Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 12    

A password will be emailed to you.

arc01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Arc

2019.01.31. (Twarz) Jacek egy kisvárosban él, szereti a heavy metalt, a barátnőjét és a kutyáját. Egy építkezésen dolgozik a lengyel-német határ közelében, ahol a világ legnagyobb Jézus szobrát készülnek felépíteni. A szobor azonban ledől és a szörnyű baleset következtében Jacek arca teljesen eldeformálódik. A baleset a lengyel média figyelmének középpontjába kerül, mert a férfi lesz az első, aki Lengyelországban teljes arcátültetést kap. Nemzeti hősként ünneplik, miközben elveszti a személyiségét és addigi életét. A kisváros lakói sem tudnak már úgy tekinteni rá, mint korábban. Az Arc megtörtént eseményeken alapul. Malgorzata Szumowska új filmjének világpremierje az ‘A’ kategóriás Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon versenyprogramjában volt, ahol az alkotás a zsűri nagydíjának Ezüst Medve-díját nyerte el. A lengyel rendezőnő korábbi filmjeivel (33 jelenet az életből, Az Ő nevében, Test) is számos díjat nyert rangos nemzetközi filmfesztiválokon, a Testtel legjobb rendező díjat kapott a Berlinalén. Szumowska jelenleg egyike a legfontosabb női rendezőknek Európában, továbbá az egyik legjelentősebb lengyel filmessé vált. A főszereplő Mateusz Kosciukiewicz (Minden, mit szerettem; Az Ő nevében) Lengyelországban 2011-ben az év színész felfedezettje volt, 2014-ben a Berlini Filmfesztivál Shooting Star programjában is szerepelt.

KRITIKA

Malgorzata Szumowska igazán nagy komisz: részben állami támogatásból készít rendszerkritikus műveket. Persze a képlet ennél sokkal bonyolultabb, az Arc című legújabb filmje nagyon sok szinten „működik”.

Csákvári Géza

arc01Hőse, Jacek, egy kis faluban élő metálos srác, akinek minden szempontból remek az élete: van barátnője, kutyája és még munkája is: a világ legnagyobb Jézus-szobrának építkezésén dolgozik, amely egyfajta erődemonstrációként a lengyel-német határ közelében emelkedik a magasba. Az idillnek (ami egyébként vegytiszta szoció) azonban hamar vége szakad, amikor Jaceket baleset éri az építkezésen, amelynek következtében teljesen összetörik az arca. Az egész média nyomon követi az eseményt, és nem kérdés, hogy megkapja a teljes arcátültetést a fiatalember – Lengyelországban elsőként. Ám amikor visszatér a faluba, ott a népek nem úgy fogadják, mint ahogy a sajtó szerint csak nemzeti hősnek titulált embert megilletné. Sőt, a hangsúly itt az emberen van, hiszen tulajdonképen annak sem tekintik már igazán, a barátnője lelép, Jacek pedig egyik pillanatról a másikra a periférián találja magát. Persze ezt az egész folyamatot Szumowska a rá jellemző gyilkos iróniával ábrázolja, és nem megy a szomszédba jómodorért, amikor a vidéki lengyel polgár portréját rajzolja meg. A kor, amelyben élünk, szinte pontosan olyan abszurd, mint ahogy a lengyel direktor a filmjében ábrázolja, ez tulajdonképpen bravúros tett és eredmény. Mindemelett még szórakoztató és olykor pedig egészen meghatóan drámai is tud lenni ez a hátborzongatóan aktuális mese.

voxmeter080

Az Arc a Magyar Filmadatbázisban!

91 perc, lengyel

Reviewed by Echte on 30 January 2019

Szólj hozzá!