Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 9    

A password will be emailed to you.

F&D_Day18_0049.CR2
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Apák és lányaik

2015.11.19. (Fathers and Daughters) Az Apák és lányaik egy megható és érzelmes családi történet egy New York-i apa és lánya egymás iránti szeretetéről. A film két idősík között váltakozik: a ’80-as években játszódó történésekben Jake Davis, a Pulitzer-díjas, mentális problémákkal küzdő regényíró özvegyként neveli ötéves kislányát, Katie-t. A jelen idejű cselekmény pedig az immár felnőtt, Manhattanben élő 30 éves Katie mindennapjait mutatja be, aki gyermekkori démonjaival szembeszállva próbálja meg helyes mederben tartani életét.

KRITIKA

Az olasz Gabriele Muccino 2006-ban A boldogság nyomábannal hatalmasat dobbantott Hollywoodban, hogy aztán a Hét élettel és a Kispályás szerelemmel alaposan lehűtse a kedélyeket. Az Apák és lányaikkal végre bizonyítja, hogy nem egy „one hit wonder”-t karolt fel az álomgyár, hanem bőven van még benne kakaó.

Tóth Csaba

F&D_Day18_0049.CR2Muccino filmjei nagyon veszélyes terepen mozognak. Érzelmes, melodrámai húrokat pengető, szerelemről, családról és az élet nagy kérdéseiről szóló mozik ezek, melyek a jó ízlés legkisebb megingása esetén is pillanatok alatt csapnak át durva giccsbe, viszont ha ügyesen, jó érzékkel nyúlnak hozzájuk, a nézők széjjelsírt zsepikkel tántorognak ki a moziteremből, abban a tudatban, hogy ismét kaptak valami fontosat és szépet Hollywoodtól, ami megmelengette a szívüket. Az Apák és lányaik kapásból egy erős jelenettel indít: anyu és apu (Russell Crowe) összevesznek a kocsiban, miközben a hátsó ülésen ott ül a kislányuk. A veszekedésből nem figyelés, a nem figyelésből baleset lesz: anyu meghal, apu pedig ott marad egyedül a kisiskolás korú lányával és egy idegösszeomlással, amit azért kap, mert képtelen feldolgozni, hogy részben ő is felelős a felesége haláláért. A szanatóriumi kezelés idejére a kislány rokonokhoz kerül, ám amikor apu hazatér, a rokonok igényt tartanak a lány további nevelésére…
Mindez csak a kiindulópont egy ennél azért összetettebb drámához, ami párhuzamosan két szálon fut. Az egyik a már fent említett „apu mindent megtesz azért, hogy egyedül, a betegsége ellenére is fel tudja nevelni a lányát” vonal, a másik szálon pedig a már felnőtt Katie (Amanda Seyfried) életét követjük nyomon, aki képtelen az érzelmi elköteleződésre, ezért minden kapcsolatából rövid úton elmenekül. Csakhogy amikor F&D_Day9_0177.CR2megtalálni véli az igazit (Aaron Paul), a helyzet megváltozni látszik.
Az ilyen két idősíkon/szálon játszódó filmeknél lényeges pont, hogy mindkét vonal egyformán érdekes és fontos legyen, mert ha nem az, akkor a film fele csak azzal telik, hogy a másik történetszálra várunk, de itt ettől nem kell félni. Muccino egyforma súllyal és érzékenységgel kezeli mindkét idősíkot, és gondoskodik arról, hogy mindez ne csak formai elem maradjon, hanem történeti és érzelmi oldalon is kiegészítsék egymást. Russell Crowe színészként abszolút uralja a vásznat, és jól áll neki, hogy a kemény, macsó oldala helyett inkább a figura sebezhetőségét emeli ki. A betegségével való küzdelme és a kétségbeesése gyönyörű mozipillanatokat szül, de Amanda Seyfriedet se láttam még ennyire összetett jellem megformálása közben, és ő is meghálálja a bizalmat.
A filmben még az utolsó mellékszerepekben is sztárok (Jane Fonda, Diane Kruger, Quvenzhané Wallis) láthatók, és határozottan érződik, hogy az alkotók minden eszközzel a könnycseppjeink előcsalogatására törnek, de itt ezzel semmi baj nincs, mert jól csinálják. Az Apák és lányaik klasszikus stílusú, régimódian szép film, ami a karácsonyhoz közeledvén kimondottan jól esik a szívünknek.

voxmeter080

 

116 perc, amerikai-olasz

Apák és lányaik, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 18 November 2015

Szólj hozzá!