Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 5    

A password will be emailed to you.

arthurkiraly01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.8/5 (6 votes cast)

Arthur király: A kard legendája

2017.05.11. (King Arthur: Legend of the Sword) London mindig is London volt. A kora középkor Londoniumában is olyan fazonok, gengszterek, balekok, maffiózók és áldozatok rótták szűk és zsúfolt utcáit, mint manapság. A fiatal Arthur (Charlie Hunnam) sem más: ő és bandája a sötét mellékutcákban dolgozik, és nem ijed meg a saját árnyékától. Az ifjú és ambíciózus bandavezér nem is sejti, hogy királyi vér folyik az ereiben, de amikor egy sziklába döfött kardra talál, megpróbálja magával vinni. És sikerül neki. Az Excalibur ereje alaposabban megváltoztatja az életét, mint eddig az összes környékbeli rendőrfelügyelő. Tagja lesz egy földalatti ellenálló csoportnak, és egy titokzatos bombázó, Guinevere (Astrid Berges-Frisbey) irányítása mellett fokozatosan megérti, milyen varázslat rejtőzik új fegyverében. A kard nélkül semmi esélye, hogy egyesítse népét, és legyőzze a trónbitorló zsarnokot, Vortigernt (Jude Law).

KRITIKA

A vállalás ugyanaz, mint bizonyos Sherlock Holmes esetében: kirobbantani egy szigetországi legendából az akciófilmes csibészt. Bár Guy Ritchie megtette, amit saját stílusa minimálisan megkövetelt tőle, ennél többre viszont nem futotta. Ám a végeredmény még így is menő és magabiztos.

Kovács Gellért

arthurkiraly01Rendezőnknél persze a menő sokszor csak menőzés, a magabiztosság pedig arcoskodás, de amikor blockbusternek szánt tömegfilmről beszélünk, már az is valami, ha egy alkotó keze nyoma valóban meglátszik a végeredményen. S a hős briton kardkihúzós, CGI-látványelemekkel vagányul felpörgetett történetére sok mindent lehet mondani, de azt bizonyosan nem, hogy nincs mögötte épkézláb koncepció. Az persze más kérdés, hogy van-e mögötte igazi eltökéltség.
Charlie Hunnamet is nagyon kedveljük, helyes gyerek, mi több, kifejezetten jóképű, jól áll neki az Excalibur és a prémes kabát, mosolyával és izmos testével bármikor találna magának akárhány királynőt, ám a kisugárzása sajnos kevés egy ilyen szerephez – nagyjából itt is ugyanazt csinálja, mint a befutását biztosító Kemény motorosok című tévésorozatban, csak lazábban, felszabadultabban – s őrület, ugye itt is szerepet kap egy míves asztal! Hunnam, ahogy szokta, kezeit lógatva vonul, esetenként sprintel, drámaian néz, teátrálisan ráncolja a homlokát, de ezzel együtt sem irritáló Arthurként, egyfelől azért, mert Jude Law tiszta erőből eljátszott (kissé túljátszott) főgonosza szépen kiegészíti őt, másrészt meg mintha a direktor sem szeretett volna belehalni ebbe a misztikus-mágikus-gengszterfilmes fantasybe. Gyerekek, jó ez így, hátha lesz belőle egy franchise.
arthurkiraly02S igen, Ritchie persze bárhova néz, East End-i gézengúzokat lát maga körül: nagy szerencséje, hogy Arthur királyi mondaköréhez így még tényleg nem nyúlt hozzá senki, ezért hát tényleg elégségesen szellemes, ahogy saját ízléséhez igazítja az ismert, itt-ott átalakított, többek között kung fu lovaggal is megtámogatott, kissé robin hoodosított történetet – modern és hangos, de nem feltétlenül érdekfeszítő. Időnként úgy néz ki, és úgy is viselkedik, mint egy helyre hollywoodi látványfilm, máskor kifejezetten félelmetes, de olyan is van, hogy hiába támogatja a képeket Daniel Pemberton csont nélkül zseniális zenéje, bizonyos jelenetek nem tudnak hatásosabbak lenni egy professzionálisan elkészített, hangulatos Hubertus-reklámfilmnél.
Az első Sherlock Holmes-mozinál nagyon lehetett érezni, hogy Guy Ritchie bizonyítani akar, ellenben az Arthur király – A kard legendáját a rutin működteti. Nincs benne olyan dramaturgiai geg, amit csak egyszer lőne el a rendezője, nincs egyetlen olyan momentuma sem, ami igazán megdöbbentené nézőjét. Így, valódi ihletettség hiányában az epikus moziélmény elmarad. De még így is bőven cool!

voxmeter070

126 perc, amerikai

Arthur király: A kard legendája, 3.8 out of 5 based on 6 ratings
Reviewed by Echte on 11 May 2017

Szólj hozzá!