Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 5    

A password will be emailed to you.

azatkelesmadarai02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Az átkelés madarai

2019.01.17. (Pájaros de verano) Az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése alkotói ezúttal is különleges utazásra hívnak. A megtörtént eseményeken alapuló Az átkelés madarai egyszerre izgalmas gengszterfilm és a kolumbiai bennszülött tradíciók lenyűgöző dokumentuma. Az 1960-as és ’70-es években Amerikában virágzott a hippikultúra, és hatalmas igény mutatkozott a különböző drogokra. Ebből elsősorban a kolumbiai farmerek profitáltak, akik közül a legleleményesebbek marihuánatermelő és -terjesztő üzletemberekké nőtték ki magukat. A Guajira-félszigeten élő wayuu indián törzsi hagyományai szerint kéri meg a talpraesett Raphayet a fiatal Zaida kezét a nagy tiszteletben álló klánvezetőtől. Hogy a hozományt teljesíteni tudja, Raphayet forrófejű, törzsön kívüli barátjával társul, és együtt hamarosan mindent elérnek, amiről még álmodni sem mertek. A végtelen gazdagsággal együtt beáramló nyugati értékrend azonban nem csak a generációról generációra öröklődő tradíciókat mérgezi meg, hanem véres háborút szít a helyi családok között.

KRITIKA

Escobarról és társairól lassan már azt is tudjuk, milyen alsógatyát szerettek hordani gyilkolás közben, de vannak még a kolumbiai drogüzletnek a filmesek által feltáratlan területei.

Tóth Csaba

azatkelesmadarai01Cristina Gallego és Ciro Guerra (A kígyó ölelése) mozija Kolumbia történelmének egy kevéssé ismert fejezetében merül el: abban a korszakban, amikor a hatvanas évek végén megjelentek az amerikai hippik az országban olcsó, nagy mennyiségű marihuánát keresve, és az igényt kielégítendő a hatalmas földterületekkel rendelkező wayuu indiánok egy pillanat alatt csináltak a kávéültetvényeikből kannabisz-ültetvényeket, és váltak békésen kereskedő törzsekből állig felfegyverzett, egymással háborúzó maffiózó családokká. Az átkelés madarai mindent tud, amit egy jó gengsztermozinak tudnia kell, sőt, még annál is többet. A rendezőpáros ugyanis nem elégedett meg azzal, hogy Scorsese filmjeit vagy A keresztapát másolja. Őket sokkal jobban érdekelte, hogyan válik egy kapitalista, a hagyományok és népszokások tiszteletén alapuló törzs a felfoghatatlanul sok pénz hatására a kultúrájával szakító bűnöző famíliává. Nemcsak az egyén, hanem az egyéneket körülvevő társadalom is érdekelte őket, és innen nézve Az átkelés madarait nyugodtan nevezhetjük szocio-gengszterfilmnek.
A történet középpontjában Rapayet, a nem éppen köztiszteletben álló, seftelő indián áll, aki egy megbecsült család lányának kéri meg a kezét, csakhogy ahhoz, hogy létrejöjjön a házasság, sok pénzt kell azatkelesmadarai02összegyűjtenie. Amikor füvet kereső amerikai hippik egy csoportjával találkozik, azonnal kap az alkalmon. Rokonait felkeresve ad el nekik több tízkilónyi marihuánát, de ez csak az első lépés a drogbáróvá válás rögös útján. Egészen parádés, ahogy Gallego és Guerra mindig a szokásokból vezeti le az újabbnál újabb konfliktusokat, és a szokásokkal való szakításból a törzsek erkölcsi mélyrepülését. Olykor egészen bizarr képeket szül a régi és az új találkozása, és az, ahogy a könnyű pénz még a legtisztább lelkűeket is hogyan taszítja romlásba. Az átkelés madarai egy nagyszabású családregény, ami nem kívánja a cselekményét néhány hónap történéseiben kimeríteni: évtizedes távlatban mesél, és amikor úgy hozza, simán ugrik éveket előre az időben. Pont emiatt a családtagok külső változásai még látványosabbak.
Az átkelés madarai már csak azért is lenyűgöző filmélmény, mert gyönyörűen illeszti egymásba a gengszterfilmek toposzait – árulás, bosszú, becsületsértés stb. – a wayuuk törzsi életmódjának bemutatásával, a rendezőpáros számára mindkettő egyformán fontos. A kamera ugyanolyan hosszan merül el egy erőszakos leszámolás képsoraiban, mint egy wayuu lány bámulatosan színes népviseletében. A filmet látva az sem fog csalódni, aki csak egy izgalmas gengsztermozit akart látni, ahogy az sem, akit komolyabban érdekel, mi vezethetett odáig egy országban, hogy a legnagyobb sztárjaik tömeggyilkos maffiózók lettek. Családregénybe ontott gengszter- és országtörténet, egy semmi máshoz sem hasonlítható filmélmény.

voxmeter100

125 perc, kolumbiai-dán-mexikói

Reviewed by Echte on 16 January 2019

Szólj hozzá!