Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 1    

A password will be emailed to you.

americanhustle01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.5/5 (8 votes cast)

Amerikai botrány

2014.01.23. (American Hustle) Irving (Christian Bale) zseni. De sajnos, a hazugság mestere, az átverés bajnoka, a történelem egyik legsikeresebb szélhámosa. Annyira, hogy olyasmi sikerült neki, ami sok, nála komolyabbnak és fontosabbnak tűnő embernek sem: beleírta magát az Egyesült Államok történetébe. Ő valamint bűn- és élettársa (Amy Adams) egy ideje kénytelen egy FBI-ügynöknek (Bradley Cooper) is dolgozni, aki ráveszi őket, hogy küzdjék be magukat a maffia felső köreibe. Ebben az izgalmas, sok új lehetőséget kínáló és nagyon veszélyes világban politikusok, bűnözők és beépített ügynökök találkoznak. És persze: nők. Ha bármelyikük hibázik, minden összeomlik, és a romok az összes résztvevőt magukkal rántják.

10 OSCAR-JELÖLÉS 2014
(Legjobb film; Legjobb férfi főszereplő: Christian Bale; Legjobb női főszereplő: Amy Adams; Legjobb férfi mellékszereplő: Bradley Cooper; Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Lawrence; Legjobb rendező: David O. Russell; Legjobb eredeti forgatókönyv; Legjobb látvány; Legjobb jelmez; Legjobb vágás)

KRITIKA

Még a hajuk sem az igazi.

Szalkai Réka

Az Amerikai botrányban minden hozzávaló adott egy sikerfilmhez: kitűnő színészek és felkapott sztárrendező, pörgős sztori, amely valós alappal is bír. Holott, ahogy azt a film elején levő felirat némi iróniával a néző tudomására hozza: “néhány dolog mindebből tényleg meg is történt”. Nem szabad tehát történelmi kódexnek venni a vásznon látottakat, bár tény, ami tény, a sztori valóban az FBI Abscam nevű, hetvenes-nyolcvanas évekbeli korrupcióellenes operációja során megtörtént valós eseményeken alapul. Az Amerikai botrány elején egy vagány házibuliban egymásra találó szerelmespárral, Irvinggel (Christian Bale) és Sidneyvel (Amy Adams) találkozunk, akik anyagi gondjaikat pénzéhes emberek fifikás kihasználásával oldják meg. Ám igaz a mondás, addig jár a korsó a kútra, míg….egy minden hájjal megkent FBI ügynök, Richie DiMaso (Bradley Cooper) lebuktatja őket és irány a börtön. Ugyanakkor az olasz származású nyomozónak nagyon megtetszik Sidney, és úgy dönt, segít nekik kiszabadulni: ennek fejében viszont alkalmazza a csaló párocskát, akik a visszanyert szabadság fejében vállalják, hogy részt vesznek az egyik legnagyobb államügyész-megvesztegetési ügy felgöngyölítésében.
Az Amerikai botrány első pillantásra tényleg kitűnő film, főleg a jó ritmusú vágás és a tökéletes fényképezés tekintetében érdemel elismerést. Az is kiemelendő, ahogy minden ruhadarab, díszlet, tárgy, dal, sőt smink és paróka is a helyén van. Russell így még azokat is visszaröpíti ezekbe az időkbe, akik akkor még meg sem születtek. Eric Singer eredeti forgatókönyvét Russell igyekezett kissé lebontani, és az abban fellelhető történetet kikarikírozni. Fix dialógusok helyett számos jelenet bevallottan színészi improvizáció eredménye: a rendező saját kijelentése szerint a cselekmény helyett a karakterekre szerette volna helyezni a hangsúlyt. Így tudjuk például végigkövetni, hogyan tolódik el a mérleg Irv és katasztrófákat bevonzó Rosalyn (Jennifer Lawrence) házasságában, ahogy a férfi fokozatosan a nő alá kerül érzelmileg a viszonyuk ingatag (igazából nem is létező) egyensúlyában, és míg eleinte ő akar válni és felesége nem, utána ez hogy fordul meg az események hatására. A Christian Bale és Bradley Cooper által alakított férfi hősök közötti baráti, ugyanakkor Sidney iránti vonzalmuk végett rivális viszony is érdekes. Russell azonban a mélyen szántóbb szándékai ellenére is a felszínen marad, és egy-egy jelenetben inkább csak a korábban bejáratott színészeivel parádézik, amitől a sztorinak nincs nagy tétje, és talán ebből a szempontból jobb lett volna megtartani a rendező által eredetileg javasolt címet, az American Bullshitet (“Amerikai hülyeség”). Bár tegyük hozzá, Amy Adamsnek hála (aki magasan az egyik legjobb alakítást nyújtja a filmben) azért megérezhetjük Sidney karakterének a tragédiáját. A nőét, aki nemcsak szexuális objektum akar lenni férfitársai szemében, hanem igazi partner, és abban a világban ahol minden hamis, még a szereplők haja is, szeretné megtalálni a “real shit”-et, az “igazi valamit”. Ez a filmnek is csak részben sikerül, de amikor igen, akkor nagyon.

138 perc, amerikai

Amerikai botrány, 3.5 out of 5 based on 8 ratings
Reviewed by Echte on 22 January 2014

Szólj hozzá!