Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 10    

A password will be emailed to you.

it01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.2/5 (6 votes cast)

Az

2017.09.07. (It) Egyenként eltűnnek egy kisvárosból a gyerekek. Derry gyászol, azután elfeledkezik a tragédiáról, csak hét gyerek képtelen kiverni a fejéből a rettegést. És a bohócot, aki talán felelős mindazért a megmagyarázhatatlan szörnyűségért, ami történt.  Ha ők heten idejében megértik, mi is történik velük, akkor talán megállíthatják a gonoszt… akinek ezúttal piros krumpliorra, és hatalmas, színes cipője van.

KRITIKA

Nem lufi! Műfaji klasszikus aligha válik belőle, ám hatásos-míves blockbusternek éppúgy első osztályú, mint értő, tényleg csak kicsit pontatlan Stephen King-adaptációnak.

Kovács Gellért

it01A gyerek a lelke mindennek – Andy Muschietti (Mama) ehhez tartja magát a játékidő 135 percében, s jól is teszi, mert pontosan ezért nevezhetjük diadalnak az Az első mozifilmes változatát, pontosabban annak első fejezetét, hiszen King nagyon nagy, két idősíkon futó regényét kettészedték, s először csak azt a felét izgulhatjuk végig, amelyben a Vesztesek klubja első ízben veszi fel a harcot a tűéles fogú Pennywise-zal.
Pontosabban ugye azzal az entitással, aminek/akinek ezer pofája van, de mivel gyermekeket zabál, leginkább bohócként szeret mutatkozni. Bill Skarsgårdnak nagy volt a felelőssége, ő a produkció plakátarca, hát első körben mindenki arra kíváncsi, mennyire félelmetes. Iszonyatosan. Muschietti stábja jól döntött, hogy egy pillanatra sem próbálja csalókának mutatni a démonpofát – Pennywise azért tudja odacsalogatni a történet elején Georgie-t a csatornához, mert bohóc, és kész. Felesleges köröket futni ravasz bájolgása körül. Skarsgård így is alakítja a fenevadat, koncentráltan, árnyalatok nélkül, ennek a szörnyetegnek nincs vonzó arca. Nem azért volt gyenge az Az 1990-es tévéfilmverziója, mert az egyébként zseniális Tim Curryről sem hittük el, hogy valaha egyetlen másodpercig is megbízott benne bármelyik áldozata, s nem ezen bukna el ez a feldolgozás sem. Hanem akkor, ha nem arról szólna a film megrendítően, hogy a felnőttek gonosz világa mennyire nem érdemli meg a gyerekeket. A jövőt.
Muschietti ugyanis erről készített filmet, ezt ragadta meg King könyvéből, s ennek megfelelően csodálatos gyerekgárdával ajándékozta meg a nézőket: az Állj mellém! és a nosztalgikus-tisztelgő Stranger Things után nehéz dolga volt a kis csapatnak. De Chase Palmer, Cary Fukunaga és Gary Dauberman feszes forgatókönyvének és az érzékeny it02(ugyanakkor elvárhatóan kegyetlen) rendezésnek köszönhetően (és nem csak a most is remek Finn Wolfhard miatt!) Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Jack Dylan Grazer, Sophia Lillis, Chosen Jacobs és Wyatt Oleff képesek elhitetni velünk, hogy ők az eredeti kingi banda! Hiszen Derry kis hőseitől indult minden, s bár Muschietti sem hagyja ki, hogy itt-ott, akárcsak egy videojátékkal, vagy a helyi mozi programjával rákacsintson a nyolcvanas évek popkultúrájára (ha már előretolta a cselekményt), az Az egy pillanatra sem akar kellemes retróüdítő lenni. Tisztában van a súllyal, amelynek cipelésére vállalkozott, s igazi sorsoknak kijáró empátiával, sok szeretettel követi végig a srácokat a szembenézésig, amikor is rá kell jönniük, hogy ők az egyetlenek, akik harcolhatnak a félelem urával.
Olcsó fogások nélküli, alázatos hollywoodi zsánerfilm lett az Azból, ami akár tökéletes is lehetne, ha a felnőttek romlottságát valamivel találékonyabban ábrázolná. Muschietti valóban csak a gyerekekre figyelt, ami persze egyfelől tényleg dicséretes, de a nagykorúaknak még a bőre is alantasan csillog, mintha élettelen bábukat néznénk, amitől alig többek érdektelen mellékszereplőknél. Ami érthető döntés, de a realisztikusabb megközelítés dobott volna még egyet a filmen. Mindenesetre a második részben azt is megtudhatjuk majd, az alkotók mit tudnak kezdeni a 27 évvel idősebb főszereplőkkel, vagyis mennyire boldogulnak majd King regényének kockázatosabb részével. És be kell bizonyítaniuk, hogy az sem egy másikhoz, hanem nagyon is ugyanehhez a történethez tartozik.

voxmeter090

135 perc, amerikai

Az, 4.2 out of 5 based on 6 ratings
Reviewed by Echte on 06 September 2017

Szólj hozzá!