bár a menekülést időnként megszakítja egy-egy párbeszéd, a kurta-furcsa dialógusok hiába titokzatoskodóak, ha a film során végig az az érzésünk, a félbehagyott mondatok mögött nincs semmi, és a szereplők motivációi (már amelyiknek van valami személyisége) így megalapozatlanok marad. Egyszóval nem a karakterekre fecsérelték az időt, annyi szent, de legalább a poszt-apokaliptikus látványvilág jól sikerült (hát persze, hogy megemlítjük: Pados Gyula fényképezte a filmet). Az akciójelenetek között akad pár jól megkomponált rész (az egymásra dőlt felhőkarcolókban folytatott fogócska dinamikus) és a merészséget is értékeljük: egy „young adult” adaptációhoz képest meglepően nem alibiznek a készítők, ami a buggyantak (aka zombik) külsejét és vérszomjasságát illeti. A sztorit azonban rendesen gatyába kellett volna rázni, és a mozira elképesztően ráfért volna egy rendíthetetlen vágó, aki nem engedi, hogy a film 20 perccel hosszabb legyen, mint a nyitány, miközben most feleannyi tartalom sincs.

voxmeter055

Az Útvesztő – Tűzpróba a Magyar Filmadatbázisban!

131 perc, amerikai

Az Útvesztő: Tűzpróba, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 16 September 2015

Szólj hozzá!