Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 2    

A password will be emailed to you.

artatlanok01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (3 votes cast)

Ártatlanok

2017.03.09. (Les innocentes) Fiatal vöröskeresztes orvosnő érkezik Lengyelországba 1945-ben, hogy a koncentrációs táborok túlélőit gyógyítsa. Mathilde-ot megkeresi a közeli kolostor rendfőnöknője, hogy segítséget kérjen tőle. A doktornő ellátogat a zárdába, és megtudja, hogy az apácák még mindig traumatizáltak a szovjet katonák erőszakoskodása miatt, és hogy a fiatal nővérek közül sokan gyermeket várnak. Terhességük és hitük összeegyeztethetetlen, és Mathilde segítsége az egyetlen reményük.

KRITIKA

A II. világháború a történelem talán legtöbbször megfilmesített eseménye, ám még 2017-ben is bemutatnak a témában olyan történeteket, amelyektől leesik az állunk. Az Ártatlanok egy ilyen sztori.

Tóth Csaba

artatlanok01Mint már egy ideje köztudott, a szovjetek annak idején nem feltétlenül felszabadították, inkább csak elfoglalták Kelet-Közép-Európát, és ehhez az időszakhoz bizony elég ronda történetek kötődnek. 1945-ben járunk, véget ért a világháború, vesztettek a nácik, az öreg kontinens pedig a saját sebeit nyalogatva próbál valahogy kilábalni a gödörből. A Vöröskereszt ott segít, ahol nagy a baj, egy orvosokkal és ápolókkal megerősített csapatuk pedig épp Lengyelországban szolgál. Az alakulatban dolgozik a körülményekhez képest idealista francia Mathilde (Lou de Laâge) is, akinek a rutinmunkáját egy apáca érkezése zavarja meg. Arra kéri a nőt, hogy tartson vele a zárdába, ugyanis csak ő segíthet. Amit mutatni akar, arról a lengyelek nem szerezhetnek tudomást.
Ez a kiindulópontja Anne Fontaine a tavalyi Sundance-en bemutatkozott mozijának. A rendezőnő kezei alól már kerültek ki jó filmek (Gemma Bovery, Adoration), de egyik sem vetítette előre, hogy egy mestermű is rejlik benne. Fontaine egy kívülálló szemével csodálkozik rá a barbár történésekre. Arra, hogy a szovjet katonák napokon át tartották fogva az apácákat a saját zárdájukban, és ez idő alatt kegyetlenül megerőszakolták őket. Mathilde azonban már nem ezzel szembesül, hanem a történtek utóhatásaival. Azzal, hogy a zárda teli van terhes apácákkal, akiknek fogalmuk sincs, mit kellene tenniük egy ilyen helyzetben. Ha a dolognak híre megy, a mélyen katolikus lengyelek kitagadják őket, feloszlatják a rendet, ők pedig mehetnek haza, ahol a családjuktól semmi jóra nem számíthatnak, mert a szégyen miatt azok is artatlanok02eltaszítanák őket maguktól.
Fontaine tökéletesen érzékelteti, hogy milyen zavart tud okozni egy zárt, szigorú szabályok szerint működő világban, ha valami megzavarja a rutinokra épülő rendszert. Egy ilyen helyzetet az apácák már nem tudnak önállóan kezelni, és itt jön a képbe Mathilde, aki a maga racionális gondolkodásával próbál rendet vágni egy irracionális világban. A film feszültségét az adja, hogy bár a nő segíteni akar, nem minden apáca fogadja egyformán a segítő szándékot. Van, akiből előtörnek az anyai érzések, van, aki csak a problémát látja ebben, és azon gondolkodik, hogyan szabadulhatna meg a számára szégyent jelentő magzattól. Világok csapnak össze egy zárt helyen, és a film pont a nézőpontok ütköztetésekor a legizgalmasabb. Persze a külvilág is fenyeget, hiszen az oroszok még mindig ott vannak, Mathilde-nak pedig a saját munkaadóinál kell eltitkolni, mit csinál minden este. Az Ártatlanok egy érzelmileg komplex történetet mesél el látszólag egyszerűen, mégis elég hatásosan ahhoz, hogy a drámai jelenetei úgy megrázzák a nézőt, ami csak nagyon ritkán sikerül egy filmben.

voxmeter090

115 perc, francia-lengyel

Ártatlanok, 3.0 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 08 March 2017

Szólj hozzá!