Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 8    

A password will be emailed to you.

apromesek021
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Apró mesék

2019.03.14. A történet szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról. A Félvilág, A berni követ és az Örök tél alkotóinak új történelmi romantikus thrillere sok izgalmat, fordulatot és érzelmet ígér.

KRITIKA

Három közös tévés produkció után végre megérkezett a Szász Attila-Köbli Norbert alkotópáros első mozifilmje.

Arányi Zsuzsanna

apromesek021A duó ezúttal ügyesen játszik el a gondolattal, hogy a II. világháború utáni évek apróhirdetései mögött milyen kőkemény emberi sorsok bújtak meg. Adott ugyanis Hankó Balázs (Szabó Kimmel Tamás), aki úgy próbál a felszínen maradni, hogy az újságot böngészi a különböző frontokon eltűnt emberek után kutatva, majd felkeresi a hozzátartozókat, és egy megkapó történetet előadva reményt ad nekik – cserébe némi kosztért és kvártélyért. A zavaros időket és a rokonok érzelmeit kihasználó szélhámost aztán leleplezik, így kénytelen vidékre menekülni a fővárosból. A szökevény összeakad Bérces Judittal (Kerekes Vica) és annak fiával (Tóth Bercel), akiknek azt hazudja, hogy együtt harcolt a családfővel a Don-kanyarban. A nő és a férfi között szenvedélyes viszony bontakozik ki, a férj azonban bármikor betoppanhat, hogy véget vessen az idillnek – kivéve, ha Judit tervét követik, aki gyűlölt hitvese életének akar véget vetni.
Szász és Köbli tehát ismét a múltba kalauzol, és a varázslatosan hangulatos erdő mellett egy nagyvolumenű történelmi időszakot használ díszletként egy kisléptékű, emberi történet bemutatásához. A film Pesten apromesek01játszódó nyitánya némi aggodalomra ad okot, mert ijesztő mértékben tűnik úgy, hogy csupán egy film noir stílusgyakorlatot láthatunk, aztán az Apró mesék szerencsére lerázza magáról a leckefelmondás hangulatát. Kerekes Vica remek, erős jelenléte van a vásznon, és Szabó Kimmel Tamás is jó, amikor a saját démonjaival küzd, és embertelen időkben kell emberi döntéseket hoznia, de pont együtt nem olyan erősek, nincs köztük elég izzás és érzelem. A férjet alakító Molnár Levente viszont lehengerlően képes elérni, hogy pár percen belül tudjuk megszánni, majd gyűlölni, az ő karakterével kiválóan játszanak az alkotók, és Tamási Zoltán (az apa, aki gyilkossággal vádolja Bércest) jelenete is nagyon erős. A film minden kockájáról érződik, hogy egy remekül összeszokott csapat hozta össze (és itt most nem csak a rendező-író párosra gondolunk, hanem például az ismét a Szász-Köbli duóval dolgozó Nagy András operatőrre, Hargittai László vágóra, Parádi Gergely zeneszerzőre vagy Major Csaba hangmérnökre). Az alkotógárda eddig olyan remek filmekkel jelentkezett, mint A berni követ, a Félvilág és az Örök tél, ráadásul a színvonal egyre emelkedett. Az Apró mesék is szépen megvalósított (a díszletek és a jelmezek is remekek), a műfajtól elvárt mennyiségű fordulattal operáló, helyenként kifejezetten hangulatos mű lett, de az élmény nem olyan maradandó, mint az alkotópáros korábbi filmjei esetében. Az atmoszférateremtésben például a Félvilág volt erősebb, az Örök tél pedig sokkal megrázóbb és emberibb volt. Az Apró mesék viszont nem kúszik a bőrünk alá, inkább kiállásában, mint hatásmechanizmusában jeleskedik.

voxmeter070

112 perc, magyar

Apró mesék, 3.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 13 March 2019

Szólj hozzá!