Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 3    

A password will be emailed to you.

allthemoneyintheworld01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

A világ összes pénze

2018.01.25. (All the Money in the World) A 16 éves III. John Paul Getty (Charlie Plummer) a világ leggazdagabb embere, az olajmágnás J. Paul Getty (Christopher Plummer) unokája, igazi aranyifjúként él Rómában. A gyöngyéletnek azonban egy csapásra vége szakad, amikor a fiút elrabolják, és 17 millió dolláros váltságdíjat követelnek érte. John Paul erős akaratú édesanyja, Gail (Michelle Williams) hiába kéri a dúsgazdag nagyapa segítségét, a hírhedten fösvény milliárdos visszautasítja. Az asszony kétségbeesésében Getty üzleti tanácsadójához, az egykori CIA ügynök Fletcher Chase-hez (Mark Wahlberg) fordul, hogy bírja jobb belátásra az emberrablás tényében is kételkedő Gettyt. Az idő fogy, a bűnözők egyre türelmetlenebbek, és bármeddig képesek elmenni, hogy bizonyítsák szándékuk komolyságát…

OSCAR-JELÖLÉS 2018
(Legjobb férfi mellékszereplő: Christopher Plummer)

KRITIKA

Valós eseményeken alapuló, krimielemekkel átszőtt tanmese a pénzről és arról, mit nem lehet rajta megvenni.

Hungler Tímea

allthemoneyintheworld01Látva a kilencvenhez közelítő Christopher Plummer alakítását az amerikai milliárdos J. Paul Getty szerepében, furcsa belegondolni, hogy ugyanezt a karaktert Kevin Spacey is megformálhatta volna, ha nem lehetetleníti el a színészt Hollywoodban (valószínűleg egy életre) a tavaly kirobbant zaklatási ügye. A világ összes pénze rendezője, Ridley Scott szándékosan nem mutatta meg a kanadai veterán aktornak, mit is gondolt a szerepről Spacey, egy interjúban azonban elárulta, hogy a két alakítást nagyon különbözőnek, de a maga módján mindenképpen hitelesnek találta. A karizmatikus Plummer – aki egyébként eredetileg is szóba jött Getty szerepére – már a puszta megjelenésével eléri, hogy elhiggyük neki, igazi old school milliárdos, aki olajvállalatainak hála, képes volt a világ egyik legnagyobb birodalmát felépíteni, és egy időben tényleg övé volt a világ összes pénze.
Scott filmje erősen epizodikus szerkesztésű: a család történetét a rendező a fő cselekményszálhoz kapcsolódva flashbackekben meséli el. A fő cselekményszál pedig Getty 16 éves unokája, III. John Paul Getty (Charlie Plummer, aki csak névrokona Christophernek) 1973-as elrablása Rómában. A film rögtön ezzel a jelenettel nyit, hogy aztán megismerjük az unoka előtörténetét: a szilárd értékrenddel bíró anyatigris mama, Gail (Michelle Williams) és a kábítószerfüggővé lett nemtörődöm papa (Andrew Buchan) válását, valamint hogy a milliárdos nagyapa már a múltban sem vitte túlzásba a csonkává lett család anyagi támogatását. Az olasz emberrablók erről azonban nem tudnak, így 17 millió dollárt követelnek a allthemoneyintheworld02tinédzserfiú elengedéséért, amit Getty Gail közbenjárására sem hajlandó kifizetni, inkább megbízza egyik emberét, az ex-CIA-s biztonsági szakembert, Chase-t (Mark Wahlberg), hogy kerítse elő valahogyan a fiút Olaszországban.
A mozi egyrészt korrekt iparos munka, bár helyenként kissé következetlen elbeszélése annak, hogyan alakult az emberrablás története (túsztárgyalás, olasz rendőrség akciói, médiavisszhang, fogva tartás fordulatai stb.), másrészt tanmese a pénzről, vagyis arról, hogyan befolyásolja annak hiánya vagy töménytelen mennyisége az ember életét és jellemét. A film egyik jelenetében az öreg Getty (aki mellesleg annyira zsugori, hogy a házában a vendégek egy érmével működő telefonfülkéből telefonálhatnak csak) emlékezetes monológot ad elő arról, mi az igazi szabadság. Ha a világ összes pénze a tiéd – magyarázza a milliárdos – a szabadság valójában a legnagyobb teher, olyan tátongó szakadék, amelybe könnyen beleszédülhet az ember, hiszen a saját bőrén tapasztalja meg, milyen korlátozások nélkül élni, milyen, ha magának kell kitalálnia minden szabályt és célt. Ridley Scott filmje egy emberrablás apropóján vázolja fel J. Paul Getty portréját – utóbbi mindenképpen érdekesebb vállalás, mint a mozi kiszámítható izgalmakat tartogató akciószála.

voxmeter075

132 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 24 January 2018

Szólj hozzá!