Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 1    

A password will be emailed to you.

alien01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.2/5 (10 votes cast)

Alien: Covenant

2017.05.18. (Alien: Covenant) A galaxis egy távol bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy csodás bolygót, egy eddig ismeretlen Paradicsomot. Ám az új világ igazából sötét és veszélyes – egyetlen lakója a szintetikus David (Michael Fassbender), a szomorú végű Prometheus-expedíció utolsó túlélője.

KRITIKA

A Prometheus rendkívül megosztó mivolta miatt Ridley Scottban olyan erősen dolgozhatott a megfelelési vágy, hogy meghiúsítva Neill Blomkamp tervezetét, inkább továbbgördítette a cselekményt, ezúttal betartva a szabályokat. A xenomorph mellett azonban mást is magával hozott: a biztonsági játékot.

Szöllőskei Gábor

alien01Az Alien-univerzum filozofikusabb, ezernyi kérdést maga után hagyó, ám szörnyszempontból meglehetősen harmatos előzmény-darabja, a Prometheus öt évvel ezelőtt órákig tartó kivesézős kocsmázásokra és kommentháborúra sarkallta a rajongókat mindenütt. Kétségtelen, hogy nem volt igazi Alien-film, ám mellette szóljon, ez nem is szerepelt a címében. A mozikból megkeresett 403 millió dolláros összkereset mindenesetre sikerre vitte, amiben lehet, sokat segített a világszintű hiszti is. Ez utóbbi biztosan nem kerülte el Ridley Scotték figyelmét, ezért úgy döntöttek, valamennyire visszakanyarodnak az eredeti recepthez, így a következő epizódban a nagyokat harsogó science fiction helyett újra főszerepet kap a horror. A Covenantnak nem is lehet felróni, hogy nem teljesíti a rajongók követeléseit és igényeit, hiszen kapunk egy újabb különös bolygót, egy megtizedelésre váró vegyes kromoszómájú legénységet, szűk űrhajóbelsőket, lehengerlő látványvilágot, ütős akciókat, nyomasztó atmoszférát, 18-as karikás vért-beleket-zsigereket, új rémeket (neomorph-ok), és természetesen tiszteletét teszi a facehugger, valamint a jó öreg xenomorph is. Vagyis mindenki megkapja a maga kis nyalánkságát. Ez valóban jól hangzik, a Covenantról pedig tisztán érződik, hogy profi filmesek munkája (e szempontból talán csak az arányérzékkel alien02vannak bajok). Az előbb felsorolt lista minden eleme ugyanis működik, mégis erős hiányérzet kerítheti könnyen hatalmába a nézőt a finálé után. Ennek oka lehet talán az emlékezetes karakterek hiánya. Kivétel Michael Fassbender, aki élvezettel merült el a kettős android-szerepben, Danny McBride egy szimpatikus pilóta szerepében, valamint Katherine Waterston Danielsként, aki egyszerre törékeny és tettre kész, szóval működik a Ripley-recept. A többieket azonban csak néhány ceruzavonással skiccelték fel, így nem túlságosan borít majd ki minket, ha aliencsemegeként végzik. A másik ok pedig a már említett biztonsági játék: kockázatmentes, letisztult képsorok közepette kell hőseinknek felderíteniük egy új bolygót, majd átvészelniük a borzalmakat. Persze azért akad itt is gondolatiság (főképp a továbbra is az alkotó-teremtmény kapcsolaton merengő David történetszála által), ám ez nem elég erős ahhoz, hogy elterelje figyelmünket és gondolatainkat arról, kit zabál fel legközelebb valamelyik rusnya rettenet. Szörnyfilmként tehát működik Scott új víziója, ám ne legyenek illúzióink, nem ez a menet reformálja majd meg a franchise-t, arra még várnunk kell. A Covenant egyfajta kiszámítható „eközben”-kaland; mintha két epizód között végignéznénk egy közbeeső sztorit, amely egyáltalán nem újítja meg a szériát, és talán nem is lesz túl nagy hatással a továbbiakra, ám amíg tart, kétségtelenül jól szórakozunk.

voxmeter065

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

122 perc, brit-ausztrál-új-zélandi-amerikai

Alien: Covenant, 3.2 out of 5 based on 10 ratings
Reviewed by Echte on 18 May 2017

Szólj hozzá!