Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 5    

A password will be emailed to you.

aquaman01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)

Aquaman

2018.12.13. (Aquaman) Ő az igazság ligája legerősebb tagja. Arthur Curry megtudja, hogy Atlantis, a víz alatti királyság trónja rá vár. Mint törvényes örökösnek, neki kell elfogadnia a koronát, hogy csatába vezesse a népét – mert a világ bajban van, és nincs, más, aki kiálljon érte. A DC-univerzum magasabb fokozatra kapcsol: Batman, Superman és a tavalyi év legnagyobb filmes meglepetéssikerét hozó Wonder Woman után az igazság ligájának új tagja válhat egy látványos, különösen izgalmas film főszereplőjévé. És Aquaman mellet ott lesz az összes régi ismerős – a legkeményebb szuperhősök csapata!

KRITIKA

Túlságosan komorra sikerültek volna az eddig DC filmek? Itt a válasz: Aquaman eredettörténete esetében a producerek visszatértek a lehető legegyszerűbb biztonsági játékhoz: az archetipikus figurákhoz, a punchline humorhoz és a sziruposan csöpögő melodrámához.

Csákvári Géza

aquaman01Nem lehet elégszer leírni: az eddigi DC-filmek sikertelensége mögött a gyártó Warner elsősorban azok baljós és a sötét hangvételét gondolja, így nyilván minden követ megmozgatott, hogy a következő giga produkciójuk kellőképpen humoros legyen.  A másik vezérelv, hogy „marveli” mintára elkezdik szépen egyenként ők is építeni egyéni karaktereiket, hogy majd később jól össze lehessen ereszteni őket.
Az első ilyen bombabiztosnak szánt produkció az Aquaman lett, amelyet szó szerint a fogantatás előtt kezdünk el: egy világítótorony magányos őre (Temuera Morrison) egyik este egy sebesült nőt talál a partra vetve. Persze ő nem felszíni lény, mint kiderül, ő maga Atlanna hercegnő (Nicole Kidman), Atlantisz úrnője, aki egy kényszerházasság elől menekült el. Megtetszik neki a felszíni világ – na meg a toronyőr, így kettőjük szerelmének a gyümölcse lesz maga Aquaman (Jason Momoa), aki képességei alapján atlantiszi, a szíve viszont a felszíni világhoz köti. A konkrét jelenbéli cselekménybe már akkor kapcsolódunk be, amikor Aquaman már játssza a metahumán szuperhőst, majd kijön a vízből egy újabb hercegnő, bizonyos Mera (Amber Heard), aki meg akarja hősünket győzni, hogy legyen már ő az atlantiszi király, mert az öccse, Orm (Patrick Wilson) a szárazföldi világ elpusztítását tűzte ki célul (Wilson alakítása, nem mellékesen, roppant szélsőséges).
Ettől a ponttól kezd James Wan rendező a „nem alkalmas embert várnak a posztra”-szituációval eljátszani, hiszen Aquaman félvér, és a stílusa leginkább egy kikötői alkeszéhez hasonlít. Ami a lelkén, az a száján: például, amikor szembesül a kissé megalomán testvérével, simán azt vágja neki oda, hogy mekkora gyökér. Vaaquaman02gy például, amikor az egyik Indiana Jones-féle rejtvény megoldásánál egy rejtélyes kulcs funkciójú eszközhöz egy kevés vízre van szükség, és Mera kékszínű hiperenergiával kinyer egy csepp izzadtságot Aquaman homlokából, a hős csak azt veti oda: „Menőzöl itt. Akár le is pisilhettem volna.” És ebben tulajdonképpen az az extra vicces, hogy dramaturgiai szempontból ez hihetőbb és praktikusabb lett volna.
Egyszóval Aquaman karakterét igencsak eltalálták, a szerepre pedig tökéletes választás volt Jason Momoa, aki ügyesen hozza ezt a vizes-vicces tuskószerű, de imádnivaló figurát. A problémák akkor kezdődnek, amikor nem Momoa beszél, mert a film többi dialógusa viszont olyan, mintha a világ összes szappanopera írója próbált volna azért licitálni, ki tudja jobban megalázni a nézőt. Fájdalmas közhelyek és melodrámák kliséiből azonban nagyon nehéz épkézláb kalandmozit megalkotni. James Wan ezt az ellentmondást a látványvilággal igyekszik elütni: ez pedig majdnem sikerül, hiszen tényleg lenyűgöző a tenger alatti és feletti birodalom is, az akciószekvenciák pedig hitelesek – így az jár a legjobban, aki a lehető legnagyobb vászonméretű vetítést választja. Ha a szemünk gyönyörködik, az agyunk sem robban olyan könnyen fel a pofonokkal is felérő kliséktől.

voxmeter070

143 perc, ausztrál-amerikai

Aquaman, 4.8 out of 5 based on 5 ratings
Reviewed by Echte on 12 December 2018

Szólj hozzá!