Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 12    

A password will be emailed to you.

whitehousedown0
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Az elnök végveszélyben

2013.08.29. (White House Down) Két ember bujkál a Fehér Házban. Árnyékként osonnak végig a folyosókon, liftaknában húzzák meg magukat, a medence körül lapulnak. Az elnök az (Jamie Foxx), akit a CIA utolsó talpon maradt ügynöke (Channing Tatum) véd.
A világ legjobban védett középületét elfoglalta egy terroristacsapat, ám jól kidolgozott tervük befejezéséhez az elnökre is szükségük van. Az épület fegyveresekkel van tele – egy paramilitáris egység mindenre elszánt tagjaival. Az ügynök azonban mindenre kész, hogy végrehajtsa azt a feladatot, amire felesküdött: meg akarja védeni az elnök életét.

KRITIKA

A fene se menne ezek után nyílt napra a Fehér Házba.

Villányi Dániel

Annak ellenére, hogy Amerikában az eddigi év egyik legméretesebb buktáját produkálta Az elnök végveszélyben, egyáltalán nem rossz kis film. Mondjuk nem is jó. Az a típus, amin az ember teljesen kiválóan tud szórakozni este a tévé előtt ülve, agyat kikapcsolva, valami finom kaja mellett. Hogy ez most dicséret vagy becsmérlés, azt döntse el mindenki a maga nézői szokásai és értékrendje szerint!
Roland „Városromboló” Emmerich ezúttal visszafogta magát, és csak néhány épületet döntött össze, igaz, azok nem csekély jelentőségűek. Arra mondjuk nem igazán kapunk értelmes magyarázatot a filmben, hogy miért épp a legjobban figyelt és őrzött helyen próbálják meg likvidálni a terroristák az amerikai elnököt, de hát különben ugye hogy lehetett volna beiktatni azt a képet, amikor felrobban az egész hóbelevanc. Oknyomozó kérdéseknél amúgy sem érdemes leakadni ebben a filmben, a rosszfiúk motivációja például egyszerre személyes bosszú, politikai pozícióharc, váltságdíj és egy apró háború kirobbantása a Közel-Keleten — válassza ki mindenki a kedvére valót. Persze igazságtalanok vagyunk kicsit a filmmel, hiszen ezen kavarodások abból is adódnak, hogy mindig mást hiszünk az események mögött álló igazi gonosz elmének. Eredetiséggel amúgy nem nagyon vádolható Az elnök végveszélyben, valószínűleg ez lehet az ötmilliomodik olyan hollywoodi film, amiben a főszereplő gyenge szülői teljesítményét a gyermeke fellépésének elmulasztása hivatott kifejezni, vagy amiben a főhős szakmai előmenetelét a feletteseivel szembeni öntörvényűsége akadályozza meg. Szóval, ha az ilyen apróságokat figyelmen kívül hagyjuk, továbbá kivárjuk, míg a cselekmény összehozza az eleinte két párhuzamos szálon mozgatott főszereplőt, utána élvezhetjük a pörgős akciókat, amelyeket a határidős dramaturgia mozgat: a terroristáknak mindent el kell intézni, mielőtt odaér a felmentő sereg, az elnöknek pedig ki kell húzni élve, amíg odaér a felmentő sereg (plusz van egy teljesen erőltetett szál is a főhős kislányával, de azt inkább hagyjuk).
Mivel a film jelentős részében a két főszereplőt, a kemény titkosügynököt alakító Channing Tatumot és az elnököt játszó Jamie Foxxot látjuk kettesben, így rengeteg múlik azon, hogy milyen köztük az összhang. Nos, erre nem lehet panasz, jó párost alkotnak, főleg amikor a poénokra kerül a sor. Merthogy vannak itt azok is bőven — igazából a film legnagyobb baja az (és valószínűleg emiatt is bukott meg), hogy nem tudja eldönteni: komolyan vegye-e magát. Amikor megteszi, akkor néha már kínos paródiába fordul át hazafias patetikusságával, Lincoln-ereklyéjével, zászlólobogtatásával. Amikor viszont elengedi magát, akkor egészen szórakoztató ökörség válik belőle.

131 perc, amerikai

Az elnök végveszélyben, 3.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 28 August 2013

Szólj hozzá!