Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 9    

A password will be emailed to you.

vice01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

Alelnök

2019.02.21. (Vice)  Dick Cheney fél évszázadot felölelő útja során wyomingi elektronikai munkásból az Egyesült Államok de facto elnöke lesz ebben a sötét humorú és gyakran nyugtalanító bepillantásban a szervezeti hatalommal való (vissza)élésbe. McKay értő kezei közt a Cheney-t övező kettősség, mint elhivatott családapa és politikai bábjátékos, bensőségességgel, szellemességgel és merész narratívával találkozik. Eltökélt és végsőkig hű felesége, Lynne által vezérelve és a nyers és nagyhangú Donald Rumsfeld útmutatásával Cheney Nixon adminisztrációja alatt férkőzött be Washington D.C. szerkezetébe, Gerald Ford elnök Fehér Ház-i kabinetfőnökeként kezdve, majd öt kongresszusi ciklus után George H.W. Bush védelmi minisztereként folytatva. 2000-ben lemondott a Halliburton olajipari cég vezérigazgatói posztjáról, hogy George W. Bush alelnökeként szálljon síkra a választásokon, azzal a nyilvánvaló elképzeléssel, hogy csaknem teljes körű kontrollt élvezne – pusztán formaságként tekintve alelnöki megnevezésére. Cheney ravasz és titkos politikai manőverei oly módon változtatták az amerikai politikai térképet, hogy még évtizedek elteltével is érezhetők lesznek hatásai. Ám világos, hogy ez csak az egyik oldala Dick Cheney-nek. Annak a férfiének, akinek a nyilvánosság által ismert képét meghazudtolja visszafogott magánélete és érezhető szeretete családja iránt.

OSCAR-DÍJ 2019
(Legjobb maszk)

7 OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb film; Legjobb férfi főszereplő: Christian Bale; Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell; Legjobb női mellékszereplő: Amy Adams; Legjobb rendező: Adam McKay; Legjobb eredeti forgatókönyv; Legjobb vágás)

KRITIKA

Nem sokat tudunk róla, pedig nyolc éven keresztül irányította az egyik legnagyobb hatalmat. A „világrendőrség” (aka USA) 50 éve egy csendes pszichopata szemén keresztül.

Szöllőskei Gábor

vice01Adam McKay okos ember, és ez már akkor nyilvánvaló volt, amikor olyan, elsőre kreténnek tűnő komédiákat rendezett, mint a Ron Burgundy legendája két része, a Taplógáz, a Tesó-tusa, vagy a Pancser Police. Ám aki jobban belemerült e filmekbe, már ezekben is tűéles kritikákat fedezhetett fel a médiáról, a társadalmi elvárásokról, az autós sport visszásságairól, vagy a „szolgálunk és védünk” rigmust harsogó rendőrség működéséről. Persze jó adag hülyeséggel nyakon öntve. Az amerikai abszurd humor egyik koronázatlan királya aztán 2015-ban A nagy dobással megmutatta, hogy amúgy mire képes. A 2008-as pénzügyi válságban tocsogó tragikomédia forgatókönyvi Oscart hozott McKaynek, és nem véletlenül, mivel két órára kvázi közérthetővé tette a makro- és mikrökonómiát azoknak is, akiknek ez addig (és azóta is) kínai. A miértek és hogyanok kulisszái mögé tekinthettünk kacajok és borzadások közepette, író-rendezőnk pedig pontosan ezt az utat folytatja most az Alelnökben, csak ezúttal az amerikai történelem, azon belül is a legfelsőbb vezetés mechanizmusába pillantva. „Főhősnek” a George H. Bush éra alelnökét, Dick Cheney-t tette meg, aki jelentős szerepet játszott abban, hogy az USA (feleslegesen) lerohanta Irakot 2001 szeptembere után, vagy hogy megkerülve a genfi egyezményt, kényükre-kedvükre kínozhatták hadi- és politikai foglyaikat Guantanamóban. Bush mögött megbújva, csendben irányította a külpolitikát, a hadsereget és úgy általában mindent, erről azonban a közember mit sem tudott.
vice02Az Alelnök szkriptjét McKay már egymaga vetette papírra, és bámulatos, ahogy kezeli és összemossa az idősíkokat, a tényeket, a sejtéseket és a fiktív elemeket. Bár valóban megtörtént eseményekről és valódi emberekről szól, McKay természetesen nem tudhatta pontosan, miről beszéltek, vagy mi alapján hozták meg döntéseiket a zárt ajtók mögött az amerikai honatyák. Mégis sikerült úgy rekonstruálnia a történelmet, hogy az, bár komolyan vehető, ám egy percig nincsenek arról hiú ábrándjaink, hogy valóban így történt minden. Folyton azzal szívat minket, nézőket, hogy ami a vásznon pereg, az csak kitaláció, vagy tényleg így eshetett meg, a legfőbb kérdés pedig: vajon mi melyikben hiszünk? És bár természetesen ezúttal is megtalálhatók benne a McKayre jellemző abszurd kikacsintások és poénok, az Alelnök az eddigi legkomolyabb filmje, még A nagy dobáshoz képest is visszafogottabban viccel. Mindehhez pedig ütős színészgárdát harácsolt össze: Christian Bale (Dick Cheney), Amy Adams (Lynne Cheney), Sam Rockwell (George W. Bush) és Steve Carell (Donald Rumsfeld) tudásuk legjavát hozzák, ahogy az őket kipingáló maszkmeseterek is, Oscart nekik!
Szerencsére Adam McKay ezúttal is odafigyelt azokra, akik nem járatosak ebben a világban, és közérthetően beszél róla, miközben egy pillanatig nem nézi hülyének a közönségét. Hagyja, hogy szellemi-, vallási-, társadalmi-, faji-, nemi- vagy bármilyen hovatartozástól függetlenül kiakadjunk és elgondolkozzunk, közben pedig remekül szórakozzunk.

voxmeter080

132 perc, amerikai

Alelnök, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 20 February 2019

Szólj hozzá!