Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 5    

A password will be emailed to you.

alpha01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alfa

2018.08.23. (Alpha) Húszezer évvel ezelőtt az élet bizonytalan volt és átmeneti. Az ősember törzsekben élt, vadászott, tüzet rakott, és az égiekben bízott.  Keda fiatal még. Először indul a törzs férfijaival vadászatra, ám egy bölény fölökleli, és egy szakadékba taszítja: társai azt hiszik, meghalt, és magára hagyják. De ő él és élni akar. Az ellenséges világban, a vadonon keresztül elindul hazafelé. Út közben társa is akad: egy sebesült farkas szegődik mellé. A két fáradt, beteg, kiszolgáltatott lény különös barátságot köt, és egyre jobban ragaszkodnak egymáshoz. Ilyen nem történt még az emberiség történetében. De ettől kezdve nagyon sokszor előfordul majd. Az ember rátalált a legjobb barátjára…

KRITIKA

Visszatérős kalandok, avagy idomítás a felső paleolitikumban.

Szöllőskei Gábor

alpha01Hugh Glass, avagy Leonardo DiCaprio Oscart érő megpróbáltatásait már kb. 20 ezer évvel ezelőtt, valahol Európában is megtapasztalhatta egy őskőkori tini, amikor élete első vadászatán a mélybe taszítja egy megvadult bölény, s társai (köztük a törzsfőnök apja) úgy hiszik, számára véget ért a földi élet. Na de nem úgy van az természetesen, különben nem lenne film, így Keda magához térvén azzal szembesül, hogy egyedül maradt kiment bokával, és persze az ősi megafauna össze vadja rá feni a fogát. Neki azonban Hugh Glass-szel ellentétben segítőtársa is akad: egy sebzett farkas.
A Hughes-fivérek (Veszélyes elemek, A pokolból, Éli könyve) Albertje ezúttal egyedül merészekedett ki stábjával a kanadai Brit Columbiába, hogy e gyönyörű, kies, vadregényes terepen mutassa be, miként talált rá anno az ember a legjobb barátjára. Az Alfa felütése azonnal bekebelez minket, a fantasztikus tájak és operatőri munka beszippant a ősmiliőbe. Keda hazaútján azonban a kilométerekkel együtt a pozitívumok is fogyatkoznak. Főleg extrém vidékeken való menetelést látunk (ráadásul hősünk mintha hónapokon át kutyagolna a néhány napi járóföldre lévő otthonához), vagy pihenést a tábortűznél, a konfliktusok sajnos túl gyorsan megoldódnak. A szkript tessék-lássék módon bánik emberrel és farkassal egyaránt, s így az érzelmi húrokat is petyhüdt kézzel pendíti meg. A CGI viszont elsőrangú, és Kodi Smit-McPhee alakítása is sokat dob az összképen, kár, hogy csak egy A visszatérő light lett ebből a többre érdemes, és atmoszférájával tehetséges filmesekre utaló kőkori road movie-ból.

voxmeter060

96 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 22 August 2018

Szólj hozzá!