Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 7    

A password will be emailed to you.

mara01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Amikor lehunyod a szemed

2018.12.06. (Mara) A kriminálpszichológus, Kate legújabb ügye látszólag egyszerű: a feleség álmában megfojtotta férjét. Az esetnek szemtanúja volt 8 éves lányuk, Sophie. Nyomozása közben egyre inkább beleássa magát egy démon történetébe, aki képes álmukban megölni az áldozatait. Kate saját bőrén kezdi tapasztalni a tüneteket, így előbb magát kell mentenie. Addig nem aludhat…

KRITIKA

Belegondolni az alvási paralízisbe rémisztőbb élmény, mint megnézni róla ezt a horrort.

Hungler Tímea

mara01Pedig úgy fest, a téma az utóbbi években egyre népszerűbb a zsáneren belül (Slumber, Dead Awake, The Nightmare). És ez érthető is – az ijesztő alvási rendellenességre a racionális-tudományos magyarázaton túl adhatunk egy a mitológiákban, uram bocsá,’ a démononológiában gyökerező magyarázatot is, egyszóval az alvási paralízis szinte tálcán kínálja magát a horror műfajának.
Az Amikor lehunyod a szemedben szintén az említett két állaspont kerül egymással szembe, amikor Kate-et (Olga Kurylenko), a kezdő kriminálpszichológust egy gyilkossági ügyhöz hívják. A rendőrség úgy véli, a feleség ölte meg a férjét, a zavart és megtört asszony azonban a titokzatos Marára hivatkozik, felkeltve ezzel az igazságügyi szakértő érdeklődését. Miután Kate mélyebbre ás a folklórban, és egy olyan önsegítő csoportba is ellátogat, amelyet alvási paralízisben szenvedőknek hoztak létre, éjszakánként maga is kezdi megtapasztalni, milyen, ha valaki félálomban egyetlen izmát sem képes megmozdítani, és megszólalni sem tud perceken keresztül.
Lévén a Mara (Javier Botet) által terrorizált áldozat esetében a menekülés eleve kizárt, a film egyik visszatérő jelenete, hogy a démon, aki külcsín tekintetében leginkább Sadakóra/Samarára hajaz A körből, teátrális nyöszörgések közepette csigalassúsággal közelít a ziháló préda felé, aki eközben kétségbeesetten forgatja a szemét. Lássuk be, mind a zsáner szerelmesei, mind pedig az alvási paralízisben szenvedők ennél azért többet érdemelnének.

voxmeter040

98 perc, brit

Reviewed by Echte on 05 December 2018

Szólj hozzá!