Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 7    

A password will be emailed to you.

onchesilbeach01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Az a nap a tengerparton

2019.02.14. (On Chesil Beach) 1962 nyara. Florence (Saoirse Ronan – Brooklyn, Lady Bird) és Edward (Billy Howle – Dunkirk), a két tapasztalatlan fiatal mindennél jobban szereti egymást, ezért úgy döntenek, örökre összekötik életüket. Ám a nászéjszaka korántsem úgy alakul, ahogy álmaikban elképzelték. A lány, férje iránt érzett szerelme ellenére sem tudja leküzdeni a testi kontaktusokkal kapcsolatos rettegését, így a nagy nap hatalmas veszekedésbe fullad. Visszaemlékezéseikből megismerjük, hogyan pecsételődött meg sorsuk azon a napon, a tengerparton…  A film a kortárs brit irodalom egyik legnagyobb szerzője, Ian McEwen bestsellere alapján készült. A sokszoros díjnyertes író regényei, forgatókönyvei olyan lélektani művek, amelyek komoly morális kérdéseket tárnak a közönség elé.

KRITIKA

Saoirse Ronan ismét bizonyítja, hogy generációja egyik legjobbja.

Arányi Zsuzsanna

onchesilbeach011962-t írunk, két fiatal, frissen házasodott szerelmes (Saoirse Ronan és Billy Howle alakításában) érkezik egy tengerparti hotelbe. A nászéjszaka elhálásának feszültsége vibrál közöttük, amit nem (csak) az okoz, hogy két szűz fiatalról van szó… egy láthatatlan szörny is kering körülöttük a múltból. Miközben ők hol kedvesen, hol idegesen, hol félve, hol szomorúan, hol boldogan közelítenek egymás felé, és távolodnak el, visszaemlékezések formájában láthatjuk, mennyire különböző társadalmi közegből érkeztek, és milyen komoly traumabőröndöket cipelnek magukkal. A hegedűművész Florence gazdag család sarja, apja szigorúan nevelte. Edward szerényebb körülmények között nőtt fel, művész édesanyja egy balesetben agykárosodást szenvedett, az új emberekre így egyáltalán nem emlékszik. Képes egy ilyen tapasztalatlan szerelem hidat teremteni?
Saoirse Ronan már szerepelt Ian McEwan adaptációban (a csodás, 2007-es Vágy és vezeklésben), a különbség, hogy az alkotó ezúttal maga készített forgatókönyvet saját regényéből, és Joe Wright (Büszkeség és balítélet, Anna Karenina, A legsötétebb óra) helyett a nagyjátékfilmes terepen ismeretlen Dominic Cooke rendezte a feldolgozást. A film így nem szolgál olyan felejthetetlen jelenetekkel, mint amilyenekkel a Vágy és vezeklés operált, néhol papírízű, máskor színdarabszerű, és inkább elgondolkoztat, mint szívet facsar (pedig utóbbira több kísérletet tesz), de csodás főszereplőinek (kiváltképp Saoirse Ronannek, akinek ezek szerint nincs olyan korszak, ami ne állna jól) hála, akadnak erős pillanatok, és a félbehagyott mondatok végén lévő kérdőjelek a stáblista után is merengésre késztetve körülöttünk lebegnek.

voxmeter060

 

Az Az a nap a tengerparton a Magyar Filmadatbázisban!

110 perc, brit

 

Reviewed by Echte on 13 February 2019

Szólj hozzá!