Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 2    

A password will be emailed to you.

chronicle01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.1/5 (7 votes cast)

Az erő krónikája

2012.03.01. (Chronicle) Nincs átverés. Itt minden igaz. Andrew, Matt és Steve átlagos középiskolások. Mindegyiküknek megvan a maga baja és öröme. Nem tökéletesek, nagy a szájuk, és kicsit esetlenek. Olyanok, mint bármelyikünk. Abban sem különböznek a világ bármely más kamaszától, hogy a legátlagosabb pillanatukat is feljegyzik, közzéteszik. Csak egy különbség van: nekik már nincsenek átlagos pillanataik.
Egy éjszakai buli közben ráakadnak egy ismeretlen dologra, ami talán nem is a Földről származik. A felfedezésüket követő nap egyre különösebb képességekre tesznek szert: a távolból mozgatnak tárgyakat, megtanulnak repülni, érzékelik egymás indulatait, és egyre erősebbé válnak. Eleinte nagyon élvezik, ami velük történik, de miközben az új erejüket próbálgatják, fokozatosan kiderül, hogy ami játéknak indult, végül bajt is hozhat. Egyre nagyobb bajokat.

KRITIKA

John Landis büszke lehet a fiára.

Vörös Adél

Mármint Max Landis forgatókönyvíróra, aki szemtelenül fiatal kora (27 éves) ellenére már Az erő krónikája után következő nagyjátékfilmjére vár, a főszerepben Mark Wahlberggel és Jonah Hillel. A mostani, a Landis sztorijából és forgatókönyvéből készült mozi még nem mondhatja el magáról, hogy A-kategóriás sztárokkal büszkélkedhet, de ez semmit sem von le az értékéből, sőt. Főszereplői igazi színészek, élükön a legdominánsabb szerepet játszó Dane DeHaannal, akinek arcberendezéséről rögtön a fiatal Leonardo DiCaprio juthat eszünkbe.
DeHaan alakítja Andrew-t, a súlyosan sérült és  többszörösen hátrányos helyzetű tinédzsert, akit rendszeresen bántalmaz részeg apja, anyja betegen nyomja az ágyat közös otthonukban, s aki egy napon kamerát ragad, hogy mindent rögzítsen, ami körülötte történik. Egyfajta védekezésképpen teszi ezt saját kirekesztettsége ellen, ám arra nem számít, ami a következő pár napban történik, ugyanis kerekestől felfordul minden körülötte. Először is, az iskola legmenőbb tanulójával, a diáktanács leendő elnökével és egy másik haverral valami egészen furcsa entitás közelébe kerülnek egy buli éjszakáján. Ezután minden megváltozik: Andrew, Matt és Steve különleges képességekre tesznek szert, melyek által képesek megbontani a fizikai világ rendjét, például repülni képesek, illetve érintés nélkül mozdítanak el dolgokat. Hogy milyen irányba tart a történetük, csakis attól függ, milyen célra használják majd erejüket. Andrew háttértörténete azonban egyre inkább arra utal, hogy az erő valamiféle mélyről jövő haraggal is társul majd – számára már nem elég a céltalan fürdőzés a felhők között.
A film legnagyobb erőssége következetes forgatókönyve, melyet tökéletesen egészít ki a kézikamerás, dokus-dogmás stílus. Szerencsére itt nincsenek rögzített szabályok, hol egy ilyen, hol egy másfajta felvevőgép szemszögéből látjuk a karaktereket, sőt, az „erő” segítségével a kamerák lebegni is képesek, ami néhány ötletes beállításra is lehetőséget ad. A színészi játék is naturális, egyszerű, a szereplők remekül ráéreztek az Ideglelés irányvonalán elindult önvideózós-doku-színjátszás reality jellegében rejlő feszültségekre. A film igazi egyedi munka, valamennyi műfajában: furcsa dráma, szokatlan akció/szuperhős-mozi, és letisztult világú sci-fi.

84 perc, brit-amerikai

Az erő krónikája, 4.1 out of 5 based on 7 ratings
Reviewed by Echte on 29 February 2012

Szólj hozzá!