Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 6    

A password will be emailed to you.

americanpastoral01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Amerikai pasztorál

2017.04.13. (American Pastoral) Meddig bízzon meg egy szülő a gyerekében? És mi az, amit még megbocsáthat neki? Philip Roth Pulitzer-díjas regényéből készítette el Ewan McGregor a rendezői bemutatkozását, amelyben az amerikai álom egy postahivatal felrobbanásával hirtelen szertefoszlik. Seymour (Ewan McGregor – Trainspotting I-II., Star Wars I-III. rész) egykor a gimnáziumi focicsapat sztárja volt, a helyi szépségkirálynőt (az Oscar-díjas Jennifer Connelly – Egy csodálatos elme, Rekviem egy álomért) vette feleségül, és az álompárnak hamarosan gyönyörű kislánya született, Meredith. Seymour mintaszerű és irigylésre méltó élete akkor vesz drámai fordulatot, amikor Meredith (Dakota Fanning – Világok harca, Nevem Sam) csatlakozik egy radikális csoporthoz, amely a vietnámi háború elleni tiltakozásként a terrorizmustól sem riad vissza. Amikor a kisváros postahivatalát a postamesterrel együtt felrobbantják és Meredith eltűnik, az FBI a lányt teszi felelőssé. Seymour persze nem tudja elfogadni az egyértelműnek tűnő látszatot és magánnyomozásba kezd Meredith után.

KRITIKA

Philip Roth Pulitzer-díjas regényének papírlapjai betonként állnak ellen a megfilmesítésnek, az adaptációs folyamatokat pedig az sem könnyítette meg, hogy a nehéz alapanyag mellett Ewan McGregor a főszerep mellett a rendezést is magára vállalta.

Arányi Zsuzsanna

americanpastoral01Pedig ebbe a projektbe nem csak egy újonc bicskája tört volna jó eséllyel bele. A direktori minőségben debütáló McGregor javára kell írni, hogy 45 évesen is elképesztően kisfiús, néhány jelenetben mintha csak Edward Bloom (Nagy hal) mosolyogna ránk mindent elsöprő lelkesedéssel. A színész tökéletesen passzol így az itt játszott aranyifjú Seymour „Svéd” Levovhoz is, aki hajdanán a suli sportcsillag sármőrje volt, de a nagy betűs életbe kilépve is terem számára babér: sikeresen viszi tovább a virágzó családi üzletet, elveszi az egykori szépségkirálynőt (Jennifer Conelly), majd születik egy gyönyörű, aranyhajú kislányuk. Svéd irigylésre méltó élete kártyavárként omlik össze, amikor pár évvel később az immár tinédzser Merry (Dakota Fanning) lázadása jóval nagyobb mértéket ölt a szokásos kamaszkori világellenes hangulatnál: egy vietnami háborút ellenző radikális csoport vonzáskörébe kerül. Amikor a helyi postahivatal felrobban, és meghal egy ember, az FBI Meredith-t gyanúsítja, akinek nyoma vész, Seymour pedig képtelen elhinni, hogy a lányának köze lehet a terroristaakcióhoz. A romok nem csak a postamestert temetik maga alá, de szép lassan Svéd egész életét is, aki megszállottjává válik annak, hogy megtalálja Merryt és vele együtt a válaszokat a kérdéseire – jóval többre, mint amire a lány felelni tudna. A kiváló színészgárda americanpastoral02ellenére McGregor igazán csak magát tudta jól vezetni, így a film erénye az a fájdalom és értetlenség, amit a saját alakításába tesz: Levov paralizálva nézi, hogy elveszíti a lányát, akire szinte úgy tekint, mint tökéletesnek tűnő élete, az ő kis birodalma koronaékszerére. Merry azonban nem akar dísze lenni idilli, képeslap-családjának. Mi az izzó gyűlölet forrása, ki vagy mi a céltáblája? Ehhez hasonló kérdések gyötrik Svédet, akinek korábban őszinte mosolya szép lassan maszkká merevedik az arcán.
Roth egy szerteágazó, girbegurba, mégis összefüggő, nagyívű történetet alkotott, amelyet a film kiegyenesít, pont a lényegét véve így el. Az amerikai társadalom összeroppanása több szinten következett be a ’60-as években, az apró egymásra hatások, a pókhálószerű történetszövés nélkül a végeredmény banális – az amerikai álom anatómiája helyett egy közepesen izgalmas dráma pereg a szemünk előtt. Csak állunk a kép előtt, de nincsenek részletek, amin megakadhat a tekintetünk. Persze elvárhatatlan feladat a regény komplexitását vászonra ültetni, a problémás inkább az a hozzáállás, hogy mintha nem is akarták volna igazán filmmé gyúrni a könyvet – csupán a sztori vázát kapjuk mozgókép formájában.

voxmeter065

Az Amerikai pasztorál a Magyar Filmadatbázisban!

108 perc, amerikai-hongkongi

 

Amerikai pasztorál, 3.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 12 April 2017

Szólj hozzá!